Jak wykonać pomiar pętli zwarcia urządzenia z wtyczką?

Witam szanowne grono na forum.

Nie dawno znalazłem to forum i stwierdzam że jest tutaj bardzo dużo ciekawych tematów i wypowiedzi. Dużo czytałam i szukałem intrygującego mnie problemu. Jestem młodym kierownikiem ds. energetycznych w pewnej firmie, i aż wstyd się przyznać że nie znam odpowiedzi na pytanie " Jak wykonać pomiar pętli zwarcia urządzenia z wtyczką?"
Chodzi mi na przykład o pomiar odkurzacza przemysłowego z obudową metalową i kablem 15 mb.

Licząc na wiedzę Panów bardzo proszę o pomoc.

Daniel.

odkurzacz w obudowie metalowej to już zabytek. można wykonać pomiary stanu izolacji 1.przewodu,2uzwojeń silnika.Pomiar pętli zwarcia dotyczy instalacji elektrycznej np. 1 fazowej.do której podłączamy urządzenie i wykonuje się go specjalnym miernikiem. W instrukcji obsługi miernika będzie podany sposób pomiarów.

Witam,
w instrukcji obslugi nic takiego nie ma a pomiary wykonujemy co roku.
Nadal prosze o wskazowki.

Daniel.

Witam.

Napisze co ja bym zrobił w takim przypadku.
Najpierw sprawdziłbym ciągłość przewodu ochronnego miedzy obudową odkurzacza a wtyczką.
Jeżeli ciągłość byłaby zachowana zasiliłbym miernik z tej samej fazy co zasilany jest odkurzacz (w przypadku zasilania 1-faz) za pomocą przedłużacza i zmierzył pętle miedzy obudową odkurzacza a przedłużaczem. Jeżeli wynik byłby zadowalający, uznałbym go, jeżeli jednak byłby bliski granicy, to zalecałbym wykonanie pomiarów bardziej szczegółowych polegających na wzięciu napięcia z kostki zasilającej przy odkurzaczu.
Oczywiście warto najpierw sprawdzić skuteczność gniazda z którego zasilany jest odkurzacz, możemy po wykonaniu pomiarów zweryfikować czy są duże odstępstwa w wynikach. Wg mnie 15 m przewodu nie powinno znacznie pogorszyć wartości pomiaru.

Witam Kolegę REX i wszystkich Kolegów na FORUM.

Zgadzam się z wypowiedzią Kolegi. Praktycznie tak się robi. Tak samo robią moi pracownicy. Ale czy praktyka jest zgodna z teorią???

Ad.1. Co ma ciągłość przewodu ochronnego z pomiarem pętli? Po co to sprawdzać? Nikt za to nie zapłaci.
Ad.2. … polegających na wzięciu napięcia z kostki zasilającej przy urządzeniu. Popieram takie wykonanie, lecz gdy to będzie kuchenka elektryczna zabudowana meblami w kuchni, to mamy rozbierać meble kuchenne?
Ad.3. Owszem, 15 mb kabla np.: Cu 2,5mm2 będzie miało małą rezystancję. A co z stykami we wtyczce lub w odbiorniku? Słabe styki mogą nie zapewnić odpowiedniej pętli, czego skutkiem samoczynne wyłączenie może przekroczyć wymagany czas np.: 400 ms!!!

Ps.
Szanowni Koledzy na FORUM pomóżcie Danielowi77 bo ja mam wątpliwości w tym temacie.

Witam Kolegę lechm56 i wszystkich Kolegów na FORUM.

Pozwolę sobie coś sprostować:
ad. 1. Czyżby to znaczyło że wszystkie zabytki mamy wyrzucić?
ad. 2. Temat dotyczy chyba pętli zwarcia, a nie stanu izolacji?
ad. 3. _USTAWA Prawo budowlane.
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1. obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć:
    a) budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,
    b) budowlę stanowiącą całość techniczno-użytkową wraz z instalacjami i urządzeniami,_
    ad. 4. I której instrukcji miernika jest taki temat. Bardzo proszę o namiary.

Witam ponownie.

Jak zwykle zgadzam sie z Panem Krystynem co do słów “po co ?”, ale jako praktyk, podchodze do sprawy tak a nie inaczej. Zawsze wole sprawdzić ciągłość przewodu ochronnego przed pomiarem skuteczności niezależnie czy to jest odkurzacz czy urządzenie telekomunikacyjne w metalowej obudowie warte kilkanaście tys. euro, a w jakim celu to chyba wiadomo, choć za to nie płacą.
Co do kuchenki elektrycznej znów podzielam opinie szanownego Pana Krystyna, ale nie było w poście o niej mowy, a odkurzacz przemysłowy mniemam jest obsługiwany przez wiele osób dlatego zalecam drobiazgowe pomiary.
No i oczywiście styki które najczęściej zawodzą swoją “potworną” rezystancją i się grzeją przy okazji; no i znów musze poprzeć Pana Krystyna, ale powinien Pan zauważyć moje przedostatnie zdanie : " Oczywiście warto najpierw sprawdzić skuteczność gniazda z którego zasilany jest odkurzacz, możemy po wykonaniu pomiarów zweryfikować czy są duże odstępstwa w wynikach".które to zdanie zawiera to co Pan tak ładnie opisał w AD.3.

Czy nie należy potraktować odkurzacza przemysłowego jako elektronarzędzia i pomierzyć zgodnie z PN-88 E-08400/10.
Pozdrawiam Marek

Witam ponownie.
Tez rozwazalem ten problem jak elekktronarzedzia, ale jak wspomnial Pan Krystyn temat dotyczy rowniez innych podobnych urzadzen
Daniel nadal prosze o pomoc.

