G11 a taryfa

Czy wlasciciel domu jednorodzinnego moze stosowac tylko taryfe G11 gdy procz prowadzenia gospodarstwa domowego wynajmuje pokoje? (tak robil przez wiele lat) Dzialalnosc gospodarcza prowadzi sezonowo tylko przez 2 miesiace w roku. W pozostalej czesci roku samemu uzytkuje te pokoje (technicznie trudno rozdzielic pomieszczenia na DG i gospodarstwo). Wg ZE nalezy to zglaszac i podpisywac “aneks” do umowy zmieniajacy na C11. Czytalem aktualna taryfe i nie zgadza mi sie to przynajmniej w dwoch kwestiach. Po pierwsze nie wiem czy wowczas dom nie kwalifikuje sie jako lokal zbiorowego zamieszkania. W taryfie sa podane przyklady ale gdzie znajde definicje takich lokali. A moze nalezy traktowac budynek jak dom letniskowy. Sadze, ze ustawodawcy chodzilo o to ze budynki sluzace “do mieszkania” podlegaja pod G11. Druga sprawa to zapis ze grupe mozna zmieniac nie czesciej niz raz na 1rok! Dodatkowo cos slyszalem, ze odbiorca ktory moze byc zaliczony do kilku grup moze sobie wybrac korzystniejsza. Prosze o Wasze opinie.

odbiorca nie może sobie wybrać grupy taryfowej bo przynależnośc do grupy taryfowej wynika z wielu czynników m.in. z mocy zamówionej, charakteru odbioru. może natomiast poruszać sie w danej grupie taryfowej np. budynek mieszkalny jest w grupie taryfowej G11 i można to zmienić na G12 lub G 12a, jeżeli to się opłaci. pokoje do wynajęcia to normalna działalność gospodarcza taka jak hotel. w tym wypadku sezonowy.

Prosze jeszcze raz przeczytac mojego posta. Wiem, ze wynajem pokoi to DG. Ale w taryfie sa opisane sytuacje kiedy stosuje sie G11. Nalezy do nich prowadzenie lokali o charakterze zbiorowego mieszkania np.hotel robotniczy. Tu tez jest DG. Gdzie znajde definicje powyzszych lokali, bo w taryfie sa podane tylko przyklady. Znalazlem ustawe (o spisie powszechnym) gdzie OBIEKT o ch-rze zbiorowego mieszkania to … a takze hotel, motel, pensjonat. Dodatkow szukam definicji domu letniskowego (moze pod to podpada). Majac na uwadze fakt, ze grupe mozna zmieniac raz na rok i trudnosci techniczne w podziale instalacji (pokoje na DG tylko przez 2 miesiace potem to gospodarstwo domowe) zastanawiam sie jak to wyglada z punktu widzenia prawa (tu: zatwierdzonej przez URE taryfy). A pod jaka grupe podpada np. ktos kto udziela korypetycji w domu (i robi to legalnie :slight_smile: ?

Witam na forum!
To bardzo proste jeśli chodzi o legalne korepetycje w domu. Należy:

• wystąpić do ZE o warunki techniczne zasilania
  • w oparciu o te WT wykonać projekt
  • wykonać wg. projektu zasilanie wydzielonego punktu oświetleniowego nad biurkiem, na którym udzielamy korepetycji. Oczywiście ten wydzielony punkt ma własny licznik na taryfę C11
    I tego oświetlenia używamy podczas korepetycji.
    Jeżeli planujemy jakieś inne urządzenie elektryczne oprócz oświetlenia to warto mieć również gniazdko na tej dedykowanej instalacji.
    Oczywiście to żart. Nie bądźmy bardziej papiescy niż sam Papież i dajmy sobie spokój z takimi problemami. W miejscowościach wypoczynkowych, również w Karwii, prawie wszyscy, którzy mają możliwości wynajmują pokoje w sezonie i nie zaprzątają sobie głowy żadnymi taryfami.

Nie zaprzataja sobie glowy… do czasu. W tym roku panowie z ZE chodzili czesto i czepiali sie wlasnie braku powiadomienia o DG. Troche czuje sie tym poruszony:1.nikt sie tym nie przejmowal od lat (o czym zdaja sobie sprawe w ZE) z braku raczej wiedzy niz z powodu korzysci finansowych 2.kontrole byly malo sympatyczne - chodzilo o DG a kontrola wygladala jak u co najmniej podejrzanych o kradziez (zal mi sasiada - rencisty, ktory nawet gwozdzia nie wbije sam a wynajmuje raptem 2 pokoje i to legalnie) 3.nie wiem jakie moga byc konsekwencje jesli okaze sie ze ZE ma racje.
W zwiazku z powyzszym siegnalem po taryfe zatwierdzona przez URE i moje watpliwosci sie poglebily: a)byc moze mam prawo uzywac G11 b)moze nie moge ale w zwiazku z klopotami technicznymi i prawnymi powinienem przez caly rok korzystac z G11 badz co gorsza z C11. A propo korypetycji co w sytualcji gdy ktos bedzie ich udzielal np. tylko latem? Odp. na to pytanie rozwieje watpliwosci z pkt b) A moze ktos zna odpowiedz prawna na watpliwosc a)

hotele robotnicze są w grupie taryfowej G11 ale hotele już nie.hotel robotniczy czy akademik to nie jest działalność gospodarcza. wprawdzie są opłaty ale to jest w zasadzie zwrot kosztów i to częściowy. hotel czy pensjonat jest nastawiony na zysk. taki jest układ taryfy ZEO. może należałoby zwrócić się do URE z tym pytaniem. oni zatwierdzaja taryfę.

1.w ustawe (o spisie powszechnym) OBIEKT o ch-rze zbiorowego mieszkania to … a takze hotel, motel, pensjonat
2.mieszkanie (np.w kamienicy), domek letniskowy tez mozna wynajmowac i czerpac z tego zyski. Czy ktos tam stosuje C11?
3.wynajem trwa 2 miesiace a potem pokoje uzytkuje wlasciciel jak to technicznie (i czy jest uzasadnione) rozdzielic