Jak mierzyć i czym

Witam Kolegów.
Chciałbym zapytać jak dajecie sobie Panowie rade z pomiarem rezystancji uziemienia w miejscach gdzie dookoła są wylane betony i o wbijaniu sąd nie ma mowy.Pozdrawiam

A ten beton w koncu gdzies sie konczy ?..

Przedluzyc przewody do sond, a potem uwzglednic R przewodów…
Albo zmierzyc metoda cęgową :wink:

Witam

Można zmierzyć miernikiem do pomiaru impedancji/rezystancji pętli zwarcia, pomiar jest obarczony dodatnim błędem, ale za to nie trzeba nic wbijać w ziemię.
Ale nie wszędzie można tak zrobić np. stacje paliw itp. - miernik udarowy.

Kol.Edwardzie.Pewnie ,że się gdzieś beton kończy ,tylko nie zawsze każdy ma szpule a na niej (np.) 200 m przewodów .Przynajmniej nie o to mi chodziło. Czytałem kiedyś w Elektroinstalatorze (jak dobrze pamiętam) o mierniku i metodzie pomiaru bez wbijania sondy ale nie był to miernik impedancji.Nie moge tego znaleźć .Może ktoś pamięta o co chodziło.Dzięki

Ojejku, no pewnie, ze nie bedziemy wyciagac sond na 0,5km :wink:

Jesli sa jakies czesci metalowe w tym betonie mozemy sprobowac posluzyc sie nimi jako sondy. Powtarzam “sprobowac” co oznacza ze wynik moze byc niewiarygodny, ale uwazam, ze doswiadczony pomiarowiec zrazu zobaczy czy wynik jest bliski prawdy :wink:

Jesli chodzi o miernik to np. ja mierze przyrzadem UNILAP 100XE ktory oprocz metody mostkowej ma mozliwosc zmierzenia metoda cęgową (dwie cegi Dietza) - jedne cegi wysylaja impulsy drugie odczytuja, ale rzadko korzystam z tej metody poniewaz czesto sie zdarza, iz wyniki kazdej z prob pomiaru roznia sie od siebie znaczaco i ciezko znalesc punt zaczepienia :frowning:

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Od strony formalnej.
Pytanie: gdzie pisze że można? Nie spotkałem się z takim zapisem nigdzie. Jeżeli Kolega ma jakiś namiar to bardzo proszę o niego.
Od strony praktycznej.
Zgadzam się z Kolegą Marcinem. My również tak wykonujemy pomiary. Dla przykładu: jak można inaczej wykonać pomiary SUKIENNIC na rynku w Krakowie. Oczywiście uwzględniamy współczynnik pogodowy i rodzaju gruntu, ale dodajemy do tego dodatkowy współczynnik x 0.8 (nożna go nazwać współczynnikiem obostrzenia pomiarów).

Kolego Edwardzie, jeśli można to proszę o dokładniejsze opisanie “roznia sie od siebie znaczaco”.
Czy Kolega rozpatrywał odległości pomiędzy cęgami, tolerancję błędu miernika, tolerancję błędu powtarzalności itp.???

Czy oby wspolczynnik nie powinien byc wiekszy od 1 ?? Chyba, że źle zrozumialem :?

Roznia sie znaczaco to w moim przypadku znaczy, iz przez pol godziny prob przestawiania cegow w roznych miejscach, regulowaniu odstepow miedzy nimi itp. wyniki to +/- 50% co na moj skromny gust nie jest wynik prawidlowy. Tak, odleglosc miedzy sondami jest okreslona w instrukcji przyrzadu na bodajze od 1m do 2m (nie mam przed nosem instrukcji zeby to podac na 100%), ale napewno conajmniej 1m. Wydaje mi sie, ze miernik wykorzystuje uziemienie (zwód) jako element do zamkniecia sobie strumienia dla wysylanego sygnalu totez (tak mi sie wydaje) taki pomiar moze byc zaklocany przez szereg rzeczy. Glownie takie wyniki mam w terenach zabudowanych oraz uzbrojonych. Np stacja S/N w szczerym polu daje podobne wyniki metodą mostkową zarowno jak i cęgową :?

