instalacje elektryczne (prawo)

Posiadam uprawnienia E do 1 kV, ale nie wiem co robić kiedy przyjdzie do mnie jakiś inwestor, i zleci mi zrobienie np. instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym.
Serdecznie proszę o opisanie przez szanownych kolegów na forum krok po kroku jak Wy to robicie
Z góry serdecznie dziękuję.
ps. Jestem świeżym absolwentem technikum

Cześć ..
Szanowny kolego - możesz spokojnie wykonywać swoją pracę bo posiadasz adekwatne uprawnienia … Musisz jednak nawiązać współpracę z kimś - kto posiada uprawnienia dozorowe i wspierać się jego wiedzą i doświadczeniem .
Rozejrzyj się .
Powodzonka !

Niestety nie mam żadnego znajomego z uprawnieniami Dozoru, i nie wiem na co potrzebny mi taki znajomy, czy jest to konieczne??? Czy nie moge wykonywac samodzielnie instalacjii elektrycznych???
Nigdy nie robilem sam instalacji, zawsze był ktoś kto załatwiał wszystkie “papiery” do tego potrzebne
Wogóle jakie dokumenty powinienem posiadać przed wykonywaniem instalacji ???
Napewno jest to projekt wykonany przez jakies biuro projektowe ale co dalej to nie mam pojecia.

No tak… Rozumiem twoje spojrzenie na sprawę - ale .
Masz być wykonawcą ? - czy inspektorem dozoru ?
Przepisów jest mnóstwo …
Zasad jeszcze więcej i wszystkiego należy przestrzegać .

• przyślij mi adres mailowy - coś ci na te tematy prześlę .
    Oczywiście jeżeli zrzędzenie starego praktyka na coś się przyda …
    Z poważaniem
    Darek Froch

“rozejżyj”, “spojżenie”, “mnustwo”, “zżędzenie”

Proszę wybaczyć szczerość, ale taka ilość błędów ortograficznych popełniona w kilku zdaniach może wywołać refleksję czy porady, których Pan udziela są równie trafne jak prawidłowy jest język ojczysty, którym się Pan posługuje.

EEEEEhhh drogi uczniu pomyliłeś adresy serwerów bo to jest serwer dla elektryków a nie uczniów hehe, i jak byś mógł, to bardzo proszę nie wypowiadaj się więcej bo jak byś nie zauważył to ta wypowiedz jest nie na temat.(czyli z matury BOMBA) a z dysgrafią i dysleksją można ją zdać więc serdecznie proszę ććććććććććicho siedź

Uczniem drogi kolego jest się przez całe życie. Jednych rażą brudne buty inni tłumaczą nieudolność dysgrafią i dyslekcją.

dokładnie zgadzam się z tym co napisał pan Adam…

Cześć Panowie …
Niestety - mam i jedno i drugie . Fachowcy z tej dziedziny twierdzą , że to idzie w parze . Przykro mi , że moja przypadłość uraziła zmysł estetyczny kolegi Ucznia …
( Jak mam być jeszcze bardziej szczery - to skupiam uwagę na tym aby zachować chociaż kolejność stawianych liter - gdyby nie kawiatura - nikt poza mną nie odczytał by tego)…
W pisowni języka polskiego nikomu nie pomogę …

• jak będą inne pytania , a czas pozwoli to chętnie …
    Pozdrawiam
    Darek Froch

Pan Darek pisze o wspieraniu się wiedzą kogoś z uprawnieniami D, a czemu nie profesora politechniki.
Aby wykonać instalacje w domku należy posiadać uprawnienia E. Wspierać się pan panie Adamie może oczywiście, jest to nawet wskazane ale w papiery mu pan nie musi patrzeć ważne jest aby miał pan do niego zaufanie. Często się bowiem zdarza że ci co mają papiery są gorszymi fachowcami od tych którzy ich nie mają.
Poza tym musi pan jeszcze “zdać” tą instalacje do Zakładu Energetycznego. Chodzi tutaj o papiery. Rodzaj tych papierów zależy od Rejonu Energetycznego. W niektórych są wymagane aby instalacje sprawdził ktoś kto ma uprawnienia budowlane do kierowania lub/i projektowania no i oczywiściwe się podpisał. Poza tym trzeba jeszcze aby potwierdzone było że instalacje wykonała firma (trzeba prowadzić działalnośc gospodarczą może być jednoosobowa). W innych nie jest to wymagane trzeba tylko wypełnic pare druków i gotowe.
A więć musi się pan dowiedzieć konkretnie w Rejonie na terenie którego będzie pan wykonywał instalacje.
Powodzenia Marcin

Szanowny Panie Dariuszu, proszę się nie zrażać tymi komentarzami. Jak coś jest zbyt rzucające się w oczy to poprawimy.

Fachowość Pana komentarzy jest wystarczającym argumentem aby zachęcać Pana do udziału w dyskusji.

Wiem, że wielu z nas jest na bakier z zasadami języka polskiego z takich czy innych powodów. Niektórzy podczas zabierania głosu na naszym forum piszą swoją wypowiedź np. w Wordzie, sprawdzają słownikiem a następnie dopiero kopiują na forum. Też czasami tak robię :slight_smile:

Drogi uczniu Liceum ! Język polski i jego pisownia od dawna wymaga radykalnych reform. Po co w naszym języku dwa U
otwarte i zamknięte.
Jesteś młody ambitny ! Liczę na Ciebie, że coś zmienisz w tym temacie !

Witam Szanownych Kolegów
Serdecznie dziękuję … zmieszałem się .

