EPLAN 5.4, jak utworzyć nowy symbol

Witam.
Czy ktoś tworzył nowe symbole w EPLAN’ie 5.4?
Udało się mi tylko skopiować z jednej do drugiej biblioteki. Powiem szczerze, brakuje czasu na wgłębienie się w zagadnienie.
Pozdrawiam.

W eplanie 5.2 w edytorze symboli otwierało się pusty symbol i tworzyło swój. W 5.4 może być podobnie.

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Krótko tytułem wstępu: stwierdzam, że z przyjemnością czyta się to forum. Wysoki poziom kultury bardzo miło kontrastuje z ogólnym, drastycznym zaniżeniem poziomu wypowiedzi w sieci.

Przechodząc do sedna: odgrzałem ten stary temat bo jak ulał pasuje do opisu mojego problemu. Korzystam z EPLAN-a 5.2 i nie potrafie tworzyć nowych symboli. Po uruchomieniu edytora symboli i aktywowaniu opcji tworzenia nowego elementu pojawia się monit, że plik z symbolami jest pełny. Jest to oczywiście (?) nieprawda, bo w standardowej bibliotece symboli jest wiele pustych miejsc. Nie wiem, jak naprawić ten błąd, myślę, że pomoże stworzenie nowej biblioteki symboli, która bedę stopniowo uzupełniał, jednak nie wiem jak taką stworzyć i jak skonfigurować program, żeby ustalić scieżkę dostępu do tej nowej biblioteki.
Proszę o możliwie szczegółowe wyjaśnienie.
Dziękuję

Bartosz

Witam :slight_smile:
Hmm, dużo by o tym pisać jak to zrobić.
Ja sobie radzę tak:

1. kopiuję plik z symbolami pod inną nazwą
  2. tworzę nowy projekt symboli
  3. wstawiam plik symboli nowo utworzony
  4. obrabiam symbol
  5. w edytorze symboli zmieniam mu nazwę

I już mam nowy symbol w starym pliku, w miejscu wolnego placu.

Problem tylko występuje w zgraniu poszczególnych etapów tworzenia symbolu. Ale to mogę opisać jak potrzeba.

Witam!

Czy dobrze rozumiem: Najpierw kopiuję plik z symbolami ‘*.sym’ nadając mu nazwę np. ‘nowy.sym’. Otwieram nowy projekt z możliwością edycji symboli i przypisuję do niego utworzony plik z symbolami ‘nowy.sym’ (właśnie gdzie to należy ustawić?). A potem już tylko edycja i zapis pod inną nazwą?

Pozdrawiam również,
Bartosz

Witam :slight_smile:

Jak założysz nowy projekt symboli to :

1. przy otwartym edytorze graficznym:

parametry - projekt - plik symboli - wielokreskowe, i wstawiasz odpowiedni plik symboli

1. jeżeli masz główne menu (edytor graficzny zamknięty):

narzędzia - parametry - otworzy sie inne menu - projekt - plik symboli, i wstawiasz to co chcesz

Oczywiście nowo utworzony plik musi być w odpowiednim katalogu, a te określa się w sposób:

przy zakładaniu nowego projektu, w oknie “wybór projektu”, należy określić katalogi z których dany projekt będzie korzystać

N - dane zasadnicze
M - makra
L - artykuły
F - formularze

To są główne katalogi. Podkatalogi to już nie wiem jakie nazwy Kolega ma. Ja nazwy sobie pozmieniałem na “moje” :wink:
Jak dobrze pamiętam to Kolega Czesław zapodał kiedyś linki z makrami, co pozwolę sobie je odświerzyć:
http://www.rittal-india.com/eplan/service/download.htm

http://www.br-automation.com/cps/rde/xchg/br-automation_com/hs.xsl/service_ENG_HTML.htm

:smiley: