Instrukcja eksploatacji

Opracowuję instrukcję eksploatacji instalacji i urządzeń elektrycznych.
Proszę o podpowiedzi co taka instrukcja powinna zawierać.
Z pozdrowieniami Adam

Witam Kolegę “AdamP” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolego Adamie.
Podziwiam Kolegę za zapał.
Ale gdy ktoś podchodzi do takiego tematu zadając takie pytanie to myślę iż jest to żart.

Jednie w czym mogę Koledze pomóc to, że instrukcja taka powinna zawierać wszystko co jest związane z danym obiektem.
A czy jest to sklepik warzywny, hala produkcyjna czy stocznia, to Kolega sam sobie może odpowiedzieć.

Nie podważając Kolegi uprawnień, to proszę się zastanowić nad odpowiedzialnością wykonania takiej IE.

To nie jest jakiś tam protokół z pomiarów. To jest ocena całego obiektu. Itd.

Ps.
Cena wykonania takiej IE jest w granicach od 500 to 10000 zł. zależnie od obiektu.
W wielu przypadkach wykonywana przez kilka osób.

Pozdrawiam Krystyn

Kolego AdamieP !
Kolega klika, że opracowuje w czasie tereźniejszym, czyli tu i teraz instrukcję eksploatacji instalacji i urządzeń elektrycznych
i nie wie, co ma w niej być.

Na początek proponuję kupić sobie książkę Pana Grzegorza Ługowskiego pt. Wytyczne opracowania szczegółowych instrukcji eksploatacji instalacji i urządzeń elektroenergetycznych oraz obiektów elektroenergetycznych

Książka jest dostępna na tym serwerze, taniej niż kupno ksiązki w realu…
Ja np. zamówiłem przez internet ksiażkę w Wawie..ksiązkę mi dostarczyla firma przewozowa za kwotę : cena ksiązki plus parę złotych ..Firma STOLICA ma stronę www.stolica.pl
Po podaniu numeru listu przewozowego na stronie www, dostałem informację, gdzie znajduje się przesyłka w danej chwili tu i teraz. Jestem oczarowany !

Kupiłem też ksiązki DROGA TRADYCYJNĄ w miejscowym SEP-ie…i najpierw nie bylo tej pani co zna się..jakie maja ksiązki. Dostalem KP ale nie dali mi faktury bo program fakturowanie im nie działał…Chodzilem tam parę razy, dzwoniłem…itd..Poniosłem koszta rozmów telefonicznych .plus koszta powiedzmy najtaniej biletów MPK…nie licząc niewielkiego uszczerbku mojego zdrowia.
i wyszło mi z tego, że nie opłaca mi się u nich kupować wcale…
Chodziłem za fakturą…od 20 lutego..hihihi

Pozdrawiam klegów po dłuższej przerwie na stronie Forum

Kolego Adamie podejrzewam że kolega nie wie w jak szeroką tematykę się kolega ,pcha, Proponuję mierzyć siły na zamiary.
Temat ,Instrukcja eksploatacji, jest obecnie bardzo modnym tematem, ale bardzo trudnym. Klega Megabajt wskazał w jakim materiale źródlowym można sobie ujaśnić tematykę związaną z opracowaniem instrukcji.
Dodam od siebie - przez około osiem miesięcy opracowywałem instrukcję eksploatacji pt. ,Systemy uziomowe w obiektach w których pracują urządzenia łączności przewodowej i bezprzewodowej w jednostkach organizacyjnych SG,
Dokument o którym wspominam liczy 40 stron plus załączniki.
Mogę powiedzieć że nie podejmę się już więcej takiego zadania ponieważ jest to barzo pracochłonee przedsięwzięcie a przedewszystkim bardzo niewdzięvczne ze względu na ciągle zmieniające się przepisy,wytyczne,dyrektywy i wymagania.
Nie zniechęcam kolegi do tego przedsięwzięcia , życzę powodzenia

Z wyrazami szacunku Mirek

Musi Pan podać podstawę prawną w/g jakich przepisów na dzień dzisiejszy ta instrukcja jest sporządzona. Rodzaj sieci …itd. Instrukcję zatwierdza kierownik zakładu.
W przypadku własnej stacji transformatorowej, tą część instrukcji trzeba skonsultować z ZE .Trochę pracy, ale niezbędnej …Własciwą eksploatację od czegoś trzeba zacząć…