Dokumentacja do programu SCHEMA 8

Witam kolegow na forum.

Czy ktos posiada SENSOWNĄ dokumentacje do Schemy 8 ?
Jestem zmuszony nauczyć sie projektować w Schemie 8 bo tylko taka wersje ma moj pracodawca. Dolaczona instrukcja zawiera ponad 1200 stron, w ktorych trudno znalezc jakies konkrety ponieważ są tam bardzo dokladnie opisane wszystkie funkcje, ktore nie od razu sa potrzebne projektantowi, za to tworza niesamowite zamieszanie i skutecznie utrudniaja zrozumienie calosci. Ciekawostka jest akapit napisany po francusku. Czy gdzies pojawilo sie cos w rodzaju krotkiego opisu dla poczatkujacych ? Jak koledzy poradzili sobie z poznaniem tak zlozonego programu ?
Z gory dziekuje za ewentualne wskazowki.

http://helion.pl/ksiazki/schema.htm

Tyle czasu ile poświęcisz na poczatku będą procentować później. Myślę, że każdy na początku ma kłopoty ale z czasem pwinieneś się wprawić. Zależy z czego sie przesiadasz.

Adam

Doskonale wiem ze czas spedzony przy poznawaniu nowego programu nie jest czasem straconym, ale niestety tego nie chce wiedziec moj pracodawca, ktory oczekuje ze obsluge tego programu ( i kazdego innego ) bede znal od chwili narodzin. Naszczescie na moja rozpaczliwa prosbe odpowiedzial przedstawiciel firmy IGE-XAO i przeslal mi skrocony podrecznik za ktory bardzo dziekuje.