Witam Kolegów mam mały problem z instalacją SAT tzn, potrzebuje wykonać ją tak żeby można było w dwóch pokojach oglądać osobne kanały a w trzecim to co będzie na którymś z tamtych TV . wszystko w jakości HD czyli po 2 kabelki do każdego TV tylko teraz moje pytanie co będzie potrzebne do rozdziału sygnału ? bo z TV naziemną zwykła rozdzielacz za kilka zł i jest ok. z jednej anteny robimy 4 i mamy po problemie a jak to wygląda przy SAT
Sygnału satelitarnego nie da się podzielić przez rozgałęźnik. Do niezależnego odbioru z różnych tunerów potrzebny jest osobny sygnał z konwertera lub multiswitscha. Więc jeśli masz dwa tunery wystarczy konwerter typu twin i po jednym kablu do tunerów. Jeśli masz dwa tunery z dwoma głowicami to konwerter cztero wyjściowy i po dwa kable do każdego z tunerów. Jeśli chodzi o oglądanie kanału z któregoś z tunerów to musisz mieć przede wszystkim tunery z modulatorem lub jeśli nie masz czegoś takiego to zewnętrzny modulator. Do tego kabel od tunera do miejsca gdzie możesz zesumować sygnał z tunera z sygnałem z anteny. Wyjście w tunerze lub modulatorze ustawiasz na jakiś wolny kanał i przy załączonym tunerze wszyscy oglądają wybrany kanał.
to da się zrobić , potrzebne są tylko kabelki od tunerów SAT albo HDMI jak ma być HD albo Scart dla jakości SD
Jak opisał kolega
wszystko zależy od Ciebie co chcesz mieć
Witam
Kolego bodzioch , a co Kolega powie na to:
http://sklep.delta.poznan.pl/centrala-hdtv-dystrybucji-sygnalow-tv-sat_c269_p2250.html
Da się rozdzielić sygnał z anteny SAT.
Pokoje mamy z głowy.
Podgląd na trzecim TV, hmm, to już raczej chyba tylko po euro.
Ale starczą tylko 2 ekranowane przewody do Video i Audio +
jakiś przełącznik sygnału AV w ramach monitoringu.
No chyba , że wynaleziono jeszcze coś ciekawszego bo sami wiecie , że łatwo wszystko teraz pokomplikować.
Pozdrawiam
P
Kolego bodzioch , a co Kolega powie na to:
CENTRALA DYSTRYBUCJI SYGNAŁÓW TV-SAT HDTV - Zwrotnice TV-SAT - Delta
To jest tylko rodzaj sumatora. Do tego urządzenia trzeba i tak doprowadzić tyle sygnałów z konwertera ile jest tunerów. Jedyną zaletą tego urządzenia jest to że można nim zesumować sygnał tv naziemnej.
Do tego urządzenia trzeba i tak doprowadzić tyle sygnałów z konwertera ile jest tunerów.
To po co jest to urządzenie ? ![]()
Jeżeli Kolega twierdzi , że jeden konwerter przypada na jeden tuner to
owszem - kiedyś tak było i oczywiście można stosować to dalej.
Ale można też zastosować wspomnianą “centralkę”.
Zastanawiam się tylko po co kontrolny podgląd w HD ale to już inna bajka.
Pozdrawiam
P.
BTW
Gdybym nie widział jak to działa w rzeczywistości to bym się nie wypowiadał.
Witam
Ta centralka to bardo pożyteczne urządzenie. Pozwala ona “dołożyć” sygnał z telewizji naziemnej /bądź modulatorów TV/ do sygnałów z TV-SAT gdy nie korzystamy z multiswitcha. Kolega Przemcio nie do końca więc wie co proponuje. Centralka może się przydać, jednak dwa konwertery TV-SAT/lub jeden twin/ będą potrzebne. Z jednego owszem też można oglądać dwa różne programy ale z tego samego transpondera (a właściwie z tego samego zakresu Hi/Lo- Hor/Ver ) po zastosowaniu odpowiedniego rozgałęźnika (a więc kicha).
