Ile komputerów mogę podłączyć pod RCD 0.03A, jeżeli dopuszczalna upływność w obwodzie odbiorczym nie powinna przekraczać dla jednego komputera 3.5 mA?
Zaleca się aby zjednego obwodu zasilać nie więcej niż 5 komputerów. Ale widziałem już jak pracowało na jednej różnicówce jednofazowej 14 komputerów i nie wyzwalała.
Z pozdrowieniami Adam
Witam Kolegę REL i wszystkich Kolegów na FORUM.
Tak z ciekawości zapytam, bo nie wiem " dopuszczalna upływność w obwodzie odbiorczym nie powinna przekraczać dla jednego komputera 3.5 mA".
Gdzie jest taki zapis?
Na P.K. w niektórych biurach mam 6 lub 8 komputerów z jednego RCD i działają.
Ale nie rozważałem, tego co Kolega pisze.
Pozdrawiam Krystyn
Jeżeli prąd upływowy jest większy niż 3.5 mA urzadzenie o klasie ochronności I musi być przyłączone do instalacji elektrycznej na stałe, lub za pomocą zespołu gniazdo-wtyczka typu B, tj. typu przemysłowego. Prąd ten nie powinien przekraczać 5% prądu roboczego w najbardziej obciążonej fazie. Ale Panie Krystyn , po co to olewającemu normy? Cóż podam: PN-EN 60950 Bezpieczeństwo urządzeń techniki informatycznej. PN-EN 50178 Urządzenia elektroniczne do stosowania w instalacjach dużej mocy.
Pozdrawiam CJD.
Moje doswiadczenia to:
3 komputery PC na jednym wyłączniku dI. Włączenie czwartego powodowało czasem zadziałanie różnicówki.
Trzeba też wziąć także pod uwagę UPS, który także ma prąd upływu. ponado instalację projektuje się na kilkadziesiąt lat, a komputer pracuje kilka i następuje jego wymiana. Nie można pisać że mam podłączene 6 i 8 i działają ba jak zmienimy na inne to mogą przestać działać → modernizacja instalacji - dziękuję. Wolę zaprojektować do 3 góra do 5 na obwód z RCD.
Przyjmuje sie ze RCD 0,030 A moze dzialac juz przy wartosci 50% tj. 0.015 A ,. a wiec jezeli zaklada sie jednostkowy prad uplywu=0,00035 A to z tego wynika ze nie powinno bc wiecej niz 4 komputery , no gora 5.
Był wątek o zasilaniu komputerów, gdzie również pomiarowo stwierdzono, że:
- prądy upływu nie sumują się algebraicznie
- występuje ich wzrost wraz ze zwiększeniem mocy pobieranej przez zasilacz
Zatem rezerwa jak najbardziej wskazana.
Koledzy!
Problem nie z upływami ale r rozruchem!!!
Co powiecie na szpilkę 2,5A w przewodzie PE (mikrosekundy) przy rozruchu PC o pr. ustalonym 1mA???
witam kolegow na forum
jesli mige sie wtracic
ja stosuje zasade 4 komputerow na 1 RDC
a to z zupelnie innych wzgledow
chociaz prad uplywu jest tu rownie wazny
pomijajac go musimy wziac tez pod uwage
naprzyklad moc nominalna
aktualna moc zasilaczy do komputerow to ~ 300W
do tego nalezy dodac monitor np 19cali o mocy ~ 150W
oraz jakies urzadzenie zewnetrzne np drukarke o mocy ~ 50W
razem daje to okolo 500 W
a przemnozone przez 4 stanowiska ~2000W
wobec takiego skrotowego przeliczenia
minimalne zabezpieczenie nadmiernopradowe
np typu S musie miec wartosc 16A
o charakterystyce C
(prady rozruchu wbrew pozora sa duzo wieksze niz nominalne)
a zeby RCD nie pracowalo na max pradach
a standardowo wykorzystuje sie RCD Imax 25A o dI =0,030 A
wnioski nasuwaja sie same
pozdrawiam
specus