Jak zwiększyć jakość dyskusji

Witam. Dziękuję za sugestię ocenzurowania (u nas nazywałoby się to forum dyskusyjne moderowane), to jest jedno z rozwiązań.

Mam jednak inną propozycję, aby zabieranie głosu w dyskusji wymagało zalogowania w serwisie a co się z tym wiąże, podpisaniem się pod wypowiedzią imieniem i nazwiskiem. Byłaby to taka samocenzura.

Myślę, że na pewno ograniczy to liczbę wypowiedzi mało kulturalnych i byc może nie marytorycznych, ale czy przez to nie przestaną się udzielać anonimowi specjaliści?

Proszę o uwagi, tutaj lub vi e-mail.

Nie widzę potrzeby podpisywania się imieniem i nazwiskiem, bowiem dyskutanci winni ustosunkować się do problemów poruszanych na forum, a nie do osoby, która w danej chwili reprezentuje pewne pogłądy czy opinie. Czasy minęły kiedy w latach 60-tych facet o nazwisku Kuroń i imieniu Jacek napisał list do szefa partii komunistycznej i dostał…za to wystąpienie 4 lata…Zapomnijmy tu o nazwiskach, ale rozmawiajmy o problemach.

Nie rozumiem dlaczego anonimowość jest dobra. Efekty są takie że mozna pisać bzdury bez żadnej odpowiedzialności. Jeżeli mam sie podpisać swoim nazwiskiem pod opinia to sprawdzę dwa razy to co napisałem a jeżeli pozostaje anonimowy to moge bez żadnych konsekwencji robić sobie hyde park.
Słusznie Pan zauwazył ze PRL się skończył więc nie bójmy się wyrazać swych opini.

popieram Megabajta

ignorowanie kogoś kto nam się niepodoba jest skuteczną formą eliminacji nieporządanych osobników. Nikt sam z sobą nie będzie rozmawiał, więc albo da spokój albo zacznie rozmawiać sensownie.

Co do moderowania to wystarczy reagować na zastrzeżenia uczestników i samemu czasami kontrolować dyskusję poprzez usuwanie wypowiedzi.

Panie Andrzeju!
Pytanie zadaje ktoś kto potrzebuje pomocy i dostaje odpowiedź bezapelacyjnie błędną. Poniewaz odpowiedź jest taka właśnie to ja ignorujemy i na powazne pytanie pozostaje tylko ta jedna odpowiedź. Pytający dojdzie do wniosku, że odpowiedź wyczerpuje temat a odpowiadający jest ekspertem…
Co wtedy?
Jak ważne powody mogą powstrzymać od podania nazwiska i firmowania nim swych poglądów, chętnie poznam chocby jeden?

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolego Jacku.
=== mało wykonalne, ale? ===
Najlepiej by było zrobić dwa FORMU.
Ale gdyby zrobić:

• forum 1 – osoby zalogowane,
  • forum 2 – każdy sobie pisze co chce,
    to zapewniam iż opcja “1” będzie długo i poważnie działać
    a opcja “2” zginie bo nikt tego nie będzie czytał.

=== jakie są wypowiedzi ===
Wielu z nas korzysta z GG. Jak dostaję nową wiadomość od nieznanej osoby, to sprawdzam w katalogu publicznym. Gdy tam nie ma żadnych danych to bez odpowiedzi wykonuję opcję “zablokuj”.
A często spotykamy wypowiedzi nie zidentyfikowanych osób które stosują prowokacyjne wypowiedzi, delikatnie obrażają innych lub konkretnie odnoszą się do członka (nie zawsze jako partyjnego) lecz jako do części ciała.

Albo teraz pisząc jest wiadomość od kogo nie wiem i nie do mnie.
Ktoś (Autor: m.i.e. 03-01-29 19:11) pisze:
Kolego Tadku!
Przytaczany przez Ciebie Sanepid ma tyle do luksów , co ja do księżnej Monaco.
Tak się zastanawiam Czy “m.i.e” jest na Ty z Kolegą Tadeuszem? Jeśli tak to przepraszam za uwagę.

