Jaki silnik do piły stołowej?

Witam wszystkich forumowiczów
Mam dostęp do silników z tej firmy (w dobrej cenie)
http://www.cantonigroup.com/pl/motors/besel/series/
Nie mam pojęcia czym się sugerować przy doborze sinika, chodzi o piłę stołową (traizega czy jakoś tak).
Jeżeli ktoś by mógł mi polecić konkretny z tych silników to byłbym bardzo wdzięczny i może krótko uzasadnił dlaczego właśnie ten a nie inny.

Pozdrownienia

Zapewne chodzi o piłę tarczową (taka jest nazwa). Nie napisałeś czy ma to być urządzenie do przycinania ramek do obrazów, czy drewna bukowego do kominka.

Moc silnika przekłada się na wielkość tarczy i materiału który ma być przecinany.

Tak więc chcesz kupić auto, a nie wiesz czy ma to być osobowe czy ciężarówka.

STANCA

Jeśli masz “siłę” to silnik trójfazowy. Obroty to kwestia przełożenia silnik-wał tarczy i potrzeb. Do małej tarczy 20cm daje się często duże obroty (z silnika 2800 i jeszcze przekładna 1:1,5) by ciąć precyzyjnie blaty, listwy itd. Do dużej tarczy musisz zwolnic obroty i wówczas 1400 na silniku i przekładnia 1,5:1 jest OK. Moc większa niż 2kW w pile bez stolika z posuwem to proszenie się o nieszczęście. Ze stolikiem i 10kW może być czasem za mało…

Nie mam pojęcia czym się sugerować przy doborze sinika, chodzi o piłę stołową (traizega czy jakoś tak).

KRAJZEGA
Najlepiej znaleźć w necie gotowy wyrób do takich tarcz jakich będzie się używało i na podstawie danych z instrukcji obsługi dobrać silnik o takiej samej mocy. Proste.

krajzega, trajzega, cyrkulatka
to wszystko to samo :slight_smile: