W 1994 roku stanąłem przed problemem wyboru komputerowego programu do wykonywania dokumentacji elektrycznej.
Problemy miałem następujące:
- Ponieważ pracowałem
W 1994 roku stanąłem przed problemem wyboru komputerowego programu do wykonywania dokumentacji elektrycznej.
Problemy miałem następujące:
Nie wykorzystuje AutoCADa na tyle duzo aby sie wypowiadac w kwestii zadanego pytania ale moim zdaniem obydwa programy w swojej poczatkowej formie nie daja zbyt wielu narzedzi do projektowania ukladow elektrycznych. Po prostu zastepuja kalke i olowek. Rownie dobrze mozna rysowac w CorelDraw jak i parudziesieciu jak i nie paruset CADow dwuwymiarowych!
Wspomiana przez Pana Schema moze np. sprawdzic poprawnosc polaczen narysowanego schematu! Lub wykorzystac dane z biblioteki i na podstawie schematu moze pan budowac rysunek szafy bez szukania ksztaltow wykorzystanych elementow, czy chocby prosty wykaz elementow.
Panie Stanisławie, czy korzystał Pan z PLANELECA (nakładka na SCHEMĘ)? Sama SCHEMA to badziew, tylko serce. JAki to DESIGNER? Micrograsfx? Która wersja?
Dater
A może CADELEC? Proszę zajrzeć na stronę www.abrys.com.pl może coś się stamtąd spodoba.
Dater
Proszę zajrzeć na stronę www.abrys.com.pl, jest tam ciekawy CADELEC na Autocada.
Dater
Szukałem, szukałem i nie znalazełem programu CADELEC. Co Państwo myślą o programie WHIP, który pozwala na przeglądanie odchudzonych schematów z AutoCADa.
Jest na pewno. Proszę wejść na strone www.abrys.com.pl/cadelec/
Dater
Panowie. Podałem temat wyboru programu dla elektryków preferując Designer’a jako program spełniający wszystkie oczekiwania. W “dyskusji”
czytam komunikaty które nic nie maja wspólnego z tematem. Czy Panowie nie rozumieją tematu?
Osobiście zapoznałem się z nowym oprogramowaniem firmy IGE+XAO - SEE 2000. Polecam. Mogę wymienić doświadczenia.
TOMASZ
Prosze o szczegóły na pocztę
Dater
SEE 2000 program samodzielny i współpracujący z AutoCad 14
Zalety:
Szanowni Panowie,
po wielu miesiącach błąkania po różnych “elektrycznych” stronach w naszej polskiej WWW odnalazłem wreszcie taką na której “prowadzi” się dyskusję.
Temat “oprogramowania” (wspomagającego pracę instalatora) jest dla mnie tym bardziej interesujący, gdyż tylko słyszałem, że takowe jest.
Korzystając do tej pory tylko z Excela (do wykonywania kosztorysów - KNRy i Sekocenbud w postaci druku) oraz z Corela (do wykonywania schematów i poprawek - dokumentacji powykonawczej) narażałem się na długą pracę po godzinach.
Proszę doświadczonych instalatorów o wskazówki dotyczące wykorzystania programów dostępnych na rynku (i innych) pomocnych w kosztorysowaniu i tworzeniu schematów.
Może jest jakieś narzędzie do liczenia osprzętu i długości przewodów na podstawie schematu?
Licząc na odpowiedź załączam pozdrowienia.
Marek z Łodzi
Do kosztorysowania proponuję NORMĘ 3.0 (www.athenasoft.com.pl).
Do projektowania… vide dyskusja. Ja osobiście poszukuję PLANELECA (www.ige-xao.com.pl)
Jeśli ma Pan coś ciekawego dla elektryka - proszę o kontakt.
Dater
Dzięn dobry !
Odnośnie oprogramowania polecam program VISIO.
S.Kowalik
Piszecie wszyscy o programach kiepskich jeśli chodzi o wykonywanie schematów elektrycznych jakbyście chcieli wiedzieć to najlepszy program w tej kwestii to PROTEL 99
Witam,
czy zechce Pan bliżej opisać (nieznany mi) program PROTEL 99?
Dziękuję,
Marek Rybka
Program Protel 99 faktycznie jest dobry jeżeli chodzi o rysowanie schematów. Po utworzeniu biblitek przebiega to bardzo sprawnie. Ale jest on dedykowany dla elektroniki i nie posiada wspomnianych powyżej funkcji dla elektryka.
Wszystkie osoby zainteresowane Protel 99 zapraszam na strony internetowe http://www.evatronix.com.pl/ mogą Państwo pobrac
z nich demo wersje w.w. programu (odnosnik aplikacje EDA). Amatorow symulacji obwodow elektrycznych zapraszam do obejrzenia Elektrosymulatora (odnosnik Elektrotechnika)
Opracowalem ok. 500 sybmoli elektrycznych i ok. 500 symboli teletechnicznych wg. PN do projektowania w budownictwie. Sa to bloki zawierajace ukryte atrubuty co umozliwia tworzenie automatycznie specyfikacji w excel’u.
Z blokow utworzono biblioteke slajdow i rozdzielono na grupy w celu stworzenia przyjaznego menu w Acad’14, Acad2000, i acadLT.
Chetnie udostepnie biblioteke do testowania w zamian za wymiane doswiadczen i opinie.
Czy ktos slyszal o programie EPLAN 5.20 firmy Wiechers&Partner