Kolegę “tadek” znam trochę z poprzednich wielokrotnych wypowiedzi i w tym przypadku mogę dalej pisać w tym wątku.
Ale jak odpowiadać na wypowiedzi osób które są poważnymi a jak rozróżnić tego gówniarza, który sobie robi jaja z tego FORUM.
Powtórzę SOBIE ROBI JAJA Z TEGO FORUM.

Pomijam treści typu “SPRZEDAM”. Jeśli tak ma być to proponuję nową zakładkę.

=== dla kogo to FORUM ===
Powinno być dla wszystkich, ale poważnych.
Jak widać z wypowiedzi w tym wątku to przeważnie każdy się podpisuje imieniem i nazwiskiem lub podaje swojego email-a. Brak wypowiedzi bez podpisu. Takie osoby mają inne pole pod popisu.
Jeśli chodzi o mnie to wszystko można się dowiedzieć na naszej stronie www.
Z pośród uczestników w tym wątku to nie mam
np.: pojęcia kto to jest “Magabajt” a email “smallBoy” też nic nie mówi.
Tak z ciekawości, cytat Kolegi Megabajt: “Czasy minęły kiedy w latach 60-tych…”, zapytam: czy Kolega pamięta te czasy?

Powtórzę cytat Kolegi Arkadiusza:
“Efekty są takie że można pisać bzdury bez żadnej odpowiedzialności. Jeżeli mam się podpisać swoim nazwiskiem pod opinia to sprawdzę dwa razy to co napisałem a jeżeli pozostaje anonimowy to mogę bez żadnych konsekwencji robić sobie hyde park.”
Z czym się zgadzam w 100%.

=== CENZURA ??? ===
Bez cenzury to każdy krzyczy w tramwaju jaka powinna być polityka w kraju, a gdy mu się powie powiedz Pan to głośno w TV to już go niema i już nie jest politykiem.
Uważam że ten co pisze coś poważnie, to się tego nie powinien wstydzić. Wręcz przeciwnie powinien się swoją wiedzą dzielić i podpisać się pod tą wypowiedzią.
Nigdzie nie widziałem żadnego artykułu w gazetach lub w Internecie bez podpisów.
Owszem na płotach ulicznych są różne treści i tam nie ma podpisu. Nie wiem dlaczego?

=== propozycja ===
Kolego Jacku.
Proponuję nie używać słowa “cenzura” ani “moderowane”,
lecz po prostu “eliminowanie tematów nie na poziomie”.
Utworzyć nową zakładkę “Sprzedam - kupię”, aby to się nie pojawiało w tematach.

=== śmietnik ===
Są osoby które zadają jedno (to samo) pytanie w kilku działach. I teraz nikt nie wie gdzie się dyskusja toczy.
Innym problemem jest zezwolenie na zmianę tematu danego wątku. Takie zamiany doprowadzają do zaginięcia poszukiwania danego wątku.

=== ELIMINACJA uczestników FORUM ===
!!!
Osobiście cieszę się iż FORUM się bardzo rozrasta.
Lecz powstaje pewien problem:

1. trzy miesiące temu otrzymywałem ok. 15 informacji z FORMUM z których ok. 80% to były poważne zapytania lub odpowiedzi,
  2. obecnie powiększyło się to do ponad 50 dziennie w których połowa jest bez sensu, pisane przez nie wiem kogo.
    Ad. 1 – nadążałem odpowiadać.
    Ad. 2 – co za dużo to nie zdrowo.

Tak więc powstanie dylemat:
Czy dalej się wypowiadać?.
Może brakować czasu na analizę, gdzie ktoś prosi o moją odpowiedź.
Osobiście zaczynam się w tym gubić.
Będę musiał zrezygnować z wypowiedzi, gdyż gdy ktoś ponownie poprosi o odpowiedź w danym wątku, to mogę się w tym gąszczu informacji niedoczytać.

