KRYSTYN 2000 - Uwagi

Witam

Kupiłem wreszcie program POMIARY ELEKTRYCZNE KRYSTYN 2000.

I mam kilka uwag na temat programu:

1. W oknie wydruku jak i w całym programie brak WŁAŚCIWOŚCI(ustawienia) drukarki co w moim przypadku jest uciążliwe gdyż korzystam z drukarki sieciowej która to znajduje się w innym budynku niż mój komputer(nie można wysłać do serwera wydruków)

2. Dlaczego nie można wybrać dysku sieciowego dla Archiwum - przecież dane zapisane na serwerze są lepiej chronione

3. Dlaczego nie można wybrać podkatalogu instalacji programu(domyślnie C:/) i jak wyżej Archiwum

4. Uciążliwe szukanie/tworzenie protokołów powinno być: Właściciel/Użytkownik/obiekt/piętro np.
    Urząd Miasta/Urząd Skarbowy/Pawilon nr 2/Piętro 3, oczywiście z możliwością pomijania niektórych wpisów np. Urząd Miasta/ Urząd Skarbowy/Piętro 3

5. Nie można wyzerować autonumerowania protokołów np. zrobiłem kilka protokołów na próbę(1/2003, 2/2003…itd.) a później zacząłem normalną pracę z protokołami a program numeruje protokoły dalej(15/2003, 16/2003…itd.) oczywiście można zmieniać numery poszczególnych protokołów „ręcznie” no ale czemu za to że się uczyłem mam teraz zmieniać ręcznie.

6. Super sprawa z tym edytorem zabezpieczeń!!! No ale powinniście zaktualizować bibliotekę zabezpieczeń o np. wkładki małogabarytowe.

Mam nadzieję że nie weźmiecie tego jako że się czepiam,. Po prostu chciałbym żeby program poprawiono o moje uwagi. W końcu to nie program darmowy tylko KOMERCYJNY za ciężkie pieniądze.

Pozdrawiam
Marcin R

Witam

A wyprobowales wersje Demo ??? Przeciez to wszystko mogles sprawdzic wczesniej. Zreszta, proponuje Ci, abys zglosil powyzsze uwagi do producenta oprogramowania. Zaden program nie jest doskonaly. Osobiscie mialem i mam jeszcze sporo zastrzezen do tego programu, ale dzieki wspolpracy z producentem/programista wszystko powoli sie prostuje. Z czego jestem bardzo zadowolony.

pozdrawiam
Piotr

Witam Kolegę Marcin R i wszystkich Kolegów na FORUM.
Jednocześnie przepraszając wszystkich Kolegów na FORUM
za ten wątek.

Kolego Marcinie uważam iż FORUM nie jest do celów prywatnych dyskusji. Gdyby wszyscy tak robili to nie wiem
czy by ktoś się tu czegoś konkretnego doszukał.
Gdyby Kolega utworzył wątek do wszystkich Kolegów np.:
“Co sądzicie o niniejszym programie” to byłoby to zgodne
z regulaminem ISE.PL. i ja również byłbym zadowolony.
Prywatne tematy powinny być poruszane telefonicznie
lub poprzez emaile.

=== nie powinienem ale musem się wypowiedzieć ===
Czemu nie powinienem? Dlatego gdyż nie należy zaśmiecać serwera ISE prywatnymi korespondencjami.
Dlaczego muszę. Dlatego aby wyjaśnić te tematy gdyż może kogoś też to interesuje oraz jak nie odpowiem to ktoś może pomyśleć iż unikam odpowiedzi.

