Ile osób przy pomiarach ?

Witam ! Kolega Krystyn zrobił mi wywód odnosnie wykonywania pomiarów przez dwie osoby uprawnione itd.
Mili uczestnicy tego Forum. Przecież ja na tym forum, nie wnosze nic nowego…ja tylko cytuję stronę 173 Rozdział Zasady bezpieczeństwa pracy przy wykonywaniu pomiarów. podpunkt 9.1 Osoby wykonujące
prace pomiarowo-kontrolne, ksiązki pt.Pomiary w elektroenergetyce do 1 kV w roku 2000. Autorem jest kolega Krystyn. Dla przypomnienia zacytuję stosowne fragmety podręcznika o pomiarach Kolegi Krystyna.
" Prace kontrolno-pomiarowe przy urządzeniach elektrycznych w większosci przypadków muszą być wykonywane na urządzeniach czynnych, będących pod napięciem a więc w warunkach szczególnego zagrożenia zdrowia i życia. Prace takie powinny być wykonywane co najmniej przez dwie osoby. Prace pomiarowo-kontrolne przy instalacjach i urządzeniach elektrycznych znajdujących się w eksploatacji może wykonywać wyłącznie osoba posiadająca aktualne swiadectwo kwalifikacyjne upoważniające do wykonywania takich prac. Druga osoba /asekurująca/ może być osobą nie posiadającą swiadectwa. lecz przeszkoloną w zakresie przepisów BHP - koniec cytatu.
A teraz mój komentarz, druga osobą która asekuruje przy pomiarach może być osobą zatrudnioną na stanowisku sprzątacza lub sprzątaczki. Warunek jest jeden musi być przeszkolona w zakresie BHP m.in. w zasadach udzielania pierwszej pomocy porażonemu prądem elektrycznym.

W dziale POMIARY, był utworzony wątek "Czy jedna osoba moze wykonywać pomiary? "
Autor: Zbyszek
Data: 03-01-15 14:58
Komentaż kolegi jest, niekompletny w myśli, Rozporządzeniem Ministra Gospodarki z 17.09.1999r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych.

Pozdrawiam Czesław

Kolego Czesławie !!
Ja nie jestem adresatem uwag Kolegi. Ja cytuję tylko ksiązkę o Pomiarach…Jesli jest ona niekompletna w swietle obowiązujących przepisów, proszę zwrócić się do autora

Witam Kolegę “megabajt” i wszystkich Kolegów na FORUM.

=== bałagan na FORUM ===
Wydaje mi się że baz potrzeby Kolega otwiera nowy wątek aby kontynuować już istniejący.

=== prawo do kopiowania części publikacji ===
Nie chodzi mi o prawo, lecz jeżeli to Kolega robi to proszę przepisuwać dokładnie a nie “zjadać” (omyłkowo lub celowo) kluczowych słów.
Kolega napisał:
Druga osoba /asekurująca/ może być osobą nie posiadającą swiadectwa. lecz przeszkoloną w zakresie przepisów BHP.
A być powinno:
Druga osoba /asekurująca/ może być osobą nie posiadającą świadectwa KWALIFIKACYJNEGO, lecz przeszkoloną w zakresie przepisów BHP.

=== przepisy ====
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI z dnia 17 września 1999 r.w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych.(Dz. U. Nr 80, poz. 912)

:sunglasses: świadectwie kwalifikacyjnym - należy przez to rozumieć świadectwo stwierdzające spełnienie przez daną osobę odpowiednich wymagań kwalifikacyjnych do wykonywania pracy na stanowisku dozoru lub eksploatacji w ustalonym zakresie: obsługi, konserwacji, napraw, kontrolno-pomiarowym, montażu dla określonych rodzajów urządzeń i instalacji energetycznych, uzyskane w trybie i na zasadach określonych w odrębnych przepisach,