=== end ===
Zawsze gdy napiszę podpisując się, że 2+2=4, to zawsze odpowiem w dalszej dyskusji danego wątku. Ale teraz powstaje problem ilości wypowiedzi i wątków. Jak również kto zadaje pytania i kto na nie odpowiada.
I mogę na otrzymane pytanie nie odpowiedzieć.
Powodem jest zbyt duża ilość wątków do przeanalizowania.
Ps.
Obecnie mam w skrzynce ponad 100. Z czego ok. 50% osób bez podpisów.

Do kogo mam pisać?
Do najważniejszego elektryka w Polsce?
Czy do jego kierowcy?

=== Fx ====
Przepraszam, ale z powodu braku czasu na analizowanie takiej masy informacji na FORUM, gdy nic się nie zmieni na FORUM,
to będę musiał się wyłączyć.

Pozdrawiam Krystyn

Postaram się przedstawić swój punkt widzenia w sprawie cenzurowania (moderowania) dyskusji na forum:

1. Uważam że, każda osoba powinna mieć prawo do wypowiedzi na forum po zalogowaniu.
  2. Wypowiedzi niemerytoryczne, obraźliwe, niekulturalne, typu sprzedam-kupię-zamienię powinny być eliminowane przez kolegium redakcyjne ISE- którego jeżeli nie ma, to trzeba powołać
  3. Czy dana osoba będzie używać “nicka” np kosmita, czy imienia, względnie imienia i nazwiska, jest wyłączną sprawą tej osoby - każdy ma prawo do prywatnościn które należy uszanować.

Panie Arkadiuszu zadał Pan pytanie “Jak ważne powody mogą powstrzymać od podania nazwiska i firmowania nim swych poglądów, chętnie poznam chocby jeden”, takim powodów mógłbym wymienić kilka, ale podam jako przykład jeden. Jedną z osób występujących na forum jest pracownik ZE, który podpisał tzw lojalkę. Jeśli wystąpiłby pod własnym naziskiem i imieniem i prezentował własne poglądy to szybko stałby się bezrobotnym.
Osobiście od samego początku używam tylko imienia, choć nie widzę przeszkód aby swoje wypowiedzi firmować również nazwiskiem, choć wolałbym zachować swoją prywatność i uniknąć, problemów ze skrytką jaką ma Pan Krystyn.

Pozdrawiam Czesław

Największą zaletą tego (i każdego innego forum internetowego) jest LAKONICZNOŚĆ wypowiedzi. W kilku krótkich zdaniach można przedstawić swoją opinię, odesłać do literatury lub do przepisów. Jeżeli ktoś “cierpi” z powodu “ciśnienia” jakiejś treści to na tej samej stronie jest dział “publikacje”. Ja kiedyś “cierpiałem”, napisałem, podpisałem się i … pomogło. Temat tam jest aktywny już dwa lata.

Drugą zaletą, związaną z lakonicznością, jest LEKKOŚĆ FORMY. Moim zdaniem poczucie humoru jest proporcjonalne do inteligencji. Głównie poczucie humoru na własny temat.

Rozdzielenie forum na dwie części: lekką, szybką, czasem nawet niekulturalną oraz na drugą część poważną jest potrzebne jak psu perkusja. W wypowiedziach anonimowych jest bardzo dużo ciekawych informacji. Wśród wypowiedzi podpisanych zdarzają straszne brednie, zarówno ze względu na treść jak i na formę.

Proszę miłych gospodarzy forum o trzy rzeczy:

1. Wprowadzenie funkcji układania kolejności tematów w działach według daty ostatniej, a nie pierwszej wypowiedzi.
  2. Podział forum na większą ilość działów z krótkim zdefiniowaniem ich zawartości.
  3. Jeżeli chcecie wprowadzić cenzurę, to tylko przez przesuwanie wypowiedzi do innego działu lub do “kosza”. Zaznaczcie jednak miejsce skąd została usunięta wypowiedź i pozostawcie do niej dostęp. Nawet w “koszu” i nawet jeśli jest tam mowa o członkach.

