Jakie bezpieczniki???

Witam ponownie!

Czy może mi ktoś poradzić jakie mam kupić bezpieczniki na zabezpieczenie głowne domku (3 fazy). W chwili obecnej są tam oprawki 63A z bezpiecznikami 35A. Czy dodatkowo zainstalować jakiś głowny wyłącznik prądu???

Dodatkowo za licznikami również chciałbym wymienić bezpieczniki - w tej chwili są bezpieczniki 16A w oprawkach 25A.

Pozdrowienia
Maciek

PS. Proszę o konkretne symbole gdyż branża elektryczna nie jest mi znana!

Kolego ! Wymiana wkladek bezpiecznikowych jest w gestii Twojego Rejonu Energetycznego. Tobie nie wolno tam zaglądać wcale !!!
Lepiej nie dotykaj urządzeń pod napięciem, bo prądu zrobi Tobie KU KU !!! a co moze prąd elektryczny zobacz sobie
strona www.joetedesco.com

Ich bezpieczniki są w szafce przed domem - to jest pierwsze zabezpieczenie linii do domu. I tam energetyka musi wymienić bezpieczniki!

Drugie zabezpieczenie, o którym wspominałem (3x35A) jest tuż przed licznikami - i tutaj energetyka nic nie musi! A mi chodzi o wymianę właśnie tych bezpieczników. Poza tym jak ktoś mi odpowiada, że pod napięciem nie wolno, bo… czy ja gdzieś wspomniałem o tym, że zrobię to pod napięciem??? Jakby jeszcze któryś z kolegów miał wątpliwości: wyłączenie prądu w energetyce kosztuje coś około 80zł! Tak więc dzięki za troskę!

Pozdrowienia LEEYO

W złączu na budynku jeśli takowe istnieje energetyka stosuje zabezpieczenia a wartości zgodnej z umową o dostawe energiiale typ nie zależy tu od Ciebie tylko od tego jakie są wytyczne danego zakładu energetycznego. Natomiast wymiana tych zabezpieczeń np na typ S303C czyli wyłączniki instalacyjne tzw automatyczne może wykonać osoba z odpowiednimi kwalifikacjami i powinna po wykonaniu pracy do odp. zakładu energetycznego dostarczyć dokumenty związane z ta wymianą. Natomiast jesli chodzi o zabezpieczenia zalicznikowe najbardziej obecnie modnymi i wygodnymi są wyłączniki instalacyjne czyli w Twoim przypadku typu S 301B 16A , w przypadku obwodu 3-fazowego polecam zastosować wyłącznik instalacyjny zespolony S303C o wartości dobranej odpowiednio do obciążenia powiedzmy 20A. Życze miłej pracy

Czy kolega Darek słyszał coś o wybiórczości zabezpioeczeń?
A może swiadomie z niej zrezygnowałeś?

Ale po co je wymieniać ?? i na jakie większe czy mniejsze??

topiki są lepsze od S-ów na zwarcia

no i uwaga pana Arkadiusza bardzo na miejscu

Selektywność zabezpieczeń to poważny temat ale bardzo drogi. Niestety w praktyce kończy się to na wyłacznikach S303/C25 jako przedlicznikowych. A przy B16A jako zabezpieczenie obwodu gniazda niestety nie pozwala w większości przypadkó na zachowanie selektywności. No cóż wyłaczniki selektywne 3f są bardzo drogie i dla wielu osób nie dosępne.
I jeszcze jedno, wszystkie zabezpieczenia przedlicznikowe są plombowane a bezprawne zerwanie plomby kosztuje. Rozplombować może je energetyka lub uprawniony wykonawca po wcześniejszym zgłoszeniu tego faktu w RE.

Selektywność nie jest wcale droga a raczej wynika z naturalnego układu sieci i stopniowania zabezpieczeń.
Niekiedy, w pewnych warunkach można z niej rezygnować, ale trzeba mieć świadomość kiedy i dlaczego.