Czy ktoś wie jak wygląda sprawa zastosowania falownika (przemiennika częstotliwości) do elektrycznego kotła C.O.[/list]
Po co?
Nowoczesne pompy mają zapewnioną wydajność pompowania w funkcji ciśnienia bez falownika.
Pozdrawiam
Witam
Producenci kotłów elektrycznych nie stosują falowników do regulacji temperatury pracy kotła ze względów ekonomicznych. Koszt falownika wielokrotnie przekroczyłby koszt termostatu w który wyposażony jest prawie każdy kocioł.
Rolę regulacji temperatury c.o pełni termoregulator pokojowy lub regulator pgodowy w układzie sterowania / włącz, wyłącz/ grzania kotła.
Tyle można powiedzieć w skrócie.
Pozdrawiam Czesław
Opinia Czesława jest nieprawdziwa.
Nie ma mowy o stosowaniu falowników do regulacji temperatury - po co? Regulacja temperatury w kotle (dobrym) realizowana jest inaczej - w zależności od potrzeby wyższej lub niższej temperatury wody grzewczej stosuje się modulację płomienia palnika gazowego - uzyskujemy większą lub mniejszą moc - przy stałej pracy kotła.
Natomiast sens zastosowania falownika istnieje tylko przy napędach (silnikach, pompach). Uzyskujemy wtedy żądane ciśnienie przy zmiennych przepływach wody grzewczej.
Producenci kotłów czasem stosują falowniki do sterowania pompą obiegową. Takie rozwiązanie miał w swojej ofercie Hydroterm.
Witam
Do kolegii " profus"
Autor PJANISZEWSKI zadał pytanie : Czy ktoś wie jak wygląda sprawa zastosowania falownika (przemiennika częstotliwości) do elektrycznego kotła C.O
Moja opinia dotyczyła kotła elektrycznego - czyli na temat
Kolegi opinie dotyczą ponp i kotłow gazowych z palnikami modulowanymi - co jest zupełnie innym zagadnieniem.
Pozdrawiam Czesław
Kol Czesławie, zwracam honor, masz rację. Jako elektryk nie widzę wszędzie słowa elektryczny - błąd, skutkujący opinią nie na temat.
Na usprawiedliwienie powiem, że nie sądziłem, że można rozważać zastosowanie falownika nie do napędu, i zabrnąłem.
W kotłach elektrycznych można zastosować regulację mocy elektrycznej grzałek za pomocą układu tyrystorowego o zasadzie pracy takiej jak ściemniacza oświetlenia - ale są tańsze rozwiązania.
Pozdrawiam