=== wstęp ===
Program jest sprzedawany od 7 lat i ciągle modernizowany zgodnie z przepisami oraz uwzględnia wszystkie uwagi użytkowników których ilość przekracza już 3000 firm. Każda uwaga jest dla nas cenna. Jak zawsze mówimy: nie interesują nas pochwały lecz interesują nas uwagi, co można zrobić lepiej, jakie są błędy i co zrobić aby wszyscy byli zadowoleni.
Kolega ma swoje spostrzeżenia i uwagi na które poniżej odpowiem. Ale obecnie nie ma i długo jeszcze nie będzie takiego programu, aby każdy był zadowolony. To jest tak samo jak z mis polski, w której 70% widzi plusy a reszta wady. Kolega mówi o błędach jakiegoś małego programu.
A co powiemy o błędach systemu operacyjnego na którym pracujemy. Ile razy widzimy komunikat “program wykonał nieprawidłową operację – zamknij system” itp.
Ale może wystarczy.

=== na temat uwag ===
Ad 1. Program nie jest przystosowany do pracy w sieci.
Dobry administrator sieci celowo blokuje dostęp do serwera przez nieznane programy. A co to za firma że nie stać jej na drukarkę za 300 zł. dla tego PC?

Ad 2. To nie jest program sieciowy. A jak to zrobić gdy jedna firma ma 10 stanowisk i jeden katalog archiwum na serwerze sieciowym? To nie jest program księgowy który ma bazę na serwerze aby wszyscy mogli mieć do niego wgląd. Gdy wasza firma ma taką opcję to możemy podjąć negocjacje cenowe na przystosowanie tego programu do sieci.
Nasza cena wywoławcza to 77000zł.

Ad 3. Program rozpatruje numeracje protokołów jak również jest przystosowany do współpracy z innymi programami
i dlatego jest konieczne jego umieszczenie w głównej ścieżce wybranego dysku jak również katalogu archiwum. Jest to moje wymaganie w naszym zespole, którego jeszcze nikt nie podważył. Jestem programistą od ponad 20 lat i wiem co robić. Dzięki temu w ciągu ostatnich trzech lat odzyskaliśmy dane
w kilkunastu firmach gdzie padł dysk lub wirus uniemożliwił pracę itp. Od 7 lat żaden z 3000 użytkowników nie kwestionował tego problemu. Poza tym jest możliwość wybrania dowolnego dysku lub jego partyci.

Ad 4. Kolega pisze: “Uciążliwe szukanie/tworzenie protokołów powinno być:”. No to teraz weźmy pod uwagą pozostałych 3000 użytkowników którzy powiedzą jak powinno być. Wówczas program pobije rekordy jak Adam Małysz dzisiaj. A co Kolega powie na temat interpretacji MCEC (miasta nie wymieniam), którzy piszą ok. 30000 protokołów roczne. Jak tam powinno być.

Ad 5. “Nie można wyzerować autonumerowania protokołów” – owszem można, jest to w pomocy (F1 help) oraz w książkowej instrukcji która zawiera ponad 180 stron.

Ad 6. Tu widzę niewiedzę Kolegi na czym polegają pomiary. Albo moi pracownicy nie doczytali się czegoś nowego w przepisach. Jak mnie pamięć nie myli to producent zabezpieczeń musi wykonać bezpiecznik wg norm. Czy on będzie mały, średni, duży czy produkcji PL, NRD, ZSSR, SIENS, KSKRAK itd.,
to wszystkie z nich mają spełniać warunki wg normy.
Podział zabezpieczeń i ich charakterystyk w naszym programie jest jednoznaczny na podstawie przepisów.
Program umożliwia dopisywanie własnych nazw zabezpieczeń wraz z wprowadzeniem ich charakterystyk.
Ale tu powstają problemy za które my nie będziemy odpowiadać.
Np.: wkładka firmy XYZ mieści się w zakresie +- 10% od normy i w tym przypadku ma np.: -7%. Wpisujemy jej charakterystykę do programu. Robiąc kolejne pomiary mamy podobne zabezpieczenie ZQW (lecz nie wiemy iż ono ma drugi błąd –5%). Program oblicza na podstawie XYZ i w stosunku do ZQW jest OK.
Ale odnośnie normy = -7 + - 5 = - 12. Czyli niezgodne.
A program powie OK.

