krzesło elektryczne

Jak wygląda udokumentowane uśmiercenie homo sapiens
Pierwszą ofiarą urządzenia podłączonego do zasilacza elekrycznego był niejaki William Kemmler. Stało się to 6 sierpnia 1890 roku w więzieniu Auburn w New York City. Przez pierwsze 17 sekund poczęstowano go prądem o napięciu 700 Volt. Czuć było zapach przypalanego kotleta potem i ubrania. Zrobiono krótką przerwę, potem woltaż podniesiono do 1030. Po dwóch minutach z głowy skazańca zaczął wydobywać się dym. Po sekcji okazało się sie najwięcej ciało spaliło się przy elektrodach aż do kręgosłupa a mózg pod stalowym hełmem, który stanowił dodatkową elektrodę - zamienił się w skorupę. Śmierć nie była dla skazańca bezbolesna więc dwa lata później wprowadzono zmiany polegające na tym ze ręce zanurzono w wiaderkach ze słoną wodą. Ale uznano ze i to nie pomogło, znów skazany przechodził ciężkie męki. Więc podniesiono napięcie do 2000 Volt, uderzano dwukrotnie po 1 minucie. Świadkowie egzekucji mówią ze wygląda to wszystko jakby skazańca wpuścić do zwykłego pieca i będzie to samo tyle ze śmierć jakby na raty. Te 2000 Volt zostało do dziś, więcej nie można było podnieść bo ciało uległoby całkowitemu spaleniu i tak temperatura tkanki zewnętrznej dochodzi do 60 stC a w środku jeszcze więcej, mniej więcej tyle ile kotlet na patelni. Przy okazji klatka piersiowa w czasie egzekucji dostaje drgawek, występuje rzężenie, piana na ustach, z naturalnych otworów wydobywa sie krew, pot, kał, mocz. Ciśnienie mózgu gwałtownie wzrasta więc gałki oczne wyskakują z oczodołów.

Jestem ciekaw w jaki sposob uzyskano w tamtych czasach 2kV ?

Witam, zastanawiam się skąd taki temat na niedzielne popołudnie. Mam nadzieję, że nie ma on związku z ostatnią barwną dykusją na temat nie wykonywania pomiarów izolacji i przeciwnikiem w dyskusji Kol. Niesmialego.
Kiedyś myslałem,że jest to (jeżeli tak mozna powiedzieć) najbardziej humanitarna smierć skazańca. Nic bardziej błednego.
Wątpliwości Kol.Edi co do mozliwości technicznych w tamtych czasach są nieuzasadnione bo prace nad elektrycznością były daleko posuniete, a krzeszło elektryczne było jedną z propozycji “praktycznego” wykorzystania energii elektrycznej.
Pomimo ponurego tematu pozdrawiam i nie polecam żadnej lektury.
domint

hyhyhyh mnie tylko interesuje metoda :sunglasses:

W wojsku mówiono że kara musi być długa i uciążliwa a przy 2 kV to zwyłe pieszczoty a ponadto to podobno zdrowe na rumatyzm także jednego można być pewnym pacjent napewno nie umrze na schrzenia reymatyczne

czy ktoś wie jaka była pierwsza ofiara egzekucji???
testy odbywały się na słoniach!!!

A wogóle to na ten “wspaniały” pomysł wpadł Edison (ten od żarówki), żeby udowodnić jaki to pąd przemienny jest niebezpieczny w porównaniu do prądu stałego, którego był wielkim orędownikiem.
A niby taki mądry był.
Darek