Witam
Chciałbym poruszyć temat estetyki wykonania instalacji i montażu urządzeń.
…stąd inwestorzy, wolą nie mieć problemów z nadzorem architektonicznym i starają się mieć elewację czystą bez żadnych instalacji… Tak napisał Pan Czesław w wątku “instalacja na zewnątrz”
Mamy też zapis w Prawie budowlanym: Art.5.1 pt. 2
Obiekt budowlany należy użytkować w sposób zgodny z jego przeznaczeniem i wymaganiami ochrony środowiska oraz utrzymywać w należytym stanie technicznym i ESTETYCZNYM nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości…
Wywody na temat estetyki zacznę od przedstawienia mojego poglądu na temat przewodów samonośnych AsXS (“warkocz”). Osobiści twierdzę, że przewody AsXS to jedna z ciekawszych rzeczy, jaka wydarzyła się w sieciach niskiego napięcia na terenie niezabudowanych i najgorsze, co mogło spotkać sieci w miastach.
Nie mam zamiaru umniejszać zalet AsXS, izolacji, łatwości montażu, łączenia, rozgałęzień itp. Umówmy się jednak, że… przewody te z estetyką nie mają nic wspólnego. Miejsce rozgałęzienie na AsXS w zależności od zdolności wykonawcy przypomina krzak porzeczki a w najlepszym przypadku rozjechanego walcem pająka.
Zamieszczone zdjęcia przedstawiają fragmenty sieci, które moim skromnym zdaniem nie wpływają pozytywnie na wygląd budynków. Celowo wybrałem obiekty, w których niedawno została przeprowadzona renowacja elewacji. Na zdjęciach może nie być to widoczne, ale z technicznego punktu widzenia sieć jest wykonana starannie.
Pod względem estetyki krajowe realizacje osobiście oceniam jako dobre. A jak Państwo oceniają, może wystarczy, że działa…
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam Paweł
P.S. “nie to ładne, co ładne, tylko to, co się, komu podoba”