=== poza uwagami ===
Ad 1. “Mam nadzieję że nie weźmiecie tego jako że się czepiam”.

Na pewno nie. Jak wspomniałem wszystkie uwagi rozpatrujemy. Jest to w obopólnym interesie.

Ad 2. “Po prostu chciałbym żeby program poprawiono o moje uwagi.”

Z całym szacunkiem dla Kolegi, wiele powyższych uwag Kolegi wyjaśniłem powyżej które proponuję rozważyć. Jeśli będą inne uwagi, to bardzo chętnie i szczegółowo je rozpatrzymy.

Ad 3. “W końcu to nie program darmowy tylko KOMERCYJNY za ciężkie pieniądze.”

Za ciężkie pieniądze to są programy z naszej branży
w kwocie np.: 19000 zł.

=== end ===
Jesteśmy firmą która nie zmusza nikogo do kupna naszego oprogramowania. Każdy ma możliwość zapoznania się z wersją DEMO. Każdemu bezpłatnie wysyłamy wersję demo na płycie CD która posiada prezentację multimedialną z możliwością sprawdzenia działania programu. Ponadto na naszej stronie WWW jest szczegółowy opis o referencjach itp.

=== ende !!! ===
Nasza firma ma jeden unikalny atut, co jest rzadko stosowane.

JAK SIĘ KLIENTOWI PROGRAM NIE PODOBA TO MOŻE GO ZWRÓCIĆ.

=== gdybym ja chciał ??? ===
Gdybym chciał, aby WIN_XP, COREL, WORD czy nawet ISE.PL został poprawiony o moje uwagi >>>
oj, nie wiem jak to napisać.

Na koniec.

Ponownie przepraszam wszystkich Kolegów na FORUM
za ten wątek.
Jednocześnie proszę o naganę przez Kolegę Jacka G. ISE.PL.
za roztrząsanie prywatnych tematów na FORUM.

Ps.
Kolego Marcinie R. Gdy ktoś poważnie rozmawia to się powinien przedstawić jako nadawca w stosunku do odbiorcy.
Jeżeli Kolega pisze do nas to wystarczyłby nr licencji.
Nikt na FORUM by nie wiedział kto jest adresatem.

Obecnie sprawdziłem wszystkie możliwości i nie znalazłem Kolegi danych w naszych danych.

=== xxx ====
Proszę podać tylko nr licencji na FORUM w tym wątku.
A ja odpiszę tylko jedo: to jest nasz użytkownik.

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę Piotra i wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie chcę przeciągać tego wątku gdyż ktoś może to uważać
za reklamę naszego produktu.

Ale powinienem ustosunkować się do wypowiedzi
Kolegi Piotra N.

=== posumuję krótkie streszczenie ===
Nikt nie kupuje kota w worku.
Jak mam wątpliwości to dzwonię do producenta.

Nasza firma ma również dużo wątpliwości, co i jak powinno być dobrze napisane. Ale nad tym programem pracuje tylko kilku programistów o wielu lat, oraz od strony przepisów jest to uzgadniane z wieloma innymi poważnymi osobami w tej dziedzinie. Więcej szczegółów na naszej stronie lub w artykułach w fachowych czasopismach.

Jak Kolega Piotr wspomniał że jest zadowolony z poprawiania jego zastrzeżeń do programu, to nasza firma stara się wykonać wszystkie uwagi ale z rozsądkiem i zgodnie z przepisami.

Pozdrawiam Krystyn

Witam

-----KSKRAK---------
Nie chcę przeciągać tego wątku gdyż ktoś może to uważać
za reklamę naszego produktu.

A ja mam to w nosie :slight_smile:. Dlaczego nie reklamowac polskiego programu. Dlaczego ciagle piszemy o Cad-ach i innych gad-ach. Ten jest “nasz” i dostosowany do polskich realiow.
Powiem jedno. Jezeli juz przelamie sie pierwsze lody, to rzeczywiscie program KRYSTYN bardzo ulatwia pisanie protokolow. I ja jestem z niego coraz bardziej zadowolony…o!

