Gniazdo bryzgoszczelne bez uziemienia

Czy można w łazience zamontować gniazdo bryzgoszczelne bez uziemienia (nie wiem czy takie są)? Gniazdo miałoby być używane tylko do urządzeń 2-giej klasy ochronności.

Pozdrawiam

Nie można.
Nikt nie zagwarantuje, że będzie podłączał urządzenia tylko 2 klasy ochronności.
Pozdrawiam

To w takim razie co jest bezpieczniejsze - robić zerowanie czy nie podłączać bolca wcale?

Bezpieczniejsze jest wykonywać instalację bezpieczną czyli zgodną z normą o ochronie przeciwporażeniowej.
Może Nowy nie jest elektrykiem, to wtedy rozumiem postawione pytanie.

Nie mogę teraz podłączyć przewodu PE, to chyba pozostaje zerowanie. Czy tak?

Witam,
Jśli jest to układ sieci TN (TN-C czyli stara instalacja lub częściowo wymieniana czyli TN-C-S, w której w niektórych obwodach rozdzielono przewody na PE i N) to moim zdaniem tak i tutaj nie powinno być problemów. Mówimy tutaj myślę o przeróbce starej instalacji. Jeśli tak to może powinien Kolega wyprowadzić z rozdzielnicy zasilającej dwa przewody PE i N podłączone do PEN zasilania. Jeśli nie ingerujemy w instalację i instalacja jest dwuprzewodowa napewno trzeba podłączyć zacisk uziomowy gniazda do przewodu PEN.
POzdrawiam,
Piotr

W zasadzie wszyscy mają rację ale instalacja gniazda z “bolcem” i używanie go do odbiorników w 2 klasie izolacji o niedostatecznym IP (suszarki, golarki …) nic do bezpieczeństwa w łazience nie wnosi. Zwiększy stopień bezpieczeństwa zastosowanie wyłącznika różnicowoprądowego niezależnie od układu sieci i rodzaju zastosowanego gniazda. Zgodnie z normą…
Zgodnie z normą wykonano kiedyś instalację dwuprzewodową.
Norma jest jednak podstawą do wykonania bezpiecznej instalacji.

Waldek