dostałem zlecenie na badania i pomairy

Witam ! Wyobraźmy sobie taką sytuację…dostałem zlecenie
na pomiary ochrony od porażeń. Oględziny wykazały, że mam- układ zasilania TN-S od złącza kablowego,

Ochrona przed dotykiem pośrednim w obiekcie budowlanycm jest realizowana za pomocą 12 wyłączników różnicowoprądowych oraz n- wyłączników nadmiarowoprądowych.
Wyłączniki różnicowoprądowe chronią poszczególne urządzenia elektryczne lub grupy urządzeń.

Problem polega na tym, że wszystkie wyłączniki różnicowoprądowe są uszkodzone /taki teoretyczny przypadek/

Użytkownik obiektu mówi, że nie ma pieniędzy na ich zainstalowanie, bo Pan Komornik mu stoi nad głową…
skarbowy też. Może wygra w NSA ale za 3 lata będzie wiadomo.

czy mogę dopuścić instalacje i urządzenia do eksploatacji bez
wyłączników RCD, będę miał wtedy układ TN-S w którym samoczynne wyłączanie zasilania jest realizowane za pomocą
wyłączników nadmiarowoprądowych lub mogę zrobić układ
TN-C N-y połączę z PE-ami i otrzymam dawne zerowanie…

Jak Panowie postępujecie w takich sytuacjach ? Dla ułatwienia dodam, że mam żonę, 7 dzieci, widmo bezrobocia i eksmisji nad głową…
Myślę też, że wielu elektryków z grupą pomiarową nie będzie
miało w tym temacie żadnych problemów i napisze stosowny
kwit zgodny z sugestiami zleceniodawcy.

Jeśli RCD zostało zainstalowano raz w procesie
tworzenia inwestycji, czy jest ono obowiązkowe, skoro normy
polskie nie są obowiązkowe.
Zapraszam do polemiki !!!

Kolego Robercie !!
Sprawa stosowania RCD w układzie TNS nie jest obligatoryjna. Jeśli pozostawisz tylko wyłączniki nadmiarowe to będzie wszystko wporządku. Oczywiście muszą one wyłączać
dostatecznie szybko(odpowiednio mała impedancja pętli zwarcia). W warunkach środowiskowych I, Ud do 50V, tz do 0,4s , w war. śr. II Ud do 25 V, tz do 0,2 s. Ud-dopuszczalne napięcie dotykowe.

Więc do dzieła. Zyczę Powodzenia
Eugeniusz

P.S Jeszcze przed pomiarami oględziny powinny wypaść pozytywnie .

a obwody łazienkowe? czy tam nie jest stosowanie RCD obligatoryjne?

Nie ma chętnych do rozmowy ? Może odezwie się ktoś z Panów z PIP-u, z SEP-u, może Kolega Krystyn coś podpowie…
Bo jeżeli tak wygląda interpretacja przepisów o ochronie przed
porażeniami prądem elektrycznym, to jest to poprostu robienie sobie kpin.

Trochę Robercie K. namieszałeś!
Zdemontowanie wyłączników RCD nie obliguje do stosowania “zerowania” itd., itp. etc. Przykład jest - uważam - wyssany z palca i dlatego ciężko się do niego odnieść, bo nie wiadomo czy udzielac Ci rady czy raczej wysłac do szkoły żebyś nauczył się definiować problem!
Nie gniewaj się za sarkazm ale ja nie bardzo rozumiem na jaki temat chciałbyś usłyszeć opinię.
Pozdrawiam

Kolego Arkadiuszu !.. Rzeczywiście mój problem został w zapytaniu przejaskrawiony. Macie rację, Kolego !!! Proszę się jednak odnieść się do niego poważnie.
Zaznaczam jednoznacznie, ja problemu nie mam. Muszą być
wyłączniki RCD wymienione na nowe, nieuszkodzone.
Problem jest jednak inny, nacisk zleceniodawcy, problemy z pracą, bezrobocie. Swoje zdanie można owszem mieć, gdy miska pełna.
Kolego Arkadiuszu ! Piszecie tak, cytuję :
Nie gniewaj się za sarkazm ale ja nie bardzo rozumiem na jaki temat chciałbyś usłyszeć opinię.- koniec cytatu.

Chcę usłyszeć opinię na temat :
Jaki przepis mówi konkretnie, że w przypadku jak opisałem
nie można jednak zrezygnować ze stosowania RCD ?
Zleceniodawca mówi, jestem za…ale nie mam pieniędzy, robię z TN-S, układ TN-C, powiedzmy na rok…aż będę miał mamonę.

PS. Jeszcze raz …rzeczywiście przypadek jest przejaskrawiony
ale tego typu problemy już w Polsce występują.

Panie Robercie.
W tym przypadku nie wiem czy można zrezygnować z RCD ponieważ ktoś to zaprojektował i zrobił. Czyli będzie to modernizacja. Będzie to ingerencja w projekt a tego robic chyba nie można. Po prostu nie wiem czy można sobie dowolnie modernizować instalacje bez projektu. W domu abo mieszkaniu pewnie tak ale w zakładzie przemysłowym chyba juz nie.
Z drugiej strony jeśli projektujemy nową instalacje to wcale nie ma nakazu stosowania we wszystkich obwodach RCD. Samoczynne wyłączenie zasilania może być realizowane przez wyłączniki, bezpieczniki. Wyjątek łazienki, gniazda na zewnątrz, place budowy itp itd.
Pozdrawiam

Kolego Marcinie !!! proszę rozważyć taką sytuację…teoretyczną…jest instalacja układ TN-S wykonana
w roku 2000, wszystkie wyłączniki RCD w liczbie 12 sztuk zostały uszkodzone np. od przepięcia w wyniku uderzenia w sąsiedztwie pioruna.
Zleceniodawca chce zrobić TN-C. Nie ma kasy a instalacja ma
się “kręcić”.
Proszę podać konkretną podstawę prawną, że tak zrobić nie może.