-----KSKRAK
Ad 3. Program rozpatruje numeracje protokołów jak również jest przystosowany do współpracy z innymi programami
i dlatego jest konieczne jego umieszczenie w głównej ścieżce wybranego dysku jak również katalogu archiwum.
…ciach…
Od 7 lat żaden z 3000 użytkowników nie kwestionował tego problemu. Poza tym jest możliwość wybrania dowolnego dysku lub jego partyci.

Ja, ja kwestionowalem :slight_smile:. Tak wiec tylko 2999 uzytkownikow nie kwestionowalo braku mozliwosci wybrania dowolnej sciezki przy instalacji.

pozdrawiam
Piotr - zadowolony uzytkownik programu KRYSTYN 2000

Witam

Przepraszam za niefortunne zatytułowanie wątku, jak pisze Kolega KSKRAK_Krystyn powinno być: “Co sądzicie o moich uwagach do programu KRYSTYN 2000”.

Cytat z regulaminu: „Na forum ise.pl nie wolno reklamować przedsięwzięć komercyjnych, aukcji, serwisów oraz stron internetowych. Nie wolno też umieszczać ogłoszeń typu “kupię”, “poszukuję”, “sprzedam” lub “zamienię”. W tym celu zbudowaliśmy inne serwisy.” Koniec cytatu.

Co do łamania regulaminu ISE to czy Kolega nie uważa, że w miejscu „Twoje imię:…” powinien wpisać np. Krystian, Marek, Zdzisiek a nie nazwę firmy, którą Kolega reprezentuje czyż to nie zamierzona reklama firmy…???, ale nie mnie tutaj osądzać, jest przecież administrator forum…

Celem mojej wypowiedzi było poruszenie tematu sprawy dostosowania ww. programu do potrzeb użytkownika.

Dlaczego tutaj(ise):

• ponieważ to tutaj dowiedziałem się, że taki program istnieje;
  • ponieważ to tutaj zbierałem informacje na temat tego programu
    …i dlatego to tutaj - po zakupie programu przez firmę, w której pracuję i w której korzystam jako jedyny z tego programu - postanowiłem podzielić się swoimi uwagami na ten temat, skądinąd wiemy, że na forum dość aktywnie działa Kolega związany z tym programem, i odpowiada na zadane pytania w sposób fachowy.

Ad1. Chyba Kolega nie zrozumiał sensu uwagi: gdzie jest przycisk WŁAŚCIWOŚCI DRUKARKI w oknie wydruków???

…a firma to szpital, w której nie ma na lekarstwa a Kolega mówi o dodatkowej drukarce do jednego programu,
jaki jest sens kupowania do każdego komputera osobnej drukarki, jeżeli posiadamy serwer wydruków na kombajnie firmy RICOCH,

czy to taki problem założyć przycisk WŁAŚCIWOŚCI w oknie wydruków???

Ad2. Nie chodzi o udostępnianie plików na serwerze dla kilku stanowisk z zainstalowanym programem a o korzystanie z serwera jak ze zwykłego dysku twardego(odpowiednia ścieżka dostępu) dla archiwum.

Ad3. Co do ścieżki instalacyjnej to proszę przeczytać wpis kolegi Piotra Nyczak może jest więcej użytkowników, którzy się skarżyli??? proszę o inne wypowiedzi kolegów

Osobiście nie lubię zaśmiecać dysku C:\D:\E:\itd od tego jest folder Program Files!!! Jeśli by była możliwość archiwizowania danych na serwerze - jak piszę wyżej – to nie było by problemu z odzyskiwaniem danych z uszkodzonych dysków twardych w komputerze obsługującego program.

Ad4. OK - zgadzam się.

Ad5. Czytałem, szukałem, nie znalazłem, może jakaś strona?

