Witam!Mam prożbę.Portrzebuję ogólnych informacji na temat najlepszego wariantu rozmieszczenia:centrali ,panela, czujek w mieszkaniu z uwzględnieniem najlepszego ich położenia,z schematem jednokreskowym.
Witam Kolegę Liso5 i wszystkich Kolegów na FORUM.
Ktoś kiedyś napisał na FORMU.
Cytat “nie rozpisujcie się tylko na konkretne pytanie odpowiadajcie krótko: Tak/Nie nr normy i tyle”.
No to odpowiem Koledze krótko:
Nikt Koledze nie poda odpowiedzi
z schematem jedno kreskowym.
Tyle I KONIEC.
Kolego Liso5. To nie było do Ciebie. Tak sobie napisałem bo może ten KTOŚ to przeczyta i odpowie Ci na to pytanie.
=== ale ja się nie zastosuje do uwag KTOSIA ===
Najprościej jest przesłać szkic mieszkania do firmy instalującej systemy alarmowe a oni albo przyślą swojego przedstawiciela lub odeślą swoją ofertę ze szkicem.
Rozmieszczenie każdego z ww. elementów jest zależne od wymagań użytkownika mieszkania jak również od ilości okien, kondygnacji, ilości drzwi, rodzaju czujek itd.
Tak więc takiej odpowiedzi nikt na FORUM nie jest w stanie udzielić.
=== PZU ===
Jeżeli takie mieszkanie będzie posiadało system alarmowy to mamy zniżki przy ubezpieczeniach. Lecz w przypadku włamania zakład ubezpieczeń żąda potwierdzenia czy instalacja ta została wykonana przez odpowiednią firmę.
Pozdrawiam Krystyn
Witam kolegów.
Chyba muszę podpisać się pod wypowiedzią kolegi Krystyna. Chociaż można dorzucić parę szczegółów.
Co dolokalizacji CA najlepszym miejscem jest pomieszczenie wewnętrze bez okien. Jakie? zależy od obiektu.
Jeżeli pisząc panel masz na myśli zamek szyfrowy to jeden musi być przy wejściu. Kolejne w miarę potrzeb i układu obiektu oraz jego funkcji.
Co do lokalizacji czujek zależy jakie zastosujesz. Pasywne podczerwieni, dualne, sufitowe. Każda z nich ma inne wymogi zależne od sposobu działania.
Pozostaje jeszcze sprawa sygnalizatorów wewnętrnych i zewnętrznych.
Co do kabli do czujek z całą pewnością wystarczą YTKSY 1x4x0.5 ale proponuję 3x2x0.5. I jeszcze jedno kable zależne są od przyjętej centrali i czujek. Stosuje się również moduły rozszerzeń a za nimi idzie sktętka i ewentualnie dodatkowe zasilacze.
INSTALACJA MA BYĆ PRZYJAZNA DLA UŻYTKOWNIKA.
Jak widać problem jest poważny i złożony. Pozostaje jeszcze odpowiedzialność za instalację. Nie tylko przed ubezpieczycielem ale również przed inwestorem z powództwa cywilnego.
Moja rada jest taka, jeżeli nie wykonywałeś takiej instalacji, nie jesteś ubezpieczony od OC (koncesji pewnie też nie masz) to daj sobie z nią spokój a będziesz spokojnie spał. Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedż.Sprostuje chodzi mi o umiejscowienie np centrali,innego osprzętu w taki sposób aby maksymalnie utrudnić życie "odwiedzającym"lokal.Wiem że “fachowcy” mają swoje sposoby na standardowe rozwiązania.
Najlepiej w piwnicy pod ziemniakami.
proponuję odwiedzić forum teletechników www.4safe.pl
To miało być śmieszne??? ale się uchachałemm…