Bardzo chętnie wysłuchałbym opinii kolegów na temat:
stosowania KONTROLKI Z POMIARÓW naklejanej w tablicy lub rozdzielni w dniu wykonania pomiarów, podobnie jak jest to stosowane podczas badania sprzętu p.poż.
Pomiary wykonujemy w czasookresie od 1 – 5 lat. Obiekt międzyczasie zostanie sprzedany, wynajęty lub dokumentacja z pomiarów zaginie i wówczas nikt nic nie wie. Wówczas KONTROLKA Z POMIARÓW umożliwi uzyskanie informacji o dacie wykonanych pomiarów i wykonawcy. Koszt takiej kontrolki wynosi ok. 40 gr. Jaki to jest koszt przy pomiarach dla jednej rozdzielni (promil)?
Kto posiada naszą książkę do szerzej jest to opisane na stronie 171.
Mam następujące pytania do kolegów:
czy nie uzasadnione jest stosowanie ww. KONTROLKI?
w czym to zaszkodzi?
w czym to pomoże?
Wiem iż nie ma takich przepisów.
Dlatego mam kolejne pytanie:
jakie przepisy ustalają naklejanie kontrolek badania sprzętu p.poż.?
Czy jest przepis wydany przez Straż czy jest w jakieś Ustawie?
Proszę o rozwinięcie tego wątku, który na pewno wielu z nas zainteresuje.
W pelni sie zgadam, ze stosowanie kontrolek jest bardzo dobrym rozwiazaniem.
Tak sie glabiej zastanawiajac czy taka kontrolka musi byc zaraz uregulowana jakas norma, przeciez to jest tylko dla ulatwienia pracy dle konsrwatorow, nie trzeba biegac i ptarzec po papierach kiedy mija okres badan wszystko jest czarno na bialym napisane.
Mam dodatkowe pytanie potrzebny mi spis norm aktualnych dotyczacych pomiarow elektrycznych we wszystkich obiektach i urzadzeniach oraz aparaturze do 1kV. Dokladnie to: wymagania, okresy, m proces pomiarow. Jesli byl by ktos tak mily i spisal mi te normy i czego tycza byl bym bardzo wdzieczny. Jeszcze jedno pytanko czy obecne normy dotyczace pomiarow sa juz zgdne z normami panujacymi w UE?
bardzo prosze o udostepnienie mi tego spoisu, za spis z gory serdecznie dziekuj
Witam Panów.
Kontrolka dobra sprawa i ułatwienie dla właściciela obiektu napewno spore. Napewno jest to dobry pomysł i sam kilka kontrolek nakleiłem (skończył się zapas).Również uważam ,że nie wszystko musi być poparte jakąś normą na którą musimy czekać do wieku emerytalnego.Przecież taką kontrolką nikomu krzywdy nie zrobimy , a pomóc możemy dużo.Jak Pan KSKRAK Krystyn napisał kontrolka ułatwi określenie terminu następnych badań ( tak na szybko przy rozdzielni bez szukania w papierach ) a poza tym co chyba też ważne -kontakt z nami a nie z nowym pomiarowcem po zmianie właściciela obiektu czy administratora.Taka kontrolka to nasza reklama .Koszt kontrolki = 1 wizytówka
Popieram w 100%.
Pozdrawiam
Kontrolka pomiarów - owszem jak najbardziej nie jest to nic złego, żaden koszt a pomocny elementem bardzo szybko informujący o tym kiedy należy wykonać kolejne badania jak i też czy już wykonaną instalacją ktokolwiek z punktu p- porażeniowego w trakcie jej eksploatacji się interesuje.
Mam jednak podobne pytanie do panów co sądzicie gdyby w sąsiedztwie była wcześniej naklejona wizytówką - tabliczka informacyjna o wykonawcy instalacji../najlepiej niezmywalna/.
Dziękując za wypowiedzi kolegów odpowiem na zadane pytania.
Jest to FORUM elektryków i może nie ma tu strażaków – dlatego nikt nie odpowiedział na pytanie: kto wymyślił kontrolki na sprzęcie p.poż. i jakie przepisy – przez kogo wymagane - tego wymagają.
MOŻE KTOŚ JESZCZE NAM POMOŻE.
Aby się nie rozpisywać. Pytanie – odpowiedź:
kolega „Lukasz”
pytanie: „czy taka kontrolka musi byc zaraz uregulowana jakas norma..” , „tylko dla ulatwienia pracy dle konsrwatorow…”
odpowiedź: czy mamy jakieś normy na wizytówki, naklejki reklamowe itp. Taka naklejka nikomu nie zaszkodzi lecz pomoże – zgadzam się całkowicie z kolegą.
Ps.
Jeśli chodzi o spis norm, literatury itd. to wszystko można znaleźć na tym FORMUM.
======================
kolega Cezary Mazerant
Cytat: „Taka kontrolka to nasza reklama”
Skromnie się przyznam iż pomysł tej kontrolki został wymyślony przez mnie ale nie pomyślałem o tym co kolega zacytował.
Przyjemne z pożytecznym. Obecny inwestor o nas nie zapomni a jego następca też będzie wiedział gdzie i kogo szukać.
Cytat: „Koszt kontrolki = 1 wizytówka” – też tak myślę – a ile pożytku i informacji dla inwestora.
Ps.
Jeśli koledze skończył się zapas to chyba wiadomo gdzie go odnowić.
=================================
Autor: LECHU ()
Cytat: ”Jestem za, a nawet przeciw.”
Jeśli kolega na forum jest z tych LECH-ów to NO. Jeśli z innych to OK.
Brak mi inteligencji i nie rozumiem, a może nie chcem lub nie muszem.
Proszę o sprecyzowanie wypowiedzi.
=============================
Autor: Jacek Zając
Owszem wiele urządzeń posiada wewnętrzne lub zewnętrzne naklejki producenta danego urządzenia, jak również każdy wykonawca na prawo nakleić swoją wizytówkę firmy w rozdzielni. Nikt na pewno koledze tego nie zabroni. Wręcz przeciwnie to jest zalecane. Niech każdy wie jaka firma wykonała tą robotę. Będzie kogo można pochwalić lub podać do sądu.