Ad6. To źle Kolega widzi(przez pryzmat złości, że ktoś ośmielił się podnieść głos na produkt, z którym Kolega jest związany).

== poza uwagami==
Ad1. Super.

Ad2. Nie do końca się z tym zgadzam – patrz wyżej.

Ad3. Widział Kolega program do sporządzania protokołów pomiarowych za 19,000zł, bo ja nie. Ale za to widziałem program demo przesłany mi niedawno przez Kolegę z Forum ISE … no cóż mam nadzieję, że konkurencja troszeczkę ożywi rynek programów do sporządzania protokołów pomiarowych i będą bardziej się troszczyć o klienta!!!

==end==

Sprawdziłem wersją DEMO.

==ende!!!==

PS. Jeśli bym się przedstawił można by powiedzieć, że jest to list prywatny jak to Kolega sugeruje ale dla świętego spokoju Kolegi napiszę że jest to szpital który to ma poważny problem z programem KRYSTYN 2000. Ale to w osobnym wątku, za niedługo.

UWAGA: nie występuję w imieniu firmy, która zakupiła program tylko w swoim imieniu!!!

Pozdrawiam
Marcin R

Witam Kolegę Marcina i wszystkich Kolegów na FORUM.

Myślałem iż wyjaśniłem prawie wszystko. Jeżeli Kolega J. Gońka pozwoli to możemy kontynuować dyskusję na FORUM. Wiem że to powinno być dyskusją pomiędzy zainteresowanymi poprzez emaile, ale nigdy nie unikam krytyki i dlatego możemy prowadzić tą dyskusję na FORUM jeżeli administrator nie stawia sprzeciwu.
Jak również dlatego że ów program jest w ofercie ISE.PL.
Tak więc szczegółowo odpowiem po wyrażeniu zgody przez ISE.PL.

Teraz odpowiem jedynie na temat biednych szpitali!!!

Temat rzeka. Kiedy szpital ma kasę a kiedy nie.

Do dnia dzisiejszego nasza firma popłynęła w transakcjach
z szpitalami ponad 10 tys. zł.
Rozumie sytuację w naszej kochanej demokracji i wszyscy wiemy że ten biedny lekarz czy kierowca pogotowia ratunkowego ma małą pensję, ale czemu tak często
słyszymy w mediach że jeden czy drugi jest na bani w pracy.

Pewien szpital otrzymał od nas dwa mierniki na przelew.
Po oczekiwaniu ponad 5 m-cy na kasę, otrzymaliśmy odpowiedź że jej nie mają i na razie nie zapłacą.
My piszemy – oddajcie mierniki.
Szpital odpisuje – nie oddamy i na razie nie zapłacimy.

Dobre. Co? Samo życie?

Dokładając do tego kopalnie, stocznie i inne firmy które upadły,
nasza skromna firma straciła na razie ok. 50 tys. zł.

Cd. nastąpi po zgodzie ISE.PL.

Pozdrawiam Krystyn

Witam.
Nie mamy nic przeciwko dyskusji na temat produktów, nawet tych, które są w naszej ofercie. Chcemy pomagać elektrykom w ich codziennej pracy, a takie dyskusje pomagają zwrócić uwagę na kilka dodatkowych rzeczy przed zakupem.

Proszę tylko nie zapomianać o innym punkcie naszych Zasad uczestnictwa, w forum w którym prosimy aby nie “przekształcać dyskusji w kłótnie, w których sięga się po argumenty pozamerytoryczne i nie okazuje szacunku adwersarzowi; takie dyskusje będą zamykane.”

Jest nauczka dla handlowców, że w obecnej sytuacji rynkowej
kiedy jeden drugiemu zalega kasę należy towar przekazać nabywcy po uregulowaniu przez niego należności np. na podstawie faktury proforma.
Nieodzyskanych należności też nie można wpisac w straty, bo fiskus tłumaczy, że jest sąd, komornik itd i tą drogą należy jednak ściągać wierzytelności.

