Dokumentacje modulow EIB

Czy ktos z Was posiada moze dokumentacje techniczne ( wlacznie z opisem aplikacji ) modulow logicznych roznych firm , srosowanych w magistrali EIB ? Pisze obecnie prace magisterska z tego tematu , ale udalo mi sie zdobyc jedynie dokladne opisy modulow firmy ABB . Jezeli ktos ma takie dokumenty Giry , Merten , Hagera albo Buch-Jaegera to proszę o pilny kontakt !!!

Polecam książke
“Nowoczesna instalacja elektryczna w inteligentnym budynku EIB” - ogólne informacje ale bardzo przystępnie przedstawione

Witam też poszukuje takich opisw jeżeli insteresuje Ciebie Gira to mam opisy
po niemiecku ale jezeli mógłbyś przesłać mi ABB to będę wdzięczny pozdrawiam
Piotr

Jasne że mnie interesuje - jak nie będę miał wyjścia to bede musiał z niemca
tłumaczyć , ale nic to - może w końcu pracę skończę . :slight_smile:
Na priv przesyłam dokumentację modułu abb

Pozdrawiam,
Rafał Bugdał

Bardzo prosze PIOTRA o wysłanie mi materiałów firmy Gira !!!

Mam ekatalog Busch-Jager’a 1999. Rafale, jak chcesz, to prześlę - potwierdź czy na majla, jest tego koło 360Mb razek z apli pomocniczymi.
Tadek

Jedna uwaga do dyskusji: Buch-Jaeger należy do koncernu ABB -wszystkie ich produkty rozprowadzane są z logo ABB za wyjątkiem rynku niemieckiego. Poszukiwanie więc oddzielnie ich materiałów jest zbędne :wink:.
Jeśli chodzi o dokumentację - jest do pobrania na stronach producentów, np.
www.merten.de, www.siemens.de, www.ad.siemens.de/intelligent-home, www.busch-jaeger.de
Na stronach są również dostępne wersje demo programu ETS (z ograniczoną liczbą stosowanych elementów).
Najprościej jednak jest zwrócić się o pomoc bezpośrednio do przedstawicielstw producentów w Polsce.

Witam opisy mam na cd-romie może podaj mi nr-y katalogowe urządzeń to Ci
wyslę lub jezeli jasteś z Warszawy to się spotkajmy
Pozdrawiam Piotr

Witam,
dzięki, ale nie jest to konieczne :slight_smile:. Od kilku lat pracuję w ABB - posiadam więc podstawowe materialy dotyczące naszych produktów. Jednak EIB to nie jest moja podstawowa branża (zajmuję się głównie wyceną i sporządzniem koncepcji instalacji elektrycznych w budownictwie przemysłowym i użytkowym). EIB to raczej moje zainteresowania. Jeżeli jesteś zainteresowany odbyciem szkolenia z zakresu EIB - polecam to organizowane przez “Inteligentny Budynek” (firma z mojego miasta - Wroclawia), a prowadzone w Warszawie przy Al. Jerozolimskich. Kończy sie ono wydaniem certyfikatu przez EIBA. Trwa tydzień, z czego 2 dni to wykłady, a reszta to ćwiczenia praktyczne. Naprawdę warto, chyba, że uczelnie prowadzą juz wykłady i laboratoria z tego zakresu - wtedy szkoda kasy. Z tego co wiem, na lodzkiej Polibudzie jest takie labortatorium - niestety bez certyfiaktu EIBA. Ja kończyłem PWr 5 lat temu, a wtedy jeszcze nikt o EIB nie słyszał w Polsce (niestety).

Pozdrawiam Radek

czesc

Witam!
Pisze prace magisterską na temat :zintegrowana instalacja elektryczna w systemie EIB. Wykonuje analize i projekt domku jednorodzinnego w tym systemie .Poszukuje konkretnych materiałów dotyczących tego tematu.Z góry dziękuje
Pozdrawiam robek

Witam
Jedyne konkretne materiały to jak zwykle katalogi firm wykonujących aparature EiB . Reszta to przedruki wstępów do tychze katalogow
pozdrawiam pawey

Szanowny Kolego!
W sprawie EIB polecam z własnego doświadczenia następujące pozycje:

1. Paweł Pietrykiewicz “Nowoczesna instalacja elektryczna w inteligentnym budynku EIB” Wydawnictwo: SEP COSiW, Data: 2001, ISBN: 83-915103-3-6, liczba stron: 112
    koszt około 34 zł - do dostanie przez portal internetowy www.ise.pl.

2)Współczesne instalacje elektryczne - materiały zamieszczone na płytce Moller’a - kompendium wiedzy oraz zestawienie oferowanych przez tą firmę modułów.

Ponadto mnóstwo informacji pozyska Pan od przedstawicieli następujących firm: ABB, GIRA, Berker, Siemens, Hager-Tehalit, itd.

Dodtakowe informacje odnajdzie Pan także na stronach internetowych:

1. www.eiba.com
  2. www.eib.pl
  3. www.hager.pl
  4. www.moeller.pl

Nowością odnośnie wspomnianego systemu jest oferta firmy G. Hensel KG (Niemcy) - info na www.hensel-lennestadt.de.

W razie dodatkowych pytań odnośnie systemu EIB proszę o kontakt na e-mail’a.