Witam
Czy jest to odkurzacz 1fazowy czy 3fazowy, z jednym czy dwoma silnikami, stycznikiem czy wyłącznikiem?
Proponuję odkręcić obudowę

1. Zmierzyć ciągłość przewodów ochronnych
    2)Zmierzyć stan izolacji:
    -silników
    -przewodu zasilającego
    3)Zasilić z gniazda zmierzyć:
    -pętle zwarcia do obudowy
    -pętle zwarcia do silników
  2. Zmierzyć pętlę zwarcia w gnieździe zasilającym
    Sprawdzić warunki skuteczności ochrony przeciwporażeniowej przy zasilaniu z danego gniazda.
    Z różnicy wyników pętli zwarcia gniazdo-odkurzacz można wyliczyć impedancję obwodów odkurzacza wraz z przedłużaczem.
    W protokóle można zaznaczyć że przy zasialaniu z innego gniazda zabezpieczonego np.S 301B16, pętla zwarcia gniazda musi spełniać warunek np. Zs nie większy niż 1,75ohm, przy wyliczonej wcześniej impedancji obwodu przdłużacz,odkurzacz.
    Pozdrawiam.

Witam
zapomniałem dodać…przy wyliczonej wcześniej impedancji obwodu przedłużacz,odkurzacz około 1 ohm.

Urządzenie zasilane przez wtyczkę może być zasilane przewodem trzyżyłowym (wtyka posiada tulejkę uziemiającą z przewodem PEN) lub dwużyłowym. Wiele urządzeń do użytku domowego jest wykonane w podwójnej klasie izolacji, jest zasilane przewodem dwużyłowym w tym przypadku wykonujemy pomiar rezystancji izolacji.W pierwszym przypadku pomiar szybkiego wyłączenia wykonujemy (dokładniejsza metoda) jeżeli jest to możliwe otwieramy obudowę do kostki zasilanej przewodem lub (mniej dokładna metoda) zasilamy z fazy gniazda zasilającego te urządzenie.

Witam!
Ponieważ w tym temacie padły już odpowiedzi na zasadnicze pytanie, ja podam lekturę uzupełniającą:
Władysław Orlik, Jerzy Przybyłowicz „Badania i pomiary eksploatacyjne urządzeń elektroenergetycznych dla praktyków” -wydanie drugie, poprawione i uzupełnione z 2001 r. –Na str.242 jest temat: Badania i pomiary po naprawach odbiorników elektrycznych gospodarstw domowych.
Kol. Daniel77 przedstawił się jako młody kierownik ds. energetycznych w pewnej firmie, więc dodam do tego tematu jedną uwagę: -W tym temacie z odkurzaczem przemysłowym sprawa jest bardziej poważna. -Ważny jest dobór ochrony przeciwporażeniowej do warunków, w jakich ma dane urządzenie pracować (np. biura czy hala produkcyjna). –Z jakiej sieci jest to urządzenie zasilane. Wspomniany pomiar pętli zwarcia urządzenia z wtyczką, to jakby jedna z ważnych informacji w temacie eksploatacja urządzeń „przemieszczanych” z metalową obudową.
Urządzenia tego typu podlegają normom jako urządzenia przenośne, więc polecam tematy na ise:< http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=5081>
< http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=5076>
-Tu Kol. Teodor P. wskazał lektury po niemiecku, ja wskazałem po polsku lekturę pomocniczą w podobnym temacie (urządzenia z metalową obudową).
-Może coś pomogłem.
-Pozdrawiam!
-Edward W.

Dziękuję Panu Edwardowi i Panom wszystkim za pomoc.

W wypowiedzi wnioskuję że problem jest nie tylko dla mnie trudny. Pomiar ciągłości przewodu ochronnego, a pomiar pętli zwarcia to są dwie różne rzeczy. Wiem że aby wykonać pomiar pętli należy dostać się do zacisków w urządzeniu. Dziwi mie strasznie jak wykonywali to poprzedni pomiarowcy którzy co roku pisali protokoły z pomiarów pętli zwarcia na odkurzaczach, dużuch pralkach i innych urządeniach, gdzie widać że śruby od tabliczek łączenoiowych nie były odkręcane od wielu lat.

Jeszcze raz dziękuję ale nadal moło wiem.

Witam!
Kol. Daniel77 napisał:
„Wiem że aby wykonać pomiar pętli należy dostać się do zacisków w urządzeniu. Dziwi mie strasznie jak wykonywali to poprzedni pomiarowcy którzy co roku pisali protokoły z pomiarów pętli zwarcia na odkurzaczach, dużuch pralkach i innych urządeniach, gdzie widać że nie były odkręcane od wielu lat.”
-Pomiarowcy stosują różne metody pomiaru w celu uzyskania wyników do protokółu;

1. Metoda „uproszczona” (-faza z najbliższego gniazdka i pętla zwarcia do obudowy),
  2. Metoda dokładna (-na tabliczce zaciskowej danego urządzenia).
    -Gdyby wraz z pomiarami zamówiono usługę zwaną przegląd, konserwację czy remont, to zapewniam, że byłyby ślady na śrubach (-po odkręcaniu). –Do tej pory chodziło tylko o ważny protokół z pomiarów.
    Osobiście stosuję tę drugą metodę pomiarów.
    –Może troszkę pomogłem.
    –Proszę śmiało pytać, ja w wolnych chwilach postaram się odpowiadać.
    -Pozdrawiam!
    -Edward W.