legalność wydawnicza normy na CD

Witam
Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na pytanie o legalność programu firmy Energotools(Aslan-Wydawnictwa Elektroniczne) dotyczącego Polskich Norm i Prawa Budowlanego, reklamowanego na stronach ise.pl? Nie znalazłem informacji o oficjalnej zgodzie PKN, a taka jest chyba wymagana.Cena jest przystępna w porównaniu z 1400 zł netto w konkurencyjnej firmie Integram, ale jak jest z legalnością?

Powołując się na informacje od Producenta oprogramowania informujemy:

W świetle obecnie obowiązujęcej Ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251) publikacja norm do obowiązkowego stosownia nie wymaga zgody PKN.

Przepisy prawne znajdujące się w programie nie podlegają ochronie prawnej.
W związku z powyższym nie istnieje kwestia legalności programu Polskie Normy i Prawo Budowlane.

Róznica cen w stosunku do programu Integram wynika według nas głównie z objętości bazy danych i przyjętych rozwiązań technicznych.

Gdzie można znalezc link do poliskich norm??
tylko do czytania!!
Dzięki za podpowiedz

Witam wszystkich kolegów na FORUM
a pytanie kieruję szczególnie dla kolegi Jacka Gońki.

Przedmowa:
Wiele programów, komputerów czy inny sprzęt kupujemy u pewnego dystrybutora czasami, biorąc producenta jako sprawę drugorzędną. Komputery są produkowane nikt nie wie gdzie (Tajwan, Malazja itp.). Czasami płacimy więcej gdy wiemy iż firma sprzedająca jest poważna i to jest ważniejsze niż producent. Ten sam komputer czy program kupię na giełdzie o wiele taniej, ale wolę wydać trochę więcej i mieć zapewnienie poważnego sprzedającego z czym wiąże się m.in.: rzetelna informacja i gwarancja. Każda firma która chce mieć autorytet na rynku nie sprzedaje bubli aby nie zepsuć swojej opinii.

PODKREŚLAM!
POWYŻSZE ZDANIA NIE MAJĄ ŻADNEGO KONKRETNEGO NAWIĄZANIA: DO PRODUKTÓW Z TEGO WĄTKU, DO PRODUKTÓW DOSTĘPNYCH W ENERGOTOOLS JAK RÓWNIEŻ DLA ŻADNEJ KONKRETNEJ FIRMY.

Nawiązują do wątku:
Uważam że produkty które można nabyć w „ENERGOTOOLS” są sprawdzone przez fachowców i firma kolegi Jacka dobrze wie co sprzedaje. Gdybym miał 10 sklepów internetowych to na pewno produkt dotyczący nasze branży kupię tutaj.

Z powyższej odpowiedzi kolegi Jacka cytat „Powołując się na informacje od Producenta” nie wiele wiemy. Każdy chwali swoje. Każda firma sprzedająca np.: mierniki, mówi iż ich są najlepsze.

JEDNOZNACZNIE STWIERDZAM ŻE NIE MÓWIĘ IŻ TO NIE JEST PRAWDĄ.

Ale czy kolega Jacek może to potwierdzić z własnej opinii nie powołując się na producenta?
Producent odwołuje się do ww. ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. – nie zaprzeczam. Ale nie wiem a chciałbym być pewnym czy nie została ona anulowana lub zmieniona?

Kolejne cytaty:

• „publikacja norm do obowiązkowego stosownia nie wymaga zgody PKN…”
  • „Pierwszy z nich zawiera treść wszystkich Polskich Norm obowiązkowych…”
  • „oraz spis pozostałych Polskich Norm z tej dziedziny…”
  • „Drugi z działów programu obejmuje treść aktów prawnych (ustaw, rozporządzeń, zarządzeń)…”
  • „Przepisy zostały uzupełnione o orzecznictwo sądowe oraz komentarz do ustawy Prawo budowlane”

Niestety trochę się pogubiłem. Czy są tylko normy obowiązkowe (jest ich nie tak dużo)? A później tylko spis pozostałych (spis można znaleźć na wielu stronach www)? Czy w drugim dziale będziemy mieć wszystko? Kto napisał „komentarz do ustawy Prawo budowlane”?

Chciałbym nadmienić iż z powodów (zapewne moich nie umiejętności) nie odważyłem się wstawić do naszego programu ani do naszej książki żadnych norm jak również komentarzy. Pomimo przeprowadzenia wiele rozmów z PKN, moimi prawnikami i kolegami po fachu. Może dlatego iż chciałbym aby moje nazwisko i nazwa firmy jeszcze maiła taką opinię jaką ma.

Może inni mają podobne zdanie, może poniższy przykład coś wyjaśni:

DLACZEGO „COSiW” CENTRALNY OŚRODEK SZKOLENIA I WYDAWNICTW SEP aby napisać komentarz do normy ustalał to z PKN?
Załączę cytat:
STOWARZYSZENIE ELEKTRYKÓW POLSKICH W POROZUMIENIU Z POLSKIM KOMITETEM NORMALIZACYJNYM PODJĘŁO DECYZJĘ WYDANIA KOMENTARZY DO POLSKICH NORM.