Hyhy, mialem kiedys podobny przypadek gdzie wszedzie byly plytki ceramiczne i nie bylo mozliwosc wbicia sond. Okazalo sie, ze 70m od uziemienia bylo drzewo z “kawalkiem” ziemi do wbicia sondy. Drzewo bylo ogrodzone stalowym płotkiem takze po zmierzeniu “poprawnie” poprzez sonde wbita obok drzewa nie omieszkalem sprobowac zamiast sondy podłączyc do płotka - wynik byl identyczny stad moje spostrzezenia, ze mozna probowac szukac “sond sztucznych” :wink:

Witam Kolegę Edwarda vel. EDIE oraz Einstein i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolega piszę że wykonywał pomiary ww. miernikiem z próbami rozmieszczania cęgów, od 1m do 2m.
Bardzo wątpię czy Kolega w ogóle zna ten miernik. Jeżeli tak, to na pewno nie czytał instrukcji. A o pomiarach nie wspominam.
Mam taki miernik i wiem że robiąc pomiary odległość ta ma być większa od 0,1m (tak pisze w instrukcji). Wykonywane przez nas pomiary wahają się w granicach +/- 10% przy odległościach pomiędzy cęgami 10 - 30 cm.

Współczynniki korekcyjne stosuje się do minimalnych wartości wymaganych.
Tak więc np.: Wk. - 0.8, oznacza że minimalna wartość wymagana 10 ohm x 0.8 = 8 ohm.
W protokole z pomiarów wpisujemy wskazania pomiaru takie jakie wskazał miernik, a nie wyniki przeliczeniowe poprzez współczynniki.
Ps.
Cieszę się że Kolega zmienił pseudo z EDIE na Edward. Ale jeszcze mam prośbę, którą już pisałem. Czy nie można po polskiemu.? ąęćś - czy to takie trudne.

Faktycznie w instrukcji jest >100mm - najnormalniej musialo mi sie pomylic z innym przyrzadem - starosc nie radosc :wink: Mierzylem metoda cegowa conajmniej ze 3 lata temu i napewno mierzylem w/g instrukcji.
Miernik znam dosc dobrze choc faktycznie metody cegowej prawie nie uzywam.

Co to znaczy minimalna wartosc wymagana ??? Przy uziemieniech jest maxymalna wartosc uziemienia…
Hmmm, wspolczynnik ma za zadanie pogorszyc wynik o rezystywnosc gleby czyli jesli mierzymy przy glebie mokrej to wspolczynnik powinien wynosic 2, a to dlatego, ze jak bedzie sucho to na pewno bedzie R=0,5zm

Jeszcze nie spotkalem sie, ze wspolczynnikami mniejszymi od 1 :?
Jesli chodzi o scislosc to w protokole wpisuje wartosc zmierzona, wspolczynnik oraz wartosc po wspolczynniku, bo to ta ostania to jest wartosc zamierzona. Takie jest moje zdanie.

Czy ty masz problem z czytaniem ?? Juz napisalem dlaczego. Nie zaczynaj znowu jałowej dyskusji.

P.S. Za to ja mam prosbe i to nie tylko ode mnie. Ty jako jedyny na tym forum “bawisz” sie bbcode w dosc duzym stopniu. Juz Ci ktos zwrocil uwage, ze to wyglada jak choinka, a ja dodam od siebie, ze niektorzy czytaja te forum przez klienta poczty i jako tresc maja maja niesformatowany kod bbcode - to naprawde utrudnia czytanie :?

Tak więc proponuję się zastanowić co kto pisze, a tym bardziej przy podawaniu producentów.
Tak działa np.: fałszywa konkurencja.Oczywiście kolegi nie posądzam o to.

Proponuję wziąć jakąś książkę z półki i zobaczyć.
A jeżeli nie ma nic na półce to pisze to w Inernecie.
Wszystko zależy po której stronie równania stosujemy ów współczynnik.
Czy po stronie wartość pomierzona, czy wymagana.
Dla przykładu wsp. temp. dla rezystancji izolacji kabli zakres jest od poniżej 1 do powyżej 1 lub wsp. temp. dla rezystancji izolacji silników jest w zakresie < 1.

Dziękuję za pouczenie co w protokole wpisuje się.
Co ja bym bez takiej wiedzy kolegi zrobił.

Nie już nie. To była moja ostatnia wypowiedź odnośnie postów KOLEGI.

Zaraz zaraz - my tu rozmawiamy o uziemieniach, a nie o rezystancji kabli :?

Ja napisalem co JA wpisuje, a nie co Ty masz wpisywac - nie pisze polskich znakow, ale raczej składnie.