jaki VAT na pomiary ???

Jaki VAT 7 % czy 22 % powinno się stosować przy wykonywaniu pomiarów w szkołach, w budynkach mieszkalnych ??? Moim zdaniem nie jest to takie oczywiste…Odemnie urząd domagal się 22 % VAT-u choć wszyscy wokół dodają 7 %
Najpier proszę o głosy, o opinie a potem powiem jak może rozumować przedstawiciel fiskusa !!!

Pomiary w szkołach,przedszkolach(KOB13),budynkach mieszkalnych(KOB 11 klasyfikacja obiektów budowlanych w powiązaniu z PKWiU,KOB i KRŚT) 7% ,
natomiast 22% dla firm.
Takie wystawiam rachunki i to potwierdziła moja księgowa.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Włączę się ale nie znam odpowiedzi. Dam to zadanie księgowemu.
Ale jak mi się wydaje to:
-“pomiary w szkołach, przedszkolach(KOB13)” = 7% - TAK,
-“budynkach mieszkalnych” - ???,
-“natomiast dla firm” – a jaka to firma ???.

Pozdrawiam Krystyn

ja też się włączę, nic nie wiem, to jestem kompetentny..

Wg mojej wiedzy na ten temat sprawa jest troszeczkę złóżona:
w grę wchodzą tu 3 akty prawne

1. ustawa o pdatku VAT,
  2. Klasyfikacja Wyrobów i Usług (KWiU) - nie wiem czy obowiązuje od tego roku
  3. Klasyfikacja Obiektów Budowlanych (KOB)

Wszelkiego rodzaju pomiary w czystej formie są zawsze obłożone 22% VATem, natomiast przeglądy instalacji (pomiary okresowe chyba można nazwać przeglądem instalacji) są obłożone VATem 7% lub 22% w zależności jakiego obiektu budowlanego dotyczą. I tak 7% można naliczyć dla: budynków mieszkalnych, obiektów sportowych, obiektów kultu religijnego, szkół, obiektów związanych z ochroną środowiska itd. więcej nie pamiętam, proszę sobie doczytać. Dla pozostałych obiektów budowlanych VAT 22% (np. sklepy, zakłady pracy, zakłady usługowe itp.)
Dlatego na fakturze należy pisać “Za przegląd instalacji elektrycznej w budynku…” wtedy unikniemy dyskusji z US.

Prośba do administratora serweru ISE.
Mam pomysł na nową sondę.
Temat:
“Czy usuwać durne wypowiedzi wg uznania administratora?”
Panie Jacku.
Tutaj zaczyna się robić śmietnik.
A chyba nie o to nam chodzi.
Przykład:
inteligentna odpowiedź “bubek”.
Proponuję utworzyć nową zakładkę:
“FORUM nielogiczne” i tam przesyłać takie wypowiedzi.

Pozdrawiam Krystyn

Rzeczywiście czas wszystko i wszystkich ocenzurować. Przecież tyle lat tak było więc chyba wszyscy sa wystarczająco do tego przyzwyczajeni i nie powinno być z tym kłopotu. ogratulować pomysłu… Może utwórzmy wątek “dowcipy”? Mam nawet pierwszy wpis:

Co uwielbiają alpinistki?

Szczytowanie…

Pozdrawiam…

Witam Kolegę " Elektroman" i wszystkich Kolegów na FORUM.

Odnośnie " Wszelkiego rodzaju pomiary w czystej formie są zawsze obłożone 22% VAT" – tu mam wątpliwości. Jeżeli wykonujemy to w obiektach szkół (KOB-13) to powinno być 7%.
Gdyby Kolega był uprzejmy nawiązać swoje wypowiedzi do danych pozycji w KwiU lub KOB to byłbym zobowiązany.

A dodam ciekawostkę.
Jak rozliczać (VAT) badania instalacji np.: instalacji telefonicznej na terenie uczelni.
Np.: budynek “wydziału chemii” jest podlega klasyfikacji (KOB-13), ale teren uczelni NIE. I jak tą instalację podzielić?

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę " Elektroman" i wszystkich Kolegów na FORUM.