Witam Kolegę Marcina i wszystkich Kolegów na FORUM.

Przypuszczałem że Kolega Jacek (ise.pl) wyrazi zgodę
na dalszą dyskusję, gdyż każdy produkt dotyczący naszej branży powinien być omawiany na tym FORUM.

Kolego Marcinie.
Nie ma za co nikogo przepraszać, gdyż nikt się nie gniewa. Chodziło mi tylko o formę wątku odnoście reklamowania.

Aby skrócić tekst zastosuję zasadę:
[część cytatu Kolegi], a poniżej moja odpowiedź.

======== reklama firmy =========

[…w miejscu “Twoje imię:” powinien wpisać np. Krystian,…
a nie nazwę firmy…]
FORUM jest dla wszystkich i jak kto się powinien podpisywać było to omawiane w wątku “Jak polepszyć jakość dyskusji”. Myślę że na pewno każdy jest zadowolony gdy wie kto jest autorem wątku i z jakiej firmy. Poza tym każdy podaje swój adres email z którego można wywnioskować czy reprezentuje jakąś firmę.

[…czyż to nie zamierzona reklama firmy…???]
Myślę że przy moim rzadko spotykanym imieniu KRYSTYN bardzo łatwo mnie zidentyfikować, a poza tym wystarczająco wiele firm jak również naszą reklamuje ISE.PL.
Nawet na GG jest kartoteka którą każdy może wypełnić.
I gdy ktoś do mnie stuka na GG to najpierw popatrzę do katalogu publicznego i gdy tam nie ma nic wpisane do od razu korzystam z opcji “zablokuj”.

Innym przykładem może być wykonany wpis np.: bardzo negatywny o danym mierniku pisany przez osobę z firmy konkurencyjnej. Nie mam dowodów na to, ale były takie wątki gdzie jestem pewien o wystąpieniu takich przypadków.

======== reklama produktu ========

Kolego Marcinie bardzo jestem zadowolony z tego wątku, ponieważ jest to również część reklamy produktu. Jak każdy produkt ma swoje wady i zalety to uważam iż należy o tym głośno mówić. Niech każdy wie o tym aby nie kupować “kota
w worku”. Jestem programistą ponad 20 lat i mogę powiedzieć że nie ma i nie będzie nigdy takiego programu, aby każdy był zadowolony. Nad systemem operacyjnym WIN… pracuję tysiące osób, a ile ma błędów to chyba wielokrotnie Kolega tego doświadczył. Mówię tylko o błędach, a nie o tym co ja bym chciał mieć w tym systemie. Wszyscy znamy na pamięć tekst “program wykonał nieprawidłową operację – zamknij system”.

Nasz program jest sprzedawany od 7 lat, i od 7 lat poprawimy błędy i uwzględniamy uwagi i życzenia użytkowników których jest ponad 3000.

======== na temat uwag do programu ========

[Ad1. …gdzie jest przycisk “właściwości drukarki”…]

Przecież ta opcja jest w systemie WIN, jeżeli administrator
sieci ją Koledze udostępnił.
Tak samo możemy powiedzieć dlaczego nie ma przycisku “ustawienia ekranu” czy “głośności”.
Jak już wspomniałem program nie jest przystosowany do pracy w sieci ale wiem iż ponad 300 firm drukuje na drukarkach sieciowych. W naszej firmie również.

