Czy przy doborze przewodów ze względu na długotrwałą dopuszczalną obciążalność prądową uwzględniamy moc czynną czy pozorną?
Czy Ty kolego Bal na pewno jesteś elektrykiem?.. a może się dopiero uczysz… napisz coś o sobie.
Jak wykłady z energii pola elektromagnetycznego mogą rodzić Teodorków? Jak teoretycznie można zamącić dając przewód bezstratny i nie rozróżniać strat energii. W/g tej teorii nawet polaryzacja jest dla elektryków nieistotna, a co dopiero jakaś tam energia bierna. Tylko jaka cena tego bezstratnego włosa?
Urodzaj na geniuszy… studenci po liceum mają filozoficzne podejście do elektryki! Póki , co płynie prąd przez przewód i nie jest ważne jaki rodzaj energii niesie. Zależy to od odbiorcy i nadawcy. Jest w tym różnica, bo teodorek wogóle wykluczył istnienie energii biernej, a przewód potraktował jako drogowskaz (kierunek) przesyłanej energii! Skonsultujcie sens zdobywanej wiedzy, bo mnie tylko zaczynają swędzić ręce!
Rel czy Ty nie pomyliłeś tematów?
Ponadto jak na inżynioera piszesz trochę niejasno… chętnie poznam Twoją biografię bo ostatnio głośno o Tobie na FORUM
oxy jesteś mało życzliwy
a w ogóle to jestem chemikiem
3ba bylo to napisac od razu ![]()
Witam
I tu pojawia sie odwieczny problem jaka moc brac po uwage.
Inzynierowie moja to do siebie ze ludziom takim jak my utrudniaja zycie i to bardzo. Najlepiej w takim przypadku korzystac z mocy czynej wyrazanej dla pradu jednofazowego wzorem P=UJcosÝ. Najwiecej zamieszania robi ten cos Ý to od niego zalezy ile rzedzenie (indykcyjne lub pojemnościowe) bedzie pobierało produ dla uzyskania mocy.
Im ten cos mniejszy tym urzadzenie pobiera wiecej pradu dla uzyskania tej samej mocy. Moc pozorna jest to moc liczona jako U*I i w takim przypadki otzrymujemy najmniejszy pobór pradu.
Mysle ze troche rozjasnilem temat
Pozdrawiam
Witam
Czy ktos z Kolegow mial w reku norme PN-HD603(U) ?
Bo ponoc jest tam cos o Iz przewodow.
pozdrawiam
Kolego Bal skoro jesteś chemikiem to spieszę z wyjaśnieniem.
Przewód dobieramy generalnie w oparciu o moc pozorną!!! bo ona daje informację o prądzie a ten jest kluczowy w doborze przewodów.
Nie chciałem żebyś się poczuł źle na FORUM, ale czasem elektrycy zadają takie pytania że…
Jestem z doskoku (i w gościach) w NECIE więc nie mogę tego wrzucić na Forum.o doborze przekroju przewodów ze względu na obciążalność długotrwałą mówi norma PN-IE-(dopiszę przy okazji).Jak kogoś zainteresuje to wrzucę. Moce więc są brane pod uwagę gdyż I=P/[U*cos(fi)], tak jak spadek napięcia, itd. Np. dla batrii kondensatorów należy przyjąć poprawkę na przekrój(110%)
Polecam aktualną książke z zakresu technikum elektrycznego.
PN-IEC-60364 to ta norma.