Wszystkich uczestników proszę: żadnego formalizowania, ŻADNYCH KOLEGIÓW! A jeżeli mamy ochotę na coś znacznie poważniejszego to proponuję: spróbujmy zorganizować spotkanie najaktywniejszych 10 do 30 uczestników. Na przykład weekend w sympatycznym ośrodku wypoczynkowym raz na pół roku albo raz na kwartał. Przy butelce dobrego wina znacznie ciekawiej rozmawia się o elektryce - sprawdziłem. Taki wyjazd powinien być ODPŁATNY dla uczestników, ale kto wie, może znalazłby się jakiś miły sponsor pokrywający część (tylko część, żadnej darmochy!) kosztów i w zamian zobowiązujący uczestników do “skonsumowania” prezentacji jego wyrobów lub usług. Tu uważam, że formalizowanie będzie jednak potrzebne - wybierzmy z naszego grona osoby, które wyślą imienne zaproszenia na spotkanie. Co wy na to?

Witam uczestników Forum
Propozycja Pana Marcina Burzyńskiego ma sens

Pozdrowienia
Zbigol

Ja osobiście podpisuję się imieniem i nazwiskiem i nie przeszkadza mi to.Jednak rozumiem osoby które chcą zabrać głos na forum ale nie mogą się ujawnić (problemy w pracy itp.).

Jednak wypowiedzi obrażliwe i mało związane z tematem powinny być usuwane z forum .
Pozdrawiam Cezar

Popieram Pana Cezara. Eliminować należy tylko chamstwo (na szczęście nie ma go tu zbyt wiele) oraz “porady” zagrażające życiu lub zdrowiu Czytelników nie-elektryków. Poza tym niech kipi “burza mózgów” - to chyba najlepsza metoda dochodzenia do prawdy.

1. p. Krystynie na pewno nie będzie lepiej, po jakimś czasie ilość uczestników się zmniejszy i wtedy będzie p. narzekał na monotonię. Dzieje się tak dlatego że nowi uczestnicy mają takie same pytania. Dziś ktoś znowu założył temat pytający się o symbole do ACAD-a. Ratuje nas tylko autowybiórczość. Rozumiem że ma pan doświadczenie w wielu dziedzinach ale wolałbym żeby p. wybrał 2-4 czy ile tam dziedziny i był na tym forum niż chciał odpowiadać na wszystkie i zrezygnował.

\
  2. p. Arkadiuszu raczej chodziło mi o wypowiedzi nienatemat i obrażliwe niż, ignorowanie ewidentnie złych. To jest tylko forum a nie wykładnia prawa, jak ktoś nie wie że trzeba myśleć i dodatkowo samemu zapoznać się z tematem, to jestem przekonany że nawet jak mu pan krok po kroku wytłumaczy co zrobić to i tak to źle zrobi.

\
  3. Anonimowość nie jest zła, można grać adwokata diabła w innym temacie pod innym nickiem symulując rozwój dyskusji itd. No w każdym razie ja nie widzę tu zagrożeń.

\
  4. Forum jest na stronie ise.pl i to p. Gońka powinien zarówno zadbać o kasowanie obraźliwych wypowiedzi jak i prezejrzystość forum. Należy kasować tematy na których nie pojawiają się dłuższy czas wypowiedzi ok. 20 tematów w dziale to optimum

\
  5. popieram sugestie p. Burzyński co do forum i inne też i p. Czesława - logowanie tak , dane do wglądu tylko redakcji.

Po pierwsze - nie wprowadzać cenzury a co najwyżej kosz!
Po drugie szef ise w trosce o swoje interesy niech nie wprawdza cenzury na adresy o innych firmach - jak jest dobry to konkurencja mu nie będzie groźna.
A po trzecie p. Krystyn przestań pan pi… głupoty - jak jesteś pan Alfa i omega to lepiej popraw pan swoj badziewiasty program.