A dodam ciekawostkę ERRATA.
Jak rozliczać (VAT) badania instalacji np.: instalacji telefonicznej na terenie uczelni.
Np.: budynek “wydziału chemii” podlega klasyfikacji (KOB-13), ale teren uczelni NIE. I jak tą instalację podzielić?
Instalacja ta odnosi się w skali 50%/50% - budynki / teren? Jak to wytłumaczyć w US?

Pozdrawiam Krystyn

Witam

W razie watpliwości z naliczaniem podatku VAT zawsze możemy obłozyc klienta VAT-em 22% i żadna kontrola się nie przyczepi bo US nic nie stracił. Jeśli mamy czas to można zwrócić się do GUS-u o rozwianie wątpliwości, niestety zazwyczaj trwa to bardzo długo a my przecież nie mamy czasu żeby czekac miesiącami na wystawienie faktury. Jeśli klient korzysta z jakiegokolwiek zwolnienia to powinien chyba sam wiedzieć na jakiej podstawie.

Pozdrawiam

Z dniem 1 lipca 1997 r. wprowadzona została POLSKA KLASYFIKACJA WYROBÓW I USŁUG (PKWiU) (na mocy Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. z okresem karencji 2-lat
W wyniku kolejnej nowelizacji z grudnia 2000r., termin wprowadzenia PKWiU (wycofania SWW) został przesunięty o kolejne 2 lata. Czyli do końca 2002 roku. (Dz.U. 2000 nr 105 poz. 1107 z dn. 30.11.2000).
Co to oznacza?
Przede wszystkim po 1 stycznia 2003 na wszystkich wystawianych fakturach zamiast używanego do tej pory kodu SWW należy stosować PKWiU, czyli do wystawienia Faktury VAT 7%, czy 22% niezbędne jest znalezienie tej 1 usługi w księdze zawierającej około 40 000 pozycji.
Aktualnie, w firmach usługowych trwa gorączkowe szukanie i przeglądanie Książki Kodów PKWWiU.

pan Czesław ma rację jeżeli tam jest ten wyrób to można 7% VAT, czasami jak są wątpliwości a inwestycja duża to inwestor sam się zwraca do GUS żeby była podstawa prawna. Jak robiłem pomiary placu budowy na dużym hotelu to właśnie mieli taką odpowiedź GUS i na jej podstawie wystawione zostało 7% VAT

Panie Krystynie to zależy kto wystawia fakturę i wtedy albo 7 albo 22

Panowie od 01 01 2003 obowiązuje PKWiU .Pomiary elektryczne trzeba traktować jako usługę całościowo przecieeż jażeli stwierdzimy podczas pomiarów konieczność wymiany gniazdka itp to wtedy będzie pomiar + wymiana i konserwacja zarazem a taką pozycję można już w katalgu PKWiU odczytać i zklasyfikować .Wszystkie problemy z klasyfikacją powinien wrazie czego rozwiązać GUS (regon)