SEP (COSiW) to ustalał z PKN? Inni nie muszą?
Nie wiem. Nic nie neguję.
Po prostu nie znam prawa (robię to co muszem).
Ja tylko pytam i liczę na kolegów z najlepszego FORUM.

Ps.
Od trzech lat chciałby do naszego programu dołączyć takie normy. Ale nie mam ich w postaci elektronicznej. Więc jeżeli jest takie prawo to na pewno kupię ten program i dołączę te normy do mojego programu powołując się na powyższe wypowiedzi producenta. (I wtedy chyba pójdę z torbami).

Czy może ktoś z kolegów pracuje w PKN lub zna dobrze aspekt prawny tego tematu?

Jeśli takie jest prawo to do naszego programu załączę ww. normy. Dla użytkowników gratis. (Co ja piszę ??? Chyba otrzymam Nobelka).

Pozdrawiam Krystyn

Pan Krystyn zagmatwał sprawę dokumentnie. Wyczuwam tu dwa wątki:

• jeden chodzi czy w tych normach jest traść taka jaka powinna być i kto da gwarancję?
  • drugi - chodzi o gwarancję legalności zakupu.
    Co do pierwszego to ranga i renoma PKN leży gdzieś pod ścierką do podłogi. takie bzdury jakie pisze się w normach, że przypomnę o " przewody odprowadzające należy prowadzić tak aby zapewnić im dostęp do drzwi i okien" ( nowa norma odgromowa) lub o słynny przewodzie prowadzonym wewnątrz wanny.

Co do drugiego to gdyby było tak, że normy można powielać to w internecie byłyby wszędzie i nie potrzebna byłaby płyta i inne wynalazki,
Ale na normie zapisano " Żadna część normy nie może być przedrukowana ani kopiowana jakąkolwiek techniką ( przp. czytanie też jest formą kopiowania) bez pisemnej zgody Prezesa PKN" - no przepisałem ze skserowanej normy :slight_smile:))

ROTFL :slight_smile:))))))))))
Kotek, moze posiadasz te nieszczesna norme elektryczna w pliku.. Szukam jej od wielu miesiecy bezskutecznie, chetnie odwdziecze sie innym softem.
Pozdrawiam

Ja słyszałem że do rozprowadzania wydawania i powielania PN ma tylko prawo PKN - wg mnie to kolejny monopol. A wprowadzenie opłaty za spis swoich “produktów” to zwyczajne zdzierstwo. W dobie mediów elektronicznych taki spis powinien być dostępny w internecie za darmo. Ponoć PKN też dostaje z naszych podatków kase i jeszcze musimy płacić za normy.
Sama forma tego spisu i możliwość wyszukiwanie czegokolwiek za te pieniędze woła o pomstę do nieba.

PKN straszy wszystkich prawem http://www.pkn.pl/aktu_ogloszenie1.htm
Mamy już orginalne i drogie płyty z muzyką, drogie ksiazki bo wydawnictwa tak mało zarabiają a teraz będziemy mieli drogie normy bo monopol ma PKN, za chwilę za dzienniki ustaw będziemy ślono płacić bo zgodnie z tzw prawem wprowadzi się kolejny monopol.

Polski Komitet Normalizacyjny z mocy ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. nr 55 poz. 251 z późn. zm.) jest odpowiedzialny za publikację Polskich Norm, ich rozpowszechnianie i informację o nich. W związku z pojawianiem się na rynku Polskich Norm bez wiedzy i zgody Polskiego Komitetu Normalizacyjnego informujemy, że wydawanie i rozpowszechnianie na dowolnym nośniku (papierowym lub elektronicznym) Polskich Norm i Katalogu PN wymaga uzyskania zgody PKN na taką działalność poszczególnych wydawców i dystrybutorów. Wyrazem uzyskania akceptacji PKN jest oznakowanie publikacji hologramem z logo PKN bądź informacja o zgodzie PKN na wydawanie lub rozpowszechnianie Polskich Norm lub Katalogu PN. Publikowanie dokumentów nie posiadających powyższego oznakowania jest niezgodne z aktualnie obowiązującym stanem prawnym, a informacje zawarte w takich dokumentach mogą być niekompletne lub nieaktualne.

Informacji o aktualności publikacji i wydanych zgodach PKN dla wydawców lub dystrybutorów udziela:

Polski Komitet Normalizacyjny
Biuro Komitetu
Wydział Marketingu i Sprzedaży
ul. Świętokrzyska 14
00-050 Warszawa
tel. 22 556 77 77
fax 22 556 77 87
e-mail: wmssekr@pkn.pl

Polski Komitet Normalizacyjny ostrzega przed nabywaniem Polskich Norm z nalepkami ALFA - WERO Sp. z o.o. lub jej hologramami w miejscu hologramu z logo PKN. ALFA - WERO Sp. z o.o. bez zgody PKN drukuje i rozpowszechnia Polskie Normy, naruszając tym samym przepis art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251, z późn. zm.), zgodnie z którym wydawanie i rozpowszechnianie Polskich Norm na zasadzie wyłączności należy do zadań Polskiego Komitetu Normalizacyjnego.