mam takie pytanie jak mają sie odbiory instalacji poprzez ZE u kolegów w miejscu zamieszkania ja niewiem jak wybrnąć np. wykonuje komuś przyłącze energetyczne standardowo na plac budowy. ZK-1 szafka pomiarowa wolnostojąca i na końcu jakaś rozdzielnia budowlana. I teraz problem pojawia sie taki żę ZE wymaga odemnie przed odbiorem pomiarów rezystancji izolacji kabli OK, pomiarów zastosowanego wyłącznika różnicowoprądowego, czy też impedancji pętli zwarcia przez takowym wyłącznikiem i teraz problem skoro coś jest nieodebrane to nie można tego włączyć do sieci wiec i jak pomieżyć impedancje pętli zwarcia bez napiecia?
pzr. Wojtek
Trzeba to zrobić w dwóch etapach:
- Pomiar izolacji, uziomu itp. - ZE podaje napięcie
- Pomiar impedancje pętli zwarcia, wył. róznicowo-prądowych
Końcowy odbiór - sterta papierów.
hmm żeby to było takie proste ale oni żądają kompletu dokumentów do odbioru a na pytanie jak mam to zrobić odpowiedz pada zawsze ta sama zleć mam wykonanie pomiarów my umiemy bez napiecia je wykonać.
wiec podłączam pod napiecie obwód wykonuje pomiary i odłączam od sieci ale co to za robota ![]()
dlatego sie pytałałem jak to wygląda w normalnych ZE
no nie!!! jeżeli to pawda to mamy mega przegięcie. Nadaje się to na kolejną aferę lub conajmniej na donos do dyrektora ZE. Ja bym skrupułów nie miał. pozdrawiam jacek
Witam!
Na wstępie polecam temat: „Pomiary w domkach”
-Tam wyjaśniałem, jakie pomiarów, kiedy trzeba wykonać dal odbioru przez ZE zasilanie placu budowy, a jakich do odbioru całego budynku.
-Kto wykona zasilanie placu budowy do ZK włącznie decyduje ZE.
-Często wiąże się to z wykonaniem przyłącza do linii napowietrznej (-przejście na zasilanie kablem) lub przebudową czy rozbudowa istniejącej linii kablowej.
Odnoszę wrażenie, że Kol. Wojtek nigdy nie wykonywał podłączenia ZK-1 ( i całej reszty ), stąd te pytanie na Forum.
-Żeby coś takiego można było wykonać, należy uzyskać zgodę w Rejonie Energetycznym i ustalić całą procedurę postępowania. –Tam też pracują Elektrycy, znają się na robocie, a decyduje w końcu Kierownik. –Ich obowiązuje regulamin, znają swój tryb postępowania, wiedzą jak traktować Wykonawcę.
-Ja to rozumie, bo sam jestem Elektromonterem Dyżurnym i wiem, komu można zaufać i powierzyć pewne prace.
-Zgadzam się, że pomiary pętli zwarcia wykonuje się po podaniu napięcia do ZK i dalej … aż do RB-tki włącznie.
-Jest to sprawa ustalenia na miejscu w Rejonie Energetycznym (-u mnie z Kierownikiem Posterunku).
-Ja przyjąłem zasadę, że działam dopiero, jak jest wykonane już ZK czy przyłącze do linii napowietrznej (-zakończone skrzynką z Bm na słupie). -Wszystko ustalam z Kierownikiem Posterunku Energetycznego.
-Ja nie doszukiwałbym się złych zamiarów, ze strony ZE, bo w dzisiejszych czasach każdemu zależy na pracy. –Tu należy brać pod uwagę raczej względy bezpieczeństwa i ciągłość dostawy energii elektrycznej do już istniejących odbiorców.
-Pozdrawiam!
-Edward W.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolego Wojtku. Wiem że z nimi Kolega nie chce zadzierać, ale ja bym napisał do ZE na piśmie, jak mam takie pomiary wykonać bez napięcia.
Innym tematem jest genialność pracowników ZE,
którzy zbadają RCD i impedancję pętli bez napięcia.
Kolega Jacek dobrze to podsumował.