Witam !!! Nie wiem, czemu Panowie używacie słowa pomiary w protokółach ? Ja używam słowa badania, bowiem sprawdzam instalację przez ogłędziny pod kątem ochrony od porażeń oraz sprawdzam jej parametry przez pomiar. Gdy badania instalacji elektrycznej są częscią u usługi tj.wykonania instalacji, remontu, konserwacji, wtedy nie ma problemy, bo wiadomo jak je zaklasyfikować w PKWiU. Problem występuje gdy w zleceniu lub na fakturze występuje słowo tajemnicze dla fiskusa, przedstawiciela GUS słowo Badanie…i tu urzędnik się gubi. i wychodzi mu, że żaden elektryk nie może opodatkować się ryczałtem jesli zrobi choć jedno badanie w trakcie roku podatkowego. Badania to inna klasa w PKWiU tj. Rzeczoznawstwo a rzeczoznawstwo nie podlega zwolnieniu z VAT-u Nawet nie wiecie mili dyskutanci, jakiego bata może mieć nawet na Was fiskus, gdy wykryje, ze robicie badania…na osobne zlecenie…Istnieje usługa Badania wyłącznika różnicowo-prądowego…w procesie zatwierdzenia wyrobu…jest to autentyczne rzeczoznawstwo…oraz badanie wyłacznika rożnicowo-prądowego, jako rutynowa czynnosc sprawdzajaca wykonana przez zakład usług elektrycznych. Tego jednak badania…i tego pierwszego, urzędnik z fiskusa nie musi odróżniać…Nie bylo co prawda w tym temacie sporu elektryk-fiskus w NSA, ale lepiej nie używać w ogole w zleceniach lub na fakturach słowo badania…Badanie gniazda..jako usługa może byc potraktowane przez fiskusa jako powazna usługa rzeczoznawcza…podobnie jak badanie mlynka do kawy przez zakład napraw sprzętu gospodarstwa domowego. dlatego dobrze jest zrobić z badania…gniazda..kkonserwację…i dodać wraz z usunięciem usterki…Jest prawdą, że według instrukcji GUS, podatnik sam klasyfikuje swoje usługi…ale czasem są tacy co wiedzą lepiej i to mogą byc organa kontroli podatkowej wszystkich szczebli…dlatego ja jak sprawdzam np. instalacje piorunochronne…chcę mieć zlecenie..badania..wraz z usunięciem usterek…lub prace konserwacyjno-pomiarowe…lub pomiarowo-konserwacyjne.
Ja miałem z tego powodu problemy z fiskusem…bo dla jego przedstawicieli…badanie gniazda to rzeczoznawstwo…ale jak dodamy, badanie gniazda z czyszczeniem styków wtedy mamy konserwację…i wtedy fiskus też ma pewnosc, że elektryk placi dobrze podatki…w przypadku…badania gniazda..w procesie dopuszczenia na rynek, wykonywanym przez Instytut Elektrotechniki . już nie mozna zrobić , z badania konserwacji…bo jest to usługa okreslona jako rzeczoznawstwo…Badanie komina wraz z czyszczeniem to zdaniem przedstawiciela GUS, usługa kominiarska…a samo badanie to rzeczoznawstwo…czyli lepiej aby kominiarz, nie tylko badał..ale czasem uzył wyciora, wtedy ma problemy podatkowe z głowy. To co napisałem, nam elektrykom może wydawać się oczywiste i smieszne, ale dla przedstawicieli innych branż, takie oczywiste nie jest

Witam !!! Nie wiem, czemu Panowie używacie słowa pomiary w protokółach ? Ja używam słowa badania, bowiem sprawdzam instalację przez ogłędziny pod kątem ochrony od porażeń oraz sprawdzam jej parametry przez pomiar. Gdy badania instalacji elektrycznej są częscią u usługi tj.wykonania instalacji, remontu, konserwacji, wtedy nie ma problemy, bo wiadomo jak je zaklasyfikować w PKWiU. Problem występuje gdy w zleceniu lub na fakturze występuje słowo tajemnicze dla fiskusa, przedstawiciela GUS słowo Badanie…i tu urzędnik się gubi. i wychodzi mu, że żaden elektryk nie może opodatkować się ryczałtem jesli zrobi choć jedno badanie w trakcie roku podatkowego. Badania to inna klasa w PKWiU tj. Rzeczoznawstwo a rzeczoznawstwo nie podlega zwolnieniu z VAT-u Nawet nie wiecie mili dyskutanci, jakiego bata może mieć nawet na Was fiskus, gdy wykryje, ze robicie badania…na osobne zlecenie…Istnieje usługa Badania wyłącznika różnicowo-prądowego…w procesie zatwierdzenia wyrobu…jest to autentyczne rzeczoznawstwo…oraz badanie wyłacznika rożnicowo-prądowego, jako rutynowa czynnosc sprawdzajaca wykonana przez zakład usług elektrycznych. Tego jednak badania…i tego pierwszego, urzędnik z fiskusa nie musi odróżniać…Nie bylo co prawda w tym temacie sporu elektryk-fiskus w NSA, ale lepiej nie używać w ogole w zleceniach lub na fakturach słowo badania…Badanie gniazda..jako usługa może byc potraktowane przez fiskusa jako powazna usługa rzeczoznawcza…podobnie jak badanie mlynka do kawy przez zakład napraw sprzętu gospodarstwa domowego. dlatego dobrze jest zrobić z badania…gniazda..kkonserwację…i dodać wraz z usunięciem usterki…Jest prawdą, że według instrukcji GUS, podatnik sam klasyfikuje swoje usługi…ale czasem są tacy co wiedzą lepiej i to mogą byc organa kontroli podatkowej wszystkich szczebli…dlatego ja jak sprawdzam np. instalacje piorunochronne…chcę mieć zlecenie..badania..wraz z usunięciem usterek…lub prace konserwacyjno-pomiarowe…lub pomiarowo-konserwacyjne.
Ja miałem z tego powodu problemy z fiskusem…bo dla jego przedstawicieli…badanie gniazda to rzeczoznawstwo…ale jak dodamy, badanie gniazda z czyszczeniem styków wtedy mamy konserwację…i wtedy fiskus też ma pewnosc, że elektryk placi dobrze podatki…w przypadku…badania gniazda..w procesie dopuszczenia na rynek, wykonywanym przez Instytut Elektrotechniki . już nie mozna zrobić , z badania konserwacji…bo jest to usługa okreslona jako rzeczoznawstwo…Badanie komina wraz z czyszczeniem to zdaniem przedstawiciela GUS, usługa kominiarska…a samo badanie to rzeczoznawstwo…czyli lepiej aby kominiarz, nie tylko badał..ale czasem uzył wyciora, wtedy ma problemy podatkowe z głowy. To co napisałem, nam elektrykom może wydawać się oczywiste i smieszne, ale dla przedstawicieli innych branż, takie oczywiste nie jest

