[/b]Witam szanownych kolegów i z niecierpliwością oczekuję na odpowiedź
w następującej kwestii:
Noszę się z zamiarem zakupu miernika do pomiaru rezystancji pętli zwarcia i badania różnicówek.
Kto może na podsawie swej praktyki a nie danych opisanych w literaturze polecić mi odpowiedni miernik.
A może zakupić dwa odrębne?
Witam
Sam też jestem zainteresowany w/w tematem.
Nie robię pomiarów - ale ostatnio zbiełam informacje w w/w temacie i też jestem zainteresowany poradą fachowców i jak dane mierniki sprawdzaja się w użytkowaniu.
Na ISE dobrą opinią cieszą się mierniki SONELA, ja znalazłem tańsze (miernik rezystancji pętli) SL3500 Summita (chyba Korea) - mają zatwierdzenie typu GUM - cena ok.620zł netto, najtańszy SONEL (rezystancja pętli) jakieś 100zł drożej.
Z tym, że nasuwa się jedno pytanie jak jest ze świadectwem sprawdzenie.
Sonel sprzedaje ze świadectwem i bez. Ze świadectwem sprawdzenia są około 100zł droższe.
Z tego co doczytałem w materiałach z netu świadectwo sprawdzenia jest wymagane przy miernikach oporu pętli zwarcia (rezystancji lub impedancji) i takie świadectwo jest ważne 13 miesięcy - póżniej trzeba miernik zbadać ponownie w celu uzyskania aktualnego świadectwa - czy to prawda, jak to kol.pomiarowcy robią.
Najtańszy tester RCD ~185zł nie pamiętam producenta ale naszej produkcji.
Witam
Sam też jestem zainteresowany w/w tematem.
Nie robię pomiarów - ale ostatnio zbiełam informacje w w/w temacie i też jestem zainteresowany poradą fachowców i jak dane mierniki sprawdzaja się w użytkowaniu.
Na ISE dobrą opinią cieszą się mierniki SONELA, ja znalazłem tańsze (miernik rezystancji pętli) SL3500 Summita (chyba Korea) - mają zatwierdzenie typu GUM - cena ok.620zł netto, najtańszy SONEL (rezystancja pętli) jakieś 100zł drożej.
Z tym, że nasuwa się jedno pytanie jak jest ze świadectwem sprawdzenie.
Sonel sprzedaje ze świadectwem i bez. Ze świadectwem sprawdzenia są około 100zł droższe.
Z tego co doczytałem w materiałach z netu świadectwo sprawdzenia jest wymagane przy miernikach oporu pętli zwarcia (rezystancji lub impedancji) i takie świadectwo jest ważne 13 miesięcy - póżniej trzeba miernik zbadać ponownie w celu uzyskania aktualnego świadectwa - czy to prawda, jak to kol.pomiarowcy robią.
Najtańszy tester RCD ~185zł nie pamiętam producenta ale naszej produkcji.
Jeśli chodzi o miernik do pomiarów tylko rezystancji pętli zwarcia, polecam mierniki Sonel. Do sieci 230/400 V przeznaczony jest MZC-200. Cena jest porównywalna do Summita, a jest na niego 3 lata gwarancji i serwis na miejscu. Ma wszystkie potrzebne dokumenty. Poza tym jest poręczniejszy i dużo lżejszy, co nie jest bez znaczenia przy dużej ilości pomiarów.
Jednak proponowałbym zastanowić się nad miernikami do pomiarów impedancji pętli zwarcia (zgodnie z Kolegą Krystynem). Sonel również posiada takie mierniki MZC-300, MZC-303e.
Polecam stronę Sonela www.sonel.pl, są tam ciekawe rzeczy.