[Ad2. …o korzystanie z serwera jak ze zwykłego dysku twardego…]

Ma miejscu administratora sieci nigdy bym na to nie zezwolił, jeżeli nie jest to program sieciowy. Znam kilkadziesiąt przypadków gdy w takich przypadkach wkradły się wirusy do serwera. Poza tym administrator powinien znać wszystkie programy, które mogą być przechowywane na serwerze.
Gdyby tak chciał każdy pracownik z każdej branży to…

== Kolejną sprawą jest utrata danych ==
Nasz i każdy inny program jest użytkowany przez pracowników dużych firm które posiadają konserwatorów oprogramowań
jak również przez małe firmy które korzystają z pomocy innego kolegi który zna się na komputerze. Dzisiaj ten kto wie jak wejść w BIOS-a PC uważa że już wszystko wie. W ciągu 7 lat odzyskaliśmy dane protokołów w kilkudziesięciu firmach, gdzie padł dysk, wirus załatwił sprawę lub WIN się całkowicie rozsypał. Dzięki temu że nasz program jest instalowany
w głównej ścieżce było to możliwe poprzez instrukcje telefoniczne nawet z osobami które mają bardzo słabe pojęcie o oprogramowaniu.

== odzysk danych ==
Jestem ciekaw gdzie i do kogo Kolega zadzwoni np.:
w przypadku padnięcia systemu WIN… i jest możliwe uruchomienie PC tylko z dyskietki lub CD aby zarchiwizować dane w celu ich odtworzenia z programów Outlook lub GG. Przypuszczam że Kolega wie. Ale proszę się zapytać innych użytkowników PC w szpitalu.

[Ad3. Osobiście nie lubię zaśmiecać dysku C:\D:\E:\itd od tego jest folder Program Files!!!]

Zgadzam się z tym. Teoretycznie każdy program posiada opcję “od instaluj”. Czyli w ciągu roku instalujemy różne programy free lud dema których może być 50-100. Następnie od instalujemy i co? Zdziwienie! Rejestry mają śmietnik.
A w Program Files jest mnóstwo niejasnych katalogów.

A przy okazji może Kolega mi pomoże co mam zrobić
z plikiem hiberfil.sys który ma ponad 300 Mb na C:?

[Ad6. …ktoś ośmielił się podnieść głos na produkt…]

I o to nam właśnie chodzi. Dla nas są najważniejsze negatywne uwagi. Jeżeli będą możliwe do wykonania i zgodne z przepisami to na pewno je uwzględnimy, przez co tych uwag będzie mniej i program się będzie lepiej sprzedawał.

== poza uwagami==

[Ad2. Nie do końca się z tym zgadzam…]

Jak powyżej wspomniałem. Analizujemy wszystkie uwagi ale wybieramy to co większość chce. Wszystkim się nie dogodzi.

[Ad3. …program za 19,000zł, bo ja nie.]

Coś Kolega źle przeczytał. Przytoczę ponownie:

Za ciężkie pieniądze to są programy Z NASZEJ BRANŻY
w kwocie np.: 19000 zł.

[Ad3. …konkurencja troszeczkę ożywi rynek…]

Szanuję konkurencję i nigdy się nie wypowiadam. Klient na prawo wyboru.

[…jest to szpital który to ma poważny problem z programem KRYSTYN 2000]

Szanowny Kolego. To nie szpital ma problemy.
To problem ma ta osoba która z niego korzysta.
Czemu ponad 3000 firm nie ma problemów?
Czy ktoś do nas dzwonił i pytał?
A może ten szpital ma program za który nie zapłacił i dlatego nikt nie dzwoni?

==== End ====

Jeżeli Kolega nie chce podać nazwy szpitala,
to proszę do nas wysłać email z treścią:
FORUM – szpital nr licencji XXXX

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę Megabajt i wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgadzam się z Kolegą. Dlatego od pół roku stosujemy zasadę przy sprzedaży mierników
czyli przedpłata na podst. F-ra proforma lub gotówka.

Ale dodam inny aspekt tej sprawy.
Sprzedajemy program za zaliczeniem pocztowym pod koniec miesiąca. Przesyłka leży na poczcie u adresata 2 tyg. On nie odbiera. Wraca do nas po 3 tyg. Podatek i VAT odprowadzony. Dzwonimy do klienta, który nas przeprasza bo był na urlopie. Wysyłamy ponownie. I ta sama sytuacja. Dzwonimy do klienta, który mówi że splajtował. No i teraz korekty do US itd. Koszty wysyłki tam i z powrotem.