Drogi dyskutancie ! Wcale to nie jest tak, że wystarczy w razie wątpliwosci wpisac większy VAT 22 % i będzie OK. Pewnie, że przeciętna kontrola się nie przyczepi, ale kontrola, która rozumie mechanizmy i niuanse prawa podatkowego, może postawić nam zarzut, że ze względu na zastosowanie zawyżonej stawki VAT, tj. 22 %, w procesie zwrotu podatków, mniej kasy ma skarb Państwa. Mi się też wydawało, że wystarczy wpisać wiekszy VAT i problem z głowy.
Dlatego ja nie mogę się doczekać jednej stawki VAT i wtedy nie będzie problemów, ale z czego będzie żylo t.zw.doradztwo podatkowe ?

Witam Kolegę i wszystkich Kolegów na FORUM.

Potwierdzam cytat Kolego “Megabajt”:
" Wcale to nie jest tak, że wystarczy w razie wątpliwości wpisać większy VAT 22 % i będzie OK."
I dodam od siebie:
Gdy Inwestor stwierdzi nawet po dwóch latach, że naliczyliśmy zawyżony WAT wówczas musimy mu zwrócić różnicę z odsetkami z własnej kasy.
Gdy się zwrócimy do US o zwrot – to zwrotu nie dostaniemy
i możemy spodziewać się kary za nierzetelne prowadzenie księgowości.

=== reasumując ===
Gdy naliczymy 7% a powinno być 22% - to jest oszustwo.
Gdy naliczymy 22% a powinno być 7% - to jest nieuctwo.

Pozdrawiam Krystyn

Przedewszystkim pytanie!!!

Czy okresowe pomiary elektryczne można uznać za prace konserwacyjne budynków mieszkalnych (PKOB 1123)?
Oto fragment interpretacji z 2005.07.07 Pierwszego Urządu Skarbowego w Bydgoszczy http://podatki.pl/interpretacje/0033447.txt?ind=0033447.txt&szuk=pomiary|elektryczne

… Zatem jeżeli pomiary elektryczne skuteczności zerowania, rezystancji izolacji i rezystancji uziemień można zaliczyć do robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym, to do 31 grudnia 2007 r. będą one opodatkowane 7% stawką podatku. Natomiast w przypadku świadczenia powyższych usług w szpitalach, szkołach, restauracjach a także w gospodarstwach rolnych-oprócz wykonywania ww. usług w budynkach budownictwa mieszkaniowego (art. 2 pkt 12 ww. ustawy o VAT) należy zastosować stawkę podatku VAT w wysokości 22%.

Zaznacza się, iż niniejsza interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia.

Koniec cytatu.

PROSZĘ O ODPOWIEDZI NA I OPINIE.