Witam Kolegę Czesława i wszystkich Kolegów na FORUM.

Osobiście popieram wszystkie punkty wymienione przez Kolegę a zwłaszcza to:
“każda osoba powinna mieć prawo do wypowiedzi na forum po ZALOGOWANIU”.
A “kolegium redakcyjne ISE” może po zalogowaniu się danej osoby przyjąć ja do uczestników Forum lub nie. Oczywiście dane wpisane przez logującego się muszą podlegać ochronie prywatności.
Odnośnie wspomnianego “pracownika ZE” i innych takich osób, to się całkowicie z tym zgadzam. Osoba taka może się zalogować w ISE, a występować jako autor np.: “życzliwy”.
Ale takie logowanie na pewno wyeliminuje idiotyczne wypowiedzi najbardziej inteligentnych gówniarzy, którzy robią sobie durne żarty. A konsekwencją tego są wypowiedzi innych np.: Na tym FORUM to jest śmietnik, lub inne wypowiedzi które wszyscy znamy.

Odnośnie " problemów ze skrytką jaką ma Pan Krystyn". To Kolega mnie źle zrozumiał. Nie chodzi mi o moją prywatną skrzynkę, lecz o ilości przesyłanych informacji z FORUM.

Odnośnie imienia i nazwiska. Wystarczające jest to jak Kolega podaje imię “Czesław” ale podaje swój adres email. Wówczas gdy będę chciał sprawdzić czy ten adres istnieje lub przesłać inną informację to wiem gdzie.

Ja też nie podaję nazwiska. Gdy ktoś będzie chciał wiedzieć więcej to zawsze może do mnie wysłać emaila.

Pozdrawiam Krystyn

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

No i “Jak zwiększyć jakość dyskusji”???.

My dyskutujemy poważnie, a nawet w tym wątku mamy exstra poważne wypowiedzi!!!

Przykład Autor: haudu_yudu.

Nazwa mówiąca wszystkim wszystko. Nie wiem czy to z kuchni chińskiej, gdzie jedzą psy. Czy ma to coś wspólnego z językiem angielskim.
Autor podał adres email.
Po wysłaniu informacji otrzymałem odpowiedź:
The Postfix program
<haudu@yudu.fix.ge>:
Name service error for yudu.fix.ge: Host not found.

Nie wtajemniczonym wytłumaczę:
TAKI ADRES EMIAL NIE ISTNIEJE.

Chciałem tylko zapytać tego inteligentnego autora co oznacza słowo “badziewiasty”. Bo jednak nie jestem Alfą i Omegą i nie wiem. Ale już nie chcę odpowiedzi.

I MÓWIMY I JAKOŚCI DYSKUSJI.

Może mój serwer wysiadł. Może inni Koledzy spróbują się połączyć z hauhau.

Pozdrawiam Krystyn

Witam Kolegę Jacka i wszystkich Kolegów na FORUM.
Nie wiem czy o tym już wspominałem.
Bardzo ważne jest zablokowanie zmiany treści wątku przez odpowiadającego.
Autor tworzy wątek o treści:
“podpisy protokołów pomiarowych”.
Kolejne osoby odpowiadają:
“Re: podpisy protokołów pomiarowych”
a ktoś zmienia treść na:
“Po co dwóch elektryków”
a potem na
“Różnicówka nie chroni przed głupotą”

I jak można analizować czy wyszukiwać dany wątek.
Jeżeli autor wątku nadał taką treść to nikt nie powinien mieć możliwości jej zmiany. Jak mu się nie podoba to niech utworzy swój nowy wątek.

