Witam Panów i proszę o pomoc.
Mam w konserwacji halę produkcyjną na której został wymieniony dach z eternitu na blachę falistą i zastanawiam sie czy na taki dach zakładać drut czy wystarczy sama blacha. Blacha przykręcana jest na łatach drewnianych które przymocowane są do betonu i w odległości około 30 cm jest ocieplenie ze styropianu i płyty wiórowej.
Witam kolegę „Teka” i wszystkich na FORUM.
Wg mnie taką opinię powinien wydać projektant będąc na miejscu, tym bardziej że jest to hala produkcyjna. Poza tym jeśli dobrze pamiętam aby wykorzystać elementy metalowe na dachu jako część instalacji odgromowej połączenia blach muszą lutowane a nie zaciskane lub skręcane.
Pozdrawiam Krystyn
Witam i dziękuję za podpowiedź. Czytałem PN-86/E-05003/01 i tam chyba nic nie pisze o lutowaniu blach , lub ja czytałem nieuważnie. Wydawało mi się że należy tylko sprawdzić ciągłość między poszczególnymi zwodami, ale jest to już druga taka opinia i zakładając że bardziej pomogę jak zaszkodzę i chyba będę musiał nadwerężyć budżet SZEFA i na wiosnę zamontować na dachu zwody .
Witam kolegę “Teka”, “Jarek” i wszystkich na FORUM.
Pierwsze - przepraszam za złe zaadresowanie powyższego wątku nadmieniając do kolegi “Teka”, ale to przez moje lenistwo kopiowania tekstów.
Kolego Jarku w normach ciężko się będzie doczytać jednoznacznych wytycznych gdyż w tym przypadku jest bardzo dużo spraw wpływających na to zagadnienie. Jak wspomniałem – projektant.
Z NORM dowiemy się iż połączenia mogą być spawane, zgrzewane, śrubowe, zaciskowe a nawet związane drutem (gdy zalejemy to betonem).
Wiadomo iż nie będziemy lutować całego dachu z blachy, ale są takie przypadki iż jest to konieczne.
Do tego wszystkiego istotną sprawą jest grubość blachy i rodzaj ochrony (powłoki) antykorozyjnej, jak również jak łatwopalny jest materiał izolacyjny pod tą blachą.
Jeżeli kolega zna na to odpowiedzi to na pewno będzie premia u SZEFA.
Ps.
Jeżeli SZEF ubezpieczył tą hale produkcyjną to proponuję MU nadmienić iż w przypadku pożaru zakład ubezpieczeniowy ma prawo nie dokonania odszkodowania w przypadku źle wykonanej instalacji ochrony odgromowej.
I znowu premia czy po premii.
Pozdrawiam Krystyn
Norma, którą p. Jurek zacytował jest już zastąpiona nową PN-IEC 61024-1:2001 ( totalnie żle napisana z bardzo licznymi błędami) ale obecnie ukazał się drugi arkusz tej normy, zwiera bardzo dużo teorii i wyjaśnia wiele spraw. Generalnie instalacja odgromowa musi być zaprojektowana wspólnie przez:
- inwestora,
- architekta,
- specjalistów, którzy mają jakiekolwiek urządzenia na dachu jak anteny, wentylatory, klimatyzatory itd.
- specjalistę odgromowego - nazwa z normy, czyli nie każdy elektryk.
Sam proces ustalenia kategorii ( klasy, poziomu ) ochrony jest procesem bardzo skomplikowanym. W sieci jest dostępny darmowy program “GROMEKSPERT” który pomaga w ustaleniu klasy ochrony.
Dla jesności podam pozostałe normy wprowadzone jako obowiązkowe od dnia 20-09-2001:
PN-IEC 60124-1-1:2001 Ochrona odgromowa obiektów budowlanych - Zasady ogólne - Wybór poziomów ochrony dla urządzeń piorunochronnych.
PN-IEC 61312 - 1:2001 Ochrona przed piorunowym impulsem elektromagnetycznym - Zasady ogólne.
A może jakiś link do “GROMEKSPERT” bo jakoś nie mogę go znaleźć.
pozdrawiam
Bo to jest GROMEXPERT.A link to- www.spinpol.com.pl
Witam Panów i dziękuję za porady a zwłaszcza za link do strony która dużo tłumaczy
Witam kolegów.
Ponieważ jestem początkującym instalatorem mam dość podstawowy problem.
W niedużym pawilonie handlowym jest wykonany uziom fundamentowy bednarką i wyprowadzony na zewnątrz w trzech miejscach. Do tych trzech miejsc będę sprowadzał instalację odgromową. Czy mogę przewodem 6mm2 podłączyć GSU do złącza kontrolnego i czy wystarczy wykonać to połączenie z jednym punktem, czy ciągnąć przewody ze wszystkich trzech punktów do GSU ??
Pozdrawiam
Zacisk kontrolny nie może być wykorzystany do tego celu!!
Początkującego zapraszam do http://www.ochrona.net.pl
sporo lekcji do przerobienia.
STANCA