Nie zasilanie ,ale bardziej mnie interesuje zabezpieczenie komputerów.Kiedy obowiązywała PN 05009 / …miałobyć coś na ten temat.Obecnie nie mam dostępu do normy EN-IEC .
Może coś już wydano na ten temat.
Dzięki
Zbyszek

witam wszyskich kolegów na stronie Forum

Trochę jestem zaniepokojony takim chaosem wydawałoby się w tak prostej sprawie.Szanowni koledzy przeanalizujmy na spokojnie dwa rozporządzenia:

1. Rozporządzenie Ministra Pracy i Ploityki Socjalnej z dnia 28 maja 1996r
    W sprawie:(rodzajów prac , które powinny być wykonywane przez conajmniej dwie osoby)DZ.U. Nr 62 poz 288

cyt pkt 21,prace przy wykonywaniu prób i pomiarów w zakładach energetycznych oraz innych zakładach przy urządzeniach elektroenergetycznych, z wyłączeniem prac przez wyznaczonych pracowników w ustalonych miejscach pracy
( laboratoria,stacje prób)

1. Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 17 września 1999.
    w sprawie (bezpieczeństwa i higieny pracy przy urądzeniach i instalacjach energetycznych) DZ.U.Nr 80 poz 912

cyt pkt 11, zespole pracowników należy przez to rozumieć grupę pracowników w której skład wchodzą co najmniej dwie osoby,itd

Szanowni koledzy dlaczego nadinterpretujemy przepisy?
Jeden z kolegów udowadnia zę muszą to być dwie osoby z których jedna powinna mieć …
Drugi kolega z uśmiechem mówi że skoro tak to sprzątaczka tęż może …
Trzeci twierdzi że muszą być dwa podpisy…
Cwarty mówi że URE coś tam napisało …

Mówiąc krótko zbaraniałem w tej chwili.

Solidaryzuję się całkowicie z kolegą Krystyn małe potknięcia każdy z nas popełnia tylko nie chce się do nich przyznać .Uważam że kolega Krystyn jest doświadczonym praktykiem w zakresie wykonywania pomiarów eksploatacyjnych i odbiorczych. Bardzo jestem wdzięczny za rozsądne wypowiedzi klegi Czesława.

Wszystich pozdrawiam -Mirek

Witam. Dorzucę coś jeszcze do tego chaosu. Powołuję się na czasopismo “Elektro info” nr4(6) 2002r. Według autora artykułu powołującego się oczywiście na w/w normy oraz art.14 pkt 1 Kodeksu Cywilnego tłumaczy, że prace kontrolno - pomiarowe powinny być wykonywane przez dwie osoby posiadające aktualne uprawnienia do wykonywania tych prac. Osoby te muszą mieć uprawnienia typu E (typ D nie upoważnia do wykonywania prac). Osoby wykonujące pomiary sporządzają protokół pomiarów zatwierdzając go własnoręcznym podpisem. I tu jest ciekawiej… dlatego że zgodnie z KC protokół muszą podpisać obydwie osoby, w przeciwnym razie protokół jest nieważny (podobnie jak podpisze jedna osoba z E a druga z D).
Kto ma rację?

Witam. Dorzucę coś jeszcze do tego chaosu. Powołuję się na czasopismo “Elektro info” nr4(6) 2002r. Według autora artykułu powołującego się oczywiście na w/w normy oraz art.14 pkt 1 Kodeksu Cywilnego tłumaczy, że prace kontrolno - pomiarowe powinny być wykonywane przez dwie osoby posiadające aktualne uprawnienia do wykonywania tych prac. Osoby te muszą mieć uprawnienia typu E (typ D nie upoważnia do wykonywania prac). Osoby wykonujące pomiary sporządzają protokół pomiarów zatwierdzając go własnoręcznym podpisem. I tu jest ciekawiej… dlatego że zgodnie z KC protokół muszą podpisać obydwie osoby, w przeciwnym razie protokół jest nieważny (podobnie jak podpisze jedna osoba z E a druga z D).
Kto ma rację?

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Czasami szef jest niedowiarkiem ,dlatego pozwoliłem sobie zadać to pytanie ?
Zbyszek.