Eksploatacja urządzeń energetycznych

Mam propozycje by podyskutować ( raczej dotyczy to ludzi zajmujących się eksploatacją urządzeń energetycznych w zakładach energetycznych, ale mile widziane i inne osoby zainteresowane) na temat oględzin, przeglądów, eksploatacji urządzeń energetycznych.
Jak państwo zapatrują się na czasookresy oględzin stacji transformatorowych 15/04 kV:
napowietrzne co 5 lat
wnętrzowe co 2 lata.
Do niedawna wykonywaliśmy ta czynność co roku lecz od niedawna czasookresy zmieniono nam na j/w

Witam
Rzeczywiście do tej pory wykonywało się oględziny stacji raz do roku, ale osobiście uważam, że to zbyt często (wiele kart oględzin wracało bez najmniejszej uwagi). W tym roku nie zlecałem żadnych oględzin i nie zauważyłem, by wzrosła liczba awarii na stacjach. Jeśli chodzi o stacje wnętrzowe, to czasokres 2 lat jest chyba odpowiedni. Po oględzinach przyszłorocznych tych stacji będę w stanie stwierdzić, w czy okres 2 lat nie jest zbyt długi. Natomiast 5 lat dla stacji napowietrznych to lekkie przegięcie. Chyba że stacja wyposażona jest w odgromniki zaworowe SN i rozłączniki bezpiecznikowe RSA na nN. Rzeczywistość jest jednak (prznajmniej w moim zakładzie) nieco inna. Większość stacji posiada odgromniki wydmuchowe (kłania się regulacja przerw iskrowych), skrzynie nN metalowe, w różnym stanie technicznym. OWS po 5 latach niebytności na stacji może być w opłakanym stanie, w związku z tym cierpią na tym pozostałe urządzenia. Stan połączeń prądowych również może mieć wiele do życzenia. W obowiązującej instrukcji eksploatacji sieci mojego zakładu jest czasokres 5 lat,ale byłem zgodny z moim technicznym, że to mała przesada. Dlatego ustaliliśmy że zaczniemy oględziny słupówek wykonywać co 3 lata. Jeśli okaże się że liczba awarii i stan techniczny nie pogorszą się zbytnio, czasokres będziemy wydłużać. Dodam że w ramowych instrukacjach eksploatacji stacji SN/nN (opracowanie PTPiREE) nadal pozostał czasokres 1 roku dla wszystkich stacji. W przysżłym rok zamierzam wybrać się na oględziny inspekcyjne wybranych stacji słupowych by sprawdzić ich stan po 2 latach. Zobaczymy. Chętnie podzielę się doświadczeniami z kolegami energetykami. A na razie działajmy z rozwagą i wyobraźnią.

Dziękuję za zainteresowanie i wyczerpującą odpowieć.
Właśnie siedzę i planuję co do pracy na 2003.
Linie SN raz na 5 lat, linie nn raz na pięć lat, wycinki gałęzi wg kart oględzin, przeglądy stacji linii ZK wg potrzeb (no i oczywiście uwzględniając czasokresy pomiarów)
Co do oględzin stacji Sn/nn to napowietrzne co 5 latek, a wętrzowe raz na 2 lata.
darek

Witam wszystkich.

Czy ktoś może podzielić się zamną instrukcją eksploatacji słupówki SN/nn?

Pozdrawiam marcin714

Witam Serdecznie!!!

Kto może wykonać instrukcje eksploatacji np. rozdzielni SN 15 kV, rozdzielni 0,4 kV ?
Jeśli są jakieś firmy specjalistyczne zajmujące się wykonaniem instrukcji to prosiłbym o kontakt do nich.

Z poważaniem
Tomasz

zobacz tu cos jest:

Stanisław