Pozdrawiam Krystyn

Jestem za anonimowym dostępem do forum chociaż sam zarejestrowałem się w ise.pl po co ta paranoja forum jest miejscem wyrażania swoich myśli i nie każdy ma ochotę się obnarzać. Admin i tak może sprawdzić skąd jest rozmówca więc po co to zmieszanie. Nie cenzuralne posty trzeba usuwać, a notoryczne paskudy admin może zbanować i po sprawie, na forum zostaną same wygłaskane i bezbarwne postacie powieje nudą forum umrze śmiercią naturalną.
A teraz do Pana KSKRAK_Krystyn próbowałem zaciągnąć program demo KRYSTYN i pupa po ściągnięciu ok 8mb ( na kompie zostaje z tego ok 3mb nie chciało mi się szukać gdzie on przechowuje temp) klient ftp wywala się z komunikatem time out pomimo dobrego transferu. NIe rozumie po co ta konspiracja z ftp gdzie siedzi demo KRYSTYN.

Witam Kolegę “stach” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie wiem dlaczego Kolega ma problem z pobraniem DEMO?
W tym m-cu DEMO ściągnęło ponad 50 osób.
Jeżeli Kolegi skrzynka przyjmie ok. 8 Mb to proszę podać adres emaila, lub proszę o padanie adresu to wyślemy DEMO na płycie CD (wiadomo gratis).
Ps.
W takich sprawach korzystajmy z skrzynek a nie na FORUM.

Pozdrawiam Krystyn

Witam ! Dyskusja w tym wątku dotyczy tematu; Jak zwiększyć jakosc dyskusji ? Ja raczej radziłbym się zastanowić, co zrobić, aby zwiększyć jakosc elektryków z grupa pomiarową. Czy składy komisji kwalifikacyjnych nie powinny być jawne i podawane na serwerze Urzędu Kontroli Energetyki wraz z charakterystyką kandydata, członka komisji kwalifikacyjnej ? Mam cały segregator…protokółow elektryków z grupą pomiarową, którym powinienem cofnąć uprawnienia. Nie chcę tego jednak robic..ja chcę wystąpić do UKE aby członków komisji odznaczyc medalami, że poznali się na takich elektrykach i im przyznali uprawnienia. Bodajże przez 4 lata bylem jedynym elektrykiem w województwie, który potrafi prawidłowo napisać protokół z badania izolacji wlz 5-przewodowego. Gdy kupilem ksiązkę “Pomiary w elektroenergetyce do 1 kV w roku 2000”, okazało się, że tym drugim elektrykiem, co też to umie jest Krystyn. Daj grabę drogi Kolego !!!

Widzę, że niektórym kolegom bardzo odpowiadzły czasy PRL, cenzury, inwigilacji itd.
Niektórzy traktują forum jak prywtny folwark i jakiegoś młodego elektryka, za sam fakt zadania pytania potrafią zdołować, wyśmiać, pytanie uznać za niegodne odpowiedzi ( poszukaj sobie w wątakach, naucz się gamoniu itd), jednocześnie przepraszają, że przez dwa dni ich nie było na forum. Ciekawe jak by zareagowali gdyby okazało się, że ktoś jest murzynem albo Żydem lub arabem.

Według mnie forum nie jest lożą ekspertów a wyłącznie miejscem wymiany poglądów. Jeśli kotoś bezkrytycznie zastosuje błędną poradę to jego sprawa. Nawet w normach są totalne bzdury, których zastosowanie grozi najgorszymi konsekwencjami. A trafiły tam mimo cenzury.
A wulgarny język - w każdym języku są wulgaryzmy - sami też je stosujemy - np. wojskowy język był zawsze dosadny. Jeśli to kogoś irytuje to przeciez nie ma przymusu czytania i uczestnictwa. Swoją drogą szkoda, że nie ma żadnej dziewczyny to zwykle pomaga zachować umiar w języku.

Jeśli chcecie panowie forum sformalizować, ocenzurować, zrobić zamkniętą grupę to truno życzę powodzenia ale ostrzegam po paru miesiącach pozostanie wam dyskutować o babach.