A w temacie „ gospodarza „ …
( tego zagadnienia tematycznego ) :
Zgoda – jak najbardziej – ale …
Trudno jest samemu młodemu adeptowi w dowolnej dziedzinie zmagać się z odpowiedzialnymi zagadnieniami . Wcale nie twierdzę , że nie można wielu rzeczy zrobić samodzielnie . Są jednak sytuacje , w których bezwarunkowo nawet dzisiaj wolę mieś kogoś w odwodzie i właściwie mam zawsze .
Czy to znaczy , że się boję czegoś ? - Tak Panowie ! – W naszym zawodzie tylko głupiec się nie boi …
W dniu , w którym przez rutynę stracę respekt dla pewnych spraw: – zginę , zrobię komuś krzywdę lub narażę na straty …
Kwestią odpowiedzialności jest – „ bać się i zawsze mieć respekt dla tego co się robi i jak „

Oczywiście dzisiaj „ w odwodzie „ mam zupełnie innych ludzi niż 20 parę lat temu , i jest to wspaniałe … . Przyjaciół po fachu – starych i doświadczonych Elektryków , Energetyków , Elektroników , Automatyków , Programistów itd …
Rany – ilu fajnych i mądrych ludzi poznaje się poprzez pracę !
Zawsze mogę gdzieś zadzwonić i zadać jakiekolwiek pytanie , czy poprosić o pomoc .

Dzisiaj boję się :
1- Prądu nadal i tak ma zostać !
2- Zawieść zaufanie klienta zawalając termin czy przekraczając koszty – bo narażenie go w inny sposób nie może nastąpić ( patrz p-1 )
3- Zawieść kumpli po fachu nie pomagając im w potrzebie .
4- Wstydu za jakąkolwiek przepuszczoną fuszerkę !
5- Tego , że popełnię przestępstwo – popełniając błąd !

Nie sądźcie koledzy , że jestem tym przejęty 24 godziny na dobę – umiem wyluzować
( czasem chyba za bardzo ) – ale nigdy przy pracy !

Na pewno realia obecne odbiegają od tych w, których kiedyś tam zaczynaliśmy …Sądzę , że kiedyś było łatwiej .To był inny świat . Czy starsi koledzy nie pamiętają , jak nas młodych opieprzali starzy fachowcy ?
Wiedzę teoretyczną można zdobywać na różne sposoby …
Praktyka w zawodzie nie może być teorią !
Nasz młody kolega jest ambitnym i mądrym przedstawicielem swojego pokolenia i chwała mu za to ! Postanowił wsiąść się do roboty i posiada do tego przygotowanie teoretyczne , a nawet adekwatne uprawnienia - brawo ! – Pozycja wyjściowa do startu idealna !
Wspomina coś o praktyce i dlatego nie chciał bym aby rozczarował się tym zawodem … Lekki to on nie jest … Egzaminki co jakiś czas jak lekarz …Rąk nie pobrudzić –

• też się nie zawsze da …
    Poza tym – „ Czym się różni Elektryk od sapera – tym , że przed śmiercią jeszcze ma szansę zatańczyć ! Tacy już jesteśmy rozrywkowi .

Możliwe , że z wiekiem człowiek staje się tradycjonalny . Możliwe , że zbyt dożo widziałem i porostu zrzędzę … Zaczynałem asekurowany przez doświadczonych kolegów mających oko i na moje bezpieczeństwo i jakość tego co robiłem . Przy mojej działalności zawodowej kilku młodszych kolegów poznało praktyczne uroki , sztuczki , sposoby i realia .
Nasze Forum tego nie zrobi …

Życzę mu powodzenia . Pozdrawiam kolegów !
Z poważaniem
Darek Froch
biuro@fachmont.com
ps .- Adam – stęple zamówione ?

panowie na gwaBt trza mi jaki kolwiek projekt instalacji elekt w domu od lcznika po gniazdka byle by byBo

Adam!
Coś mam kłopoty z przesłaniem Ci projektu na Twój adres. Napisz do mnie bezpośrednio

Witam!!!Jezeli chodzi o instalacje elektryczne to najlepiej kupic sobie pare ksiazek z tym zwiazanych i sie poduczac!Normy polskie sie zmieniaj wiec trzeba byc na bierzaco.Poza tym piszesz ze jak przyjdzie do Ciebie inwestor to nie bedziesz wiedzial co masz zrobic!Nie obraz sie ale ja bym do absolweta tech.nie poszedl od tego sa panowie inzynierowie!!!Skoro jestes po tech.wal smialo na Polibude-najlepiej wroclawska tam Cie przeszkola:-)Pozdrawiam i zycze powodzenia Tomek!!!

Witam na FORUM!
Pytasz jak zacząć działalność samodzielnie bez praktyki zawodowej. Jest to trudne i bardzo odpowiedzialne zadanie.
Ja ( Technik - elektromonter ) zdecydowałem się na ten krok po 20 latach praktyki w Energetyce .
Muszę Ci powiedzieć, że zaczynając działalność w branży INSTALATORSTWO ELEKTRYCZNE nie byłem sam. - Miałem Kolegów już działających w tej branży prywatnie.
Kto pyta … w końcu się nauczy jak działać.
Czasy są takie, że trudno trafić na dobrego doradcę.
-Zbyt duża konkurencja powoduje , że “nowych” wprowadza się w błąd mówiąc , że nic im nie wolno robić , że robią żle.
-Nim podejmiesz zadanie musisz wiedzieć jak je wykonać.
-Jak nie wiesz pytaj, potem rób. Ostatecznie czeka Cię złożenie podpisu na dokumentach po oświadczeniu, że wszystko Wykonałeś zgodnie z obowiązującymi normami i dokumentacją.

• To tyle rad dla Młodej Konkurencji.