Poza tym wszyscy dyskutanci nie przeczytali czego właściwie chce kol. 20kolo - chociażby o HD.
pzdr
-DAREK-
Kolego “Darom” diekuje za konkretną wypowiedz teraz tylko jak bys mi powiedziałco konkretnie bede potrzebować bo widze ze TV sat to twój konik a ja pierwszy raz sie podjołem podłączenia czegoś takiego zawsze tylko instalacja elektryczna ,baypass, alarm,nieraz troche automatylki dla bogatszych
a SAT kolega zakładał ale wyjechał i zostałem an lodzie
Jak wcześniej pisałem to potrzebny Ci taki sprzęt :
A jak to podłączyć w całość masz tu :
A co do podłączenia tego trzeciego telewizora to będzie problem z tym HD bo jak pisałem to trzeba kabelek HDMI od każdego tunera pociągnąć
Najlepszym ale droższym rozwiązaniem była by instalacja multiswitschowa. W twoim przypadku jeśli nie masz zbyt wielkiego pojęcia o takich instalacjach to zastosuj tą centralkę i oczywiście konwerter z tyloma wyjściami ile masz tunerów lub głowic w tych tunerach ( myślę tu o tunerach dwu głowicowych z twardym dyskiem). Jeśli zależy ci na oglądaniu tego co idzie z tunera w innym telewizorze to wchodzi w grę raczej tylko rozwiązanie które podałem wcześniej czyli tuner z modulatorem lub zewnętrzny modulator, co oczywiście nie będzie w jakości HD. Ćwiczyłem już takie tematy dwa razy i w obydwu przypadkach przy 20 metrowym kablu HDMI były totalne problemy po prostu obraz się zacinał. Jak Ci bardzo zależy na cyfrowej jakości w tym przypadku to połóż kable Componentowe (Y, Pb, Pr) ale nie wiem czy ma to jakiś sens. I jeszcze jedno żeby zrealizować taki układ z kablem HDMI to musisz pamiętać o tym że tuner musi mieć dwa wyjścia HDMI.
Ja osobiście odradzam multiswiche- padaja przetwornice w tych urządzeniach, po drugie jak poleci pasmo/polaryzacja w konwenterze albo multiswichu, to albo posiadasz w miarę dobry miernik, albo sie trochę obiegasz.
Do mniej rozbudowanych instalacji polecam quady albo octo , naziemna wpuscisz w siec poprzez diplexery.
Takie jest moje zdanie, kiedys wykonałem naprawde duża ilość takich instalacji, teraz nie chce mi się skakać po dachach i zostałem przy elektryce ![]()
Dziekuje za takie dokładne wyjasnienia bo w sprawie SAT to jestem ziolony napewno podziele sie info po zakonczonej instalacji
pozdrawiam
Witam
Niestety, ale TV-sat to nie jest mój konik
ale jako instalator muszę posiadać podstawową wiedzę w tym zakresie.
Wiem więc czym jest transponder, jak tuner wybiera sobie poszczególne zakresy pracy konwertera (LNB), jak działa DiSEqC i dlaczego tunery z nagrywaniem mają dwa wejścia LNB. Przeglądając posty kolegów można szybko wyczuć, kto też taką orientację ma (np. kol. bodzioch), a kto tylko dużo pisze. Wiem, że tutaj na forum są koledzy, którzy znacznie więcej więdzą w temacie tvsat niż ja, ale chyba są nieobecni.
