gniazdka

Czy w którejś aktualnej normie (Dzienniku Ustaw) jest wymóg
stosowania we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych gniazdek z
bolcem uziemiającym ?

Skąd rodzą się głupie, prowokacyjne pytania?
Logika nakazuje, co? Skoro w zakładzie pracy, w szkołach itp. nie wolno stosować gniazd bez bolca, przedłużaczy bez przewodu ochronnego (pomimo, że mamy zatrudnione osoby pełnoletnie-przeszkolone). To co w moim domu: syna przeszkoliłem, żonę też, a sprzątaczkę może zabić. Tylko że syn pod nieobecność taty przeniesie komputer do innego pokoju (na zasadzie co ten ojciec truje) i tragedia gotowa. Oczywiście w domu nikt Panu nie wlepi kary (bhp). Towarzysz Gierek: "Co nie jest zakazane… ". I co w sądzie wina RP, że pozwala na produkcję gniazdek bez bolca? Bo nie będzie cywilnej odwagi do przyznania się do własnej bezgranicznej głupoty popartej dyplomem elektryka?

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Za czasów towarzyszy tak było i to prawda. Ale za czasów prezydentury „elektryka” również. Czemu do dzisiaj są takie gniazda sprzedawane?
Osobiście z ciekawością bym posłuchał konkretnej odpowiedzi na podstawowe pytanie w tym wątku zadanym przez kolegę Paweł Palka .

Jeżeli kolega reltid tak jednoznacznie wydał swoją opinie to proszę o wypowiedź na podobne pytanie.

Jak w nowym budownictwie nie z epoki tow. Gierka budujemy mieszkania z wypustami oświetleniowymi dwuprzewodowymi, gdy instalacja jest trzyprzewodowa? Jak mam zainstalować oprawę jarzeniową na suficie lub ścianie, która powinna być „zerowana”?

Pozdrawiam Krystyn

Wymogu nie ma. Bo przecież można stosować gniazdka bez bolca do sieci bezpiecznych FELV SELF PELV , jak również przy sieci IT albo w pom z przeszkolonym personelem. Ja osobiście wolę stosować sieć 3-przewodową i gniazdko z bolcem, ale jak Krystyn mówi są mądrzałki co mówią że 20 lat stosowano zerowanie i system 2-rzewodowy że teraz nie ma co zmieniać , a przecież dużo taniej.

Panie Krystyn musi Pan uzupełnić wypust o brakujący przewód. Jako pomiarowiec dobrze Pan o tym wie. A projektant i wykonawca postąpił zapewne zgodnie ze “sztuką”, bo przewidział oprawy w odpowiedniej klasie izolacji i inwestor na to przystał. I jest to jednoznaczna odpowiedź.

Witam wszystkich kolegów na FORUM.

Odpowiedź kolegi Andrzej Kukawski , nawiązując do poprzedniej mojej wypowiedzi mówi że to jest taniej.
Kolega reltid wspomniał „A projektant i wykonawca postąpił zapewne zgodnie ze sztuką” – zgadzam się iż tak, ale tylko dlatego „aby było taniej”.

Pomijając nasze dywagacje z którymi się w pełni zgadzam, może ktoś z kolegów odpowie na podstawowe pytanie w tym wątku zadane przez kolegę Paweł Palka . Ja osobiście nie wiem.

Pozdrawiam Krystyn

Rozp. Min. Infrastruktury z dn. 12.04.2002 w sprawie warunków terch. jakim powinny odpow. budynki…
par. 183.

1. W instalacjach elektrycznych nalezy stosować:
  1. Odzielny przewód ochronny i neutralny w obwodach rozdzielczych i odbiorczych.

Skoro tak, to dla zapewnienia ciągłości w/w przewodów, w gniazdach nalezy stosować odpowiednią ilość styków i zacisków.

Wymagania europejskie IEC-364 spowodowały prace nad opracowaniem PN-…/E-05009, zgodnej z tymi wymaganiami.
W instalacjach domowych należy wykorzystać zasady ochrony przed:
-prądem przetężeniowym (arkusz 43),
-oddziaływaniem cieplnym (arkusz 42),
-spadkiem napięcia (arkusz 45),
-doziemieniem po stronie WN (arkusz 442),
-przepięciami atmosferycznymi, lub łączniowymi (arkusz 443).
Zmianywprowadzone do ochrony przeciwporażeniowej mieszkań i budynków mieszkalnych można sprowadzić do:

1. Ochronę przed dotykiem pośrednim musimy stosować zawsze, o ile napięcie znamionowe instalacji w stosunku do ziemi przekracza 50V prądu przemiennego, niezależnie od tego czy w pokoju podłoga jest czy nie jest przewodząca. Konsekwencją jest konieczność stosowania w pokojach mieszkalnych gniazd wtyczkowych ze stykami ochronnymi, oraz wyeliminowanie z eksploatacji odbiorników klasy ochronności 0.
  2. Stosowanie przewodów ochronno-neutralnych (zerowych) jest dopuszczalne tylko w instalacjach ułożonych na stałe, a ich przekrój nie może być mniejszy niż
    10 mm2 CU lub 16mm2 Al. Konsekwencją jest konieczność stosowania w instalacjach mieszkań i budynków odddzielnych przewodów ochronnych i neutralnych, czyli instalacji trójprzewodowej w sieci jednofazowej i pięcioprzewodowej w sieci trójfazowej.

Ustawodawca szykuje kolejne zmiany, co jest sgnalizowane w ostatnim “Elektroinstalatorze”

Nie trzeba stosować gniazda z bolcem

A mi sie zawsze wydawało, że norma odpowiednio to traktuje. Jest obowiązek stosowania sieci TN-S i nie rozumiem jak można tego nie przestrzegać. Kiedyś owszem (za starej normy) ale teraz chyba jasno jest to powiedziane. A że takie gniazdka są jeszcze w niektórych sklepach to inna sprawa.
Pozdrawiam