Projektant - a nie pomiarowiec - może decydować o zmianach lub rezygnacji z aparatu pracujacego jako kluczowy element ochrony przeciwporazeniowej. Nie musi to być ten sam projektant który robił projekt pierwotny.
Cytat:“…Zleceniodawca chce zrobić TN-C. Nie ma kasy a instalacja ma się “kręcić”…”
Co ma piernik do wiatrka który ma “się kręcić”.
Demontaż RCD nie pociąga za soba zmiany systemu na TN-C!!!
Co to za twierdzenie?
Aparaty nie decyduja o rodzaju systemu sieci!!!
Odnośnie Twojego pytania:
Nie ma takiego przepisu!

Kolego Arkadiuszu ! Zleceniodawca wystąpił z propozycją, że
on zrobi z TN-S układ TN-C. Na wszystkich urządzeniach zmostkuje N z PE.

Nie twierdzę, że samo wypięcie z ukladu TN–S wyłączników
RCD zmienia uklad na TN-C.

Cytat:“…Zleceniodawca chce zrobić TN-C. Nie ma kasy a instalacja ma się “kręcić”…”
Co ma piernik do wiatrka który ma “się kręcić”.

Kręcić się w tym sensie, że produkcja musi iść i trza dać inspektorowi PIP protokół że stan ochrony jest OK.

Niemniej kolega, Kolego Arkadiuszu coś mi podpowiedział a mianowicie to projektant decyduje o stosowaniu lub niestosowaniu RCD. Myślę, że nie znajdę takiego projektanta, który zaakceptuje sytuację opisaną przeze mnie na początku wątku.
Tu jest punkt zaczepienia…Mogę napisać w protokóle
ja nie zgadzam się. Rezygnację proszę uzgodnić z projektantem…członkiem PIIB. To już jest punkt zaczepienia i wyjście pomiarowca obronną ręką.

Kolego Robercie K.!
Ja ciągle nie rozumiem dlaczego ktoś chce mostkować przewody PE i N po to żeby uzyskać układ TN-C z układu TN-S. Taki pomysł jest o wiele gorszy niż rezygnacja z RCD. Po raz trzeci ostrzegam przed zmianą systemu!!! Nie mam czasu żeby opisywać co się stanie lub może stać.

Projekant tego nie zrobi ponieważ:
Dz.U. Nr 75 poz.690 2002 r.

witam kolegow na forum

mam wrazenie ze dyskusja toczy sie nie nad tym co trzeba
gdyz jak sie domyslam kolega Robert K oparl swoje pytanie
na jakims konkretnym przykladzie tyle ze odrobine
przejaskrawionym
jesli tak jest to nalezalo by zadac pytanie uzupelniajace
jaki jest uklad zasilania budynku (zakladu)
i czy przypadkiem na “wejsciu” nie ma punktu rozdzialu PEN
na PE i N bo jesli tak to jaki sens ma mostkowanie dodatkowe
przeciez i tak PE i N sa tam “zmostkowane”
a co do RCD to mysle ze nigdy nie jest tak ze wszystkie
“leza” czyli sa niesprawne

moja propozycja :
1 skontrolowac pentle zwarcia czy jest wystarczajaca do
zastosowania ochrony poprzez wylaczniki “bezpieczniki” S
2 poszukac projektanta ktory zrobi korekte projektu
3 RCD te pozostale “sprawne” przelozyc w miejsca
najbardziej “narazone” (lazienki itp)

zgadzam sie ze jest to ingerencja w instalacje dlatego
wlasnie zalecam konsultacje z projektantem
tudziez wykonanie koniecznych zmian w projekcie

jak to mowia nie ma ze boli cos musi kosztowac
pytanie brzmi co jest tansze

• zakup i wymiana RCD
    czy
  • przeprojektowanie instalacj i poprzekladanie RCD na
    newralgiczne miejsca

pozdrawiam i zachecam do rachunku kosztow

specus

Sorry.
Wyobraźmy sobie, że facet kończy dom, ale na strop niema kasy bo komornik i skarbowy noi tam takie.
Czy ktoś pójdzie na karton gips na strop.
Zbyszek

Znów bicie piany.

Pomiarowiec w trakcie pomiarów ma stwierdzić m.inn. czy instalacja jest zgodna z dokumentacją, czy aparatura i instalacja jest sprawna. Od ok. 12 lat jest obowiązek stosowania instalacji trójżyłowej w obwodach jednofazowych TN-S. I to wcale nie oznacza, że w takich instalacjach musimy stosować RCD. Nie ma sensu i nie można zmieniać układu na TN-C. Gdy RCD jest niesprawne to właściciel może to zmienić (wykonawca z uprawnieniami) na np system TN-C-S. Co pisać w protokole.? Powiem że fakty . Np. brak dokumentacji, niezgodna dokumentacja. To właściciel jest obowiązany do jej posiadania nie pomiarowiec. Normy są nieobowiązujące, więc nawet nie można pisać że muszą być RCD.

Witam
Kol TED o ile pamiętam obowiązek stosowania układów TN-S nie wynika z norm, a z rozporządzenia Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (mogłem przekręcić tytuł).
Rozporządzenie to jest jak najbardziej obowiązujące od 1994 (lub 1995r).
Pozdrowienia