Niestety nie jestem w stanie koledze pomóc, gdyż nie mam pomysłu na sensowne rozwiązanie przesłania sygnału HD z dwóch tunerów na trzy telewizory. Jeśli kolega by powiedział, że wystarczy przesłanie sygnału SD to układ jest prosty, ale raczej nie z HD. Ten problem zresztą sygnalizował kol. bodzioch. Nie wiem być może tak: telewizory z tunerami lokalnie połączyć przez HDMI, a ten trzeci telewizor od każdego tunera poprzez RGB - ale wcale nie jestem pewny, bo takiej kombinacji nie robiłem, dużo też zależy od odległości.
Proponowałbym zadać pytanie w odpowiednim dziale elektrody - tam może szybciej ktoś koledze podpowie.
Jeszcze chciałbym skomentować wypowiedzi kolegów:
Faktycznie dla mniej skomplikowanych (o małej ilości gniazd TV np. 4) można stosować inne sposoby niż multiswitche, ale dla większej ilości gniazd rozwiązanie z multiswichem jest wygodne. Są koledzy którzy w ogóle kwestionują stosowanie multiswitchy, a właściwie sumowania sygnałów tv-sat i naziemnej w jednym kablu(np. kol. kondensator) i mają na to swoje argumenty.
Nie dawno pisałem, że trzeba daleko trzymać się od marki Signal (niektórzy uważają, że trzeba daleko trzymać się od sklepu Dipol, ale ja tak nie uważam, bo jest tam pare ciekawych rzeczy).
Ale
U mnie awaryjność multiplekserów marki Signal to co najmniej 30% (strasznie padają), podczas gdy inne stosowane przeze mnie marki Axing, Triax i sprzedawana przez Dipol Terra praktycznie się nie psują (dużo ich nie zainstalowałem, ale nie miałem takiego przypadku aby się któryś popsuł).
pzdr
-DAREK-
Mimo że moim głównym zajęciem są instalacje elektryczne to mam pewne doświadczenie jeśli chodzi o instalacje antenowe. Miałem okazję robić instalacje od 4 do 120 gniazd. Jeśli chodzi o instalacje multiswitshowe to jeśli spełni się dwa podstawowe warunki to są one praktycznie nie zawodne i bezobsługowe. Pierwszy warunek to dobry multiswitsch np. jak kolega Darom napisał terra, axing, johanson są na pewno droższe ale nie ma z nimi kłopotu. I drugi warunek to w miarę wyrównać poziom sygnału TV naziemnej i zwrócić uwagę aby nie był on za wysoki. I to wszystko. Nie dawno miałem taki przypadek że na skutek awarii automatyki w stacji transformatorowej w ok 20 tyś. gospodarstw w gniazdach 230V było przez 2 godz. ok.310V w obsługiwanych prze zemnie instalacjach multiswitsche dobrych firm przeżyły a w lichych padły zasilacze. Kol. 20kolo jeśli nie masz doświadczenia to zrób to tak jak napisałem na początku i możesz użyć do tego tej centralki bo to uprości sprawę. Oczywiście konwerter z tyloma wyjściami ile masz tunerów lub głowic w tych tunerach. Mam na myśli tunery dwu głowicowe. Co do sygnału HD w pozostałych telewizorach to ja bym odpuścił. Ćwiczyłem dwa razy instalację z 20 metrowym kablem HDMI i w obydwu przypadkach były problemy. A nawet jak ich nie będzie to musisz mieć tunery z dwoma wyjściami HDMI to raz a dwa to ten trzeci telewizor musi mieć min dwa wejścia HDMI żebyś to podłączył. Wg. mnie będzie problem z wykonaniem czegoś takiego, więc pomyśl nad rozwiązaniem z tunerem z modulatorem lum modulatorem zewnętrznym.
No dobra zaszaleliście koledzy wiec wracając do mojego skromnego rysunku co ma byc na strychu (jakiś model tej centralki ?) coś jeszcze moge pozmieniać w połączeniu moge dołożyć przewodów lub zmienić ich połączenia jezeli bedzie taka potrzeba
Myślę że w poście wyżej w miarę czytelnie opisałem ci jak to zrobić.