Iskrzące gazomierze

Witam
Mam coraz większy problem z gazownią . Często teraz sprawdzają i wymieniają gazomierze. Jeśli iskrzy przy zakładaniu nie zakładają . Właściciel zostaje bez gazu . Elektryk ma tak zrobić żeby nie iskrzyło . Mierzyłem napięcie w miejscu gdzie powinien być gazomierz – wynosi kilka volt . Lepsze uziemienie rury która odchodzi od gazomierza niewiele daje . Można wstawić wstawkę izolującą na wejściu rury gazowej ale kto ma to kazać i wykonać . Właściciel myśli , że chce się wyciągnąć pieniądze . Można też zbocznikować gazomierz ale prąd będzie płynął dalej . Tylko tyle , że przez bocznik . Co o tym sądzicie ?
Sylwester

Witam
Nie za wiele wiem o miejscu występowania tego zjawiska , ale spotykałem się z tym wielokrotnie .
Jeżeli jest to budynek zasilany w TN-C - natychmiast sprawdź stan połączeń wyrównawczych .
Różnica potencjału między uziemionymi naturalnie rurami gazowymi a resztą instalacji połączonej poprzez kuchenki z instalacją elektryczną ( iskrowniki, piekarniki – obudowa kuchni połączona do PEN .) to zjawisko normalne .
Wykonanie połączenia ( bocznika jak kolega nazwał ) – nie zaszkodzi . Właściwie to gazownik przed rozpięciem tej instalacji powinien takie giętkie połączenie zakładać !
Jeżeli tego nie robi – to z braku czasu , albo nie wie co ryzykuje … W instrukcjach dotyczących wykonawstwa pracy przy urządzeniach gazowych jest o tym mowa .
Niestety nie pamiętam gdzie tego szukać – ale BHP-owcy powinni wiedzieć …
Z poważaniem
Darek Froch

Spotkalem się z tym zjawiskiem i z moich obserwacji oraz praktyki wynika , że wstawka izolacyjna jest jedynym rozwiązaniem.

z poważaniem
Andrzej Szóstakowski

Witam Kolegę Sylwester i wszystkich Kolegów na FORUM.

Zasadnicze pytanie:
jaki układ sieci w tym obiekcie TN-C czy TN-S?

Pozdrawiam Krystyn