Złożyłem wniosek o warunki przyłączenia dla domku jednorodzinnego, w wyniku czego uzyskałem następujące warunki: napowietrzne AsXSn 4x16 ze słupa sieci nn do ZPP na zewnątrz budynku.
Chciałbym aby ZE wydał inne warunki, podłączenie kablem. Prosze o przybliżenie problemu. Z tego co się orientuję, to opłata za wykonianie przyłącza jest zależna od mocy przyłączeniowej (w moim przypadku 14kW) i jest zróżniocowana w zależności od sposobu wykonania kabel/napowietrznie. Jeżeli tak jest to dlaczego ZE nie przychyla się do wskazenych rozwiązań we wniosku.
Wiem, że musze się odwołać od tej decyzji ale czy to wystarczy i uzyskam warunki jakie mnie interesuje, czy musze dokonać pewnych deklaracji, np. że część czy całość kosztów z tym związanych muszę wziąść na siebie.
Czy zasadne jest żeby szukać fachowca/wykonawcę, skoro zakład wyłoni go w przetargu. A może ten fachowiec musi coś “załatwić” żebym dostał waruniki takie jak potrzebuję.
Proszę o wskazówki jak to najlepiej rozwiązać. Sprawa dotyczy ZEK.
witam kolegę Jacka:)
Energetyka to panowie;) w moim ZE było tak, że musisz sie odwołać od wtp. Napiszą Ci, że ofszem ale musisz wykonać to własnym kosztem i staraniem a wybudowane urządzenia przekażesz na majątek ZE.
Do 200 m przyłączenia opłata jest taka sama i zależy od taryfy ZE zatwierdzonej w URE.
Obecnie po 1.07 wydaja takie warunki jakie podasz we wniosku. Dla napow. 100złmoc przyłaczeniowa.
Dla kablowego 120złmoc przyłaczeniowa. Co spowodowało zmianę postępowanie - nie wiem.
pozdrawiam jacek
Witam ! Nie wiem czemu zakład miał by odmówić .Jeżeli będzie to przyłącze kablowe ze słupa to w moim rejonie ustalają granice własności na słupie a kabel 'i złącze zk-1 na konserwacji odbiorcy . Do przyłącza kablowego bedziesz musiał wykonać projekt -zarejestrować w ZUD-ie
a sprawę ponoszonych kosztów przyłączenia reguluje umowa -za te 1600 zł coś się należy ustawowo
Witam Kolegów:)
nie do końca tak jest. Przy kablu i 15 kW mocy przyłączeniowej po zawarciu umowy wpłacasz 1800 zł i nic Cię nie interesuje. ZE opracowuje - zleca projek ze stroną prawną i wykonanie przyłącza. Ty czekasz na napięcie w złączu w umownym terminie.
pozdrawiam jacek
Panowie co zakład to inaczej. Już kilka razy na tym forum do tego dochodziliśmy. :evil: :shock: I tak naprzykład w jescze innym zakładzie jest tak, że w takim wypadku zakład liczy swoje koszty za napowietrzne wykonuje kablówkę i każe sobie dopłacić różnicę. A tak naprawdę to energetyka kręci jak talala :mrgreen: Interpretacja “miejsca przyłączenia” lub “miejsca dostarczenia energii elektrycznej” zmienia się w zalezności od widzimisię jakiegos urzędasa ( który notabene pracuje bardzo dobrze bo dba o interes swojej firmy). Co do pytanka. Trzeba być twardym pisac pisma prosic o wyjasnienia . kto wie może dla świętego spokoju ktoś się zmiłuje