Jestem elektronikiem i interesuję się samochodami o napędzie elektrycznym. Niestety nie mam pojęcia o silnikach trójfazowych dużych mocy. Najlepiej oczywiście zlecić sterowanie silnika falownikowi i tu pies pogrzebany. Nie spotkałem się jeszcze z falownikami, które mogłyby przekształcać napięcie o wartości ok 100V (9 akumulatorów 12V) i napędzały silnik trójfazowy, no nie mówiąc już o silniku 3f na 100V.
Z racji zawodu mógłbym zbudować taki falownik tylko nie wiem dokładnie jak dział w nim sterowanie tranzystorów (tyrystorów), za pomocą PWM o wysokiej (kilka kHz), tak by wytworzyć fale sinusoidalna.
Więc zwracam się z prośbą o przesłanie mi wiadomości na temat istnienia takich falowników i silników, pracujących na napięcia inne niż 1 lub 3 fazowe lub w jaki sposób mógłbym zbudować własny falownik, który pracowałaby przy wyżej wymienionych parametrach.
a po silnik 3f.
przecież sprawniej jest aby silnik był na prąd stały, tak jak w rozwiązaniach istniejących samochodów na en.el.
Firma Konstal w Chorzowie jest producentem jednostek tramwajowych napędzanych silnikami o mocy 40kW. Do napędu silnika samochodowego średniolitrażowego ten silnik byłby optymalny. Układ sterowania tyrytorowego dla tego silnika produkuje firma Elmor z Gdańska. Wystarczy skontaktować się z działami konstrukcyjnymi w/w firm, w celu uzyskania szczególowych danych technicznych + życzę powodzenia przy realizacji własnego rozwiązania tematu.
Dzieki. A nie wiesz moze jak po angielsku jest nazywany falownik?
Witam
FALOWNIK = urządzenie służące do przetwarzania prądu stałego w prąd przemienny jedno- lub wielofazowy o dowolnej częstotliwości.
Pozdrawiam Krystyn
Najczęściej po angielsku INVERTER, zwykle z dodatkowymi określeniami, np. DC/AC 3-phase itd.
Witam.
W temacie doświadczeń z samochodami o napędzie elektrycznym polecam http://www.owd.polsl.gliwice.pl/Mecha.htm
Witam jeszcze raz, oto jeszcze jeden adres http://www.polsl.gliwice.pl/re/re3_3.html
Z ciekawości zajrzałem na strony j/w., bo temat w swoim czasie nie był mi obcy- niestety zawierają one tylko namiary na osoby niewątpliwie kompetentne w tym temacie. Z tego co ja wiem o trakcji elektrycznej, to budowa takiego układu napędowego może sprawić Panu Darkowi sporo kłopotów, zwłaszcza że sam przyznaje, iż w tych tematach nie posiada większego doświadczenia. Rzecz bowiem nie kończy się na budowie samego falownika - pozostaje o wiele bardziej skomplikowane zadanie jego wysterowania tak, by uzyskać przydatne do celów trakcyjnych charakterystyki mechaniczne całego napędu. A silnik asynchroniczny klatkowy wymaga tu szczególnej “gimnastyki” wartościami U i f.
Pomimo wszystko życzę powodzenia, choć zadanie b. ambitne i nie do wykonania w parę dni.
Temat budowy samochodu elektrycznego o parametrach, zbliżonych do produkowanych samochodów elektrycznych nie jest tematem łatwym zwłaszcza że wiele firm samochodowych z olbrzymim zapleczem kadrowym pracuje nad w/w tematem. Firma Ford wprowadziła na rynek norweski samochód elektryczny " THINK City" o parametrach j.n (skpiowana wersja oryginalna) :
…
The motor in this new version is a 30 kW (41 hk), water-cooled, 3-phase asyncron induction motor with peak performance at 10.000 rpm. It also has what’s called ‘regenerative breaking’, meaning the battery is getting charged whenever you break.
Specifications
Number of seats 2
Dimensions 9.8 ft/2,99 m long, 5.25 ft/1,60 m wide, 5.1 ft/1,56 m high
Curb weight 2075 lbs/940 kg
Max. allowed weight 2490 lbs/1130 kg
Luggage capacity 12.4 cubic feet/350 litres
Maximum load 452 lbs/205kg
Top speed 56 mph/90 km/h
Acceleration 0 – 30 mph/50 km/h 7 seconds
Range, city driving up to 53 miles/85 km
Equipment
Center high mount stop lamp
Heated front and rear windows
Tinted glass
3 kW electric heater, thermostat regulated
Timer for pre-heating feature
Radio / CD player (optional at extra cost)
Two speakers and antenna
12 V electrical outlet
Regenerative brakes
Aluminum wheels (optional at extra cost)
Frame and body
Chassis frame Steel frame, 90% high strength steel, zinc coated
Upper frame Extruded and welded aluminum
Body Thermoplastic (polyethylene)
Roof ABS plastic
Electrical systems and motor
Propulsion batteries NiCd (Nickel Cadmium) batteries, weight approx.
530 lbs/250 kg, water-cooled
Power storage 11.5 kWh, 100Ah
Charger (internal) 220 V – 16A/10A (3.2/2 kW) air-cooled
Charging time (16A/10A) 16A 4-6 hours for 80% charge.
Type Three phase a/c induction motor, water cooling
Maximum power output 27 kW/36 HP
Voltage 114 V
…
Ale jak zaznaczył kolega “eljot” rzecz nie kończy się na budowie samego falownika. Można skontaktować się z przedstawicielstwem Forda w Polsce, i niektóre elementy z samochodu Think City; jak silnik (asynchroniczny z magnesami trwałymi), przekładnię mechaniczną można zakupić, ale cena tych podzespołow może być zbyt wygórowana jak na nasze zarobki.
Wracając do samego falownika, to w ramach pracy dyplomowej w Zakładzie Napędu elektrycznego ISEP Politechniki Warszawskiej w 2002 r wykonano pracę p/t " Optymalizacja sterowania (mikrokomputer DSP, procesorem SHARC: ADDS-2106XE – EZ-KIT LITE/ ALTERA EPF6016QC208-2) i badania laboratoryjne falownika 3-fazowego przeznaczonego dla maszyny z magnesami trwałymi. Promotorem pracy jest prof. W. Koczar. Jeżeli Pan Darek będzie miał kłopoty natury technicznej, z realizacją swojego abitnego tematu to myślę że nawiązanie kontaktu z pracownikami naukowymi Zakładu Napędu PW ułatwi postęp przy realizacji prac.
Życzę powodzenia
Witam.
Fakt że na stronie są same osoby (osoby kompetentne na 100%) ale jażeli Darek chciałby zobaczyć "elektryczne " auto i dowiedzieć się czegoś np. na jakie natrafiono problemy w trakcie konstrukcji, to właśnie te kontakty będą przydatne.
Chyba zapomniałem napisać wcześniej że na Wydziale Elektrycznym Politechniki Śląskiej jest prototyp auta z napędem elektrycznym - wykonane na bazie samochodu Wartburg. Niestety o bliższe informacje trzeba bedzie zapytać autorów.
Pozdrawiam.
Potrzeuję pilnie jakiegokolwiek schematu falownika.