Jeszcze o izbach inzynierów budownictwa

Czy faktycznie powinniśmy podlegać przymusowi wstąpienia do Izby…? Może tylko powinniśmy być ubezpieczeni. Wątpliwości swoje popieram sformułowaniem zawartym w Konstytucji:
Art. 58. 1. Każdemu zapewnia się wolność zrzeszania się.

Przecież wszystko ma pan zawarte w Prawie budowlanym z roku 2002 nie pan tylko dobrze przeczyta

Kolego >jwt< odpowiadam na pańskie wątpliwości: To takie proste, wolność wolnością a prezes i członkowie Izby pensje muszą skądś mieć. Gdyby nie szantaż utraty możliwości pracy, kto by płacił składki na ten organ?? Jeszcze raz powtórzę moją wcześniejszą opinię: ubezpieczyć się musisz, zrzeszać możesz. Jednak Ustawa o Izbach sprawę przesądziła i nikogo to nie obchodzi, że niezgodnie z Art. 58.1. Konstytucji RP. W mojej Regionalnej Izbie ustalono składki na 10 zł za ubezpieczenie OC i 30 zł na prezesów i s-kę/miesiąc. Proporcje mówią same za siebie.
Przy okazji pytanie: czy któryś z kolegów, zapisanych wcześniej do Izby, został powiadomiony o wyborach do jej władz czy też dowiedział się po fakcie??

WITAM
wybory władz odbyły się bez mojego udziału. FAKT wyboru -zostałem powiadomiony pismem wraz z wysokościami składek. Ciekawe jak było w innych regionach.

Jak to bez Pańskiego udziału? Teraz wiadomo dlaczego nie ma naszych raprezentatów i będą nami rządzić instalatorzy i konstruktorzy. To zamiast walczyć o stołek jak lew Pan przespał jak kotek. Panie Zyszku żeby być mianowanym bez walki to trzeba mieć plecy. Czy Pan je ma i zawiodły? :slight_smile:

W pomorskiej jest: 25-skladka na okregowa izbe, 10-ubezpieczenie, 5-skladka na krajowa. Rocznie wychodzi 480zl platne z gory za caly rok

Łaskawie składkę na okręgową można zapłacić za pół roku. Aaa i oczywiście wpisowe od listopada wzrosło z 50 do 100 zł. ładną mamy inflację.

Bardzo proszę o wyjaśnienie, kiedy oprócz okazania uprawnień, będę zmuszony okazać, że jestem członkiem I.I.B.
Zastanawiam się, czy nie odroczyć wpłat i zaczekać z wstępowaniem, mimo że wpisowe 50 zł wpłaciłem już w ub. roku.
Ubezpieczenie chcę płacić sobie sam.
Czy to jest metoda ? Czy można swój akces do I.I.B. ponawiać w razie potrzeby na krótki czas?

Ponoć były zbierane podpisy w sprawie zaskarżenia tej nieszczęsnej ustawy do trybunału i rzecznika praw obywatelskich.

Czemu mam płacić kasę na kolejnych emerytów?

Witam
W woj. Mazow. Wpisowe-100zł . Opłata za członkostwo i ubezpieczenie 480 zł . Razem trzeba od razu zapłacić 580zł na dzień dzisiejszy. ALE prywatnie ludzie z Izby przyznają , że sprawa kiepsko wygląda . Jest zgłoszenie do TRYBUNAŁU. Będzie tak jak z abolicją. Ustawodawca popełnił błąd i naruszył KONSTYTUCJĘ . Tylko zanim TRYBUNAŁ odrzuci
Ustawa wejdzie w życie .

Witam
Przesyłam kolegom kopię listu , który wysłałem do redaktora naczelnego Elektroinstalatora”

Szanowny Panie Redaktorze
Muszę przyznać , że z dużym niepokojem oczekuję końca tego roku. Powodem jest sprawa uprawnień budowlanych . Sprawa bardzo dziwna bo budzi szereg wątpliwości . Niestety do nas elektryków dochodzą tylko suche fakty. Myślę , że będąc stałym czytelnikiem “Elektroinstalatora” mam prawo prosić Pana aby odpowiedział Pan na moje pytania i wątpliwości (na pewno dysponuje Pan większą wiedzą na ten temat)

Przede wszystkim najważniejsze bo koniec roku .
Czy można bezpowrotnie utracić uprawnienia nie zapisując się w tym roku ( ktoś może planować zapisać się za rok bo teraz nie ma pracy ani pieniędzy) ? Na zdrowy rozum niemożliwe bo przecież ludzie chorują , przebywają za granicą. Izba nam tych uprawnień nie dawała to i chyba nie może bez powodu odebrać.

Dlaczego żądają 580zł (mazowieckie) i to płatne za cały rok , a sami przyznają że nie wiadomo co będzie bo ustawa jest niezgodna z Konstytucją a ktoś złożył skargę do Trybunału? Zanim Trybunał odrzuci ustawę będziemy musieli należeć do Izby , a co potem ?
Czy jest potrzebny ten cały bałagan ?
Wielu elektryków zajętych zdobywaniem zamówień nie wie o całej sprawie.
Inni uważają i chyba słusznie , że nikt nie może ich zmusić do zrzeszania się , że to bzdura. Myślę że pismo , które czyta tak duża ilość Elektryków powinno zająć się tą sprawą . Przecież kiedyś nawet do Cechu nie było obowiązku przynależności , a teraz może się zdarzyć , że może nas do tego zmusić ustawa , która jest niezgodna z Konstytucją. Ludzie się zrzeszają bo tego chcą. Nie można ich do tego zmuszać bo to jest ograniczanie ich wolności . Tym bardziej , że nie jest to instytucja typowa dla elektryków
z poważaniem
S.Henik
do wiadomości ISE

Witam
Zanosi się na to , że idą zmiany . W przyszłej kadencji sejmu posłowie PiS na czele z panem Jarosławem Kaczyńskim chcą wypowiedzieć wojnę polskim samorządom zawodowym . Niepewna jest przyszłość IIB .
Pozdrawiam , Sylwester

Witam
W ostatnim piśmie Inżynier Budownictwa ukazał się artykuł , który jest odpowiedzią na artykuł tygodnika Wprost ( 36 numer ) „ Dyktatura Korporacji’’ ) . Autor artykułu obawia się i słusznie , że zostaną wprowadzone zmiany w temacie IIB . Ciekawe jakie to będą zmiany ?

Witam
Tym razem muszę bardzo pozytywnie wypowiedziec sie o IIB . Robią mianowicie szkolenia i seminaria , które są bezpłatne a wykłada cała nasza czołówka najlepszych autorów książek dla elektryków . Wszystko oczywiście dla członków izby . Na pewno składka nam się zwróci .