A gdybym wymienił jakie WIELKIE FIRMY
(nie budżetowe nie państwowe),
płaciły nam po roku to byłby szok.

Teraz nawet gdy się pójdzie do domu rozrywki,
to DAMA nam powie “z góry płatne i tylko gotówką”.

Pozdrawiam Krystyn

Dzień dobry,
jedna uwaga nie na temat wątku a propos podatku vat - być może rozwiąże Pana problem. Przy zaliczeniu pocztowym (tylko pocztowym !!!) moment powstania obowiązku podatkowego vat występuje w momencie wpłynięcia kwoty pobrania na konto firmy. Jest to jeden z tzw. szczególnych momentów powstania obowiązku podatkowego vat. Tak więc w ewidencji przychodów vat nie ujmuje się w tym przypadku należnego vat z datą wystawienia faktury. Szczegóły znajdzie Pan w Rozporządzeniu Ministra Finansów do Ustawy o podatku Vat. Jeżeli to Pana zainteresuje podam szczegółowe namiary na Rozporządzenie, w tej chwili nie mam tego pod ręką. Z podatkiem dochodowym jest tak jak Pan pisze, ale w przypadku odmowy odbioru można bez żadnych problemów skorygować transakcję w następnym miesiącu.

Pozdrawiam

Witam Kolegę Teka i wszystkich Kolegów na FORUM.

Gratuluję poczucia humoru. Czytałem tą wiadomość o godz. 1.07 napisaną przez Kolegę o godz. 0.21 z tekstem
“Dzień dobry”. Ale to taki żart bynajmniej nie uszczypliwy.
Jak widzę Kolega jest “nocnym Markiem” tak jak ja.

=== ale na temat ===
W podanym wyżej przykładzie czas zakończenia transakcji trwał ponad 2 m-ce, dlatego mowa o korekcie w miesiącu następnym popłynęła z wodą.
O wspomnianej przez Kolegę metodzie rozmawialiśmy wielokrotnie. Z jedne strony jest do dobre
ale ma również wiele wad.
Mianowicie:

• należało to zgłosić do końca 2002 roku,
  • wiele programów komputerowych jeszcze nie jest do tego przystosowanych,
  • dużo dodatkowej biurokracji druki KP, KW, sprawdzanie przelewów itp.,
  • uciążliwe dla firm które nie stosują tej reguły.
  • itp.

Dawno nie prowadziłem księgowości gdyż od 5 lat mamy księgowego.
Ale bardzo chętnie przeczytam to Rozporządzenie.
Tak więc jeśli można to proszę o podanie dokładnych
namiarów za co z góry dziękuje.

Pozdrawiam Krystyn

Dzień dobry,

w założeniu przyjmuje Pan, że korespondencję prowadzę ze strefy czasowej do której należy Polska :slight_smile:. To oczywiście żart.

Kiedyś zapis, o którym wspomniałem znajdował się w rozporządzeniu wykonawczym do vat obecnie został on przeniesiony do ustawy o vat.

Ustawa z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50 ze zm.):
Art.6
1.

8b. Obowiązek podatkowy w podatku od towarów i usług powstaje z chwilą:
1)

10) otrzymania zapłaty - w przypadku sprzedaży wysyłkowej dokonywanej za zaliczeniem pocztowym,

Szczegóły:
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=135&id=11861
http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/vat_i_akcyzowy/u930108.doc

Pozdrawiam.

Witam Kolegę Teka i wszystkich Kolegów na FORUM.

Wielkie dzięki!!!
Jak również dziękuję Koledze Megabajt
który poszerzył wątek o ten problem.

Przeczytałem czego skutkiem będzie
księgowy bez premii w tym miesiącu.

Pozdrawiam Krystyn

Pozdrawiam i cieszę się, ze czasem jestem przydatny