W swojej pracy mam zamieszczony wykres z publikacji Solvey’a. Jest to Profil temperatury łuku elektrycznego w SF6 i N2. Problem polega na tym, że nie ma jednostki przy „arc radius” (promień łuku). W sumie mógłbym go wywalić, ale przydaje się przy jednym opisie.
Dlatego mam prośbę do kolegów, którzy się zetknęli z tego typu wykresem, aby podali mi, w jakich jednostkach jest reprezentowany ten promień.
Niestety nie mogę dać bezpośredniego linku do wykresu (java script), dlatego jeśli ktoś chciałby na to zerknąć musi odnaleźć na stronie
Wygląda na to że jest to wykres temperatury w funcji średnicy (promienia) łuku, a jednostki miary na osi x nie ma, bo to jest miara wględna. Inaczej - zamiast 0.5 i 1 mogłby byc: 50 % promienia i 100 % promienia - czy to byłoby bardziej zrozumiałe ?
“Radius” - z ang. promień (geom.), ale również zasięg. “Arc radius” można więc interpetować nie jako promień łuku, ale jako zasięg łuku (może lepiej: długość łuku), gdzie 1 oznacza wartość maksymalną.
Podzielam pogląd Kolegi Teodora_P, że można to zinterpetować w % długości łuku.
Na wykresie (fig. 6) pokazano wlasciwosci gaszeniowe SF6, wskazujac na nizsza temperature rdzenia kanalu lukowego w SF6 w porownaniu z azotem N2, a zatem obnizanie sie tej temperatury do poziomu ok. 3000 K w chwili przechodzenia pradu luku przez zero.
Wykres pokazuje rozklad temperatury w przekroju kanalu lukowego
Q = f(r) w przypadku luku płonącego w N2 i w SF6.
r jest promieniem kanalu lukowego (arc radius).
Na wykresie tym promien kan. lukowego wyrazony jest w jednostkach wzglednych.
Niby już wszystko wiadomo. Jednak jednostki względne odnoszą coś do czegoś, więc powstał nowy problem (co do czego). Ponadto od pracownika firmy Solvay otrzymałem odpowiedź, że tymi jednostkami są milimetry ??
Otrzymałem dodatkowe wyjaśnienia od Pan Leszka (Solvay).
“Jest to profil temperatury na przekroju kołowym łuku elektrycznego. Zero
jest środkiem przekroju, a promień wynosi jeden milimetr i dlatego jest w
obu kierunkach dodatni.”
Nie pozostaje mi nic innego jak drukowanie (mam taką nadzieję) i zapisanie się na termin.
Dziękuję za udział w dyskusji.