Dlaczego polskie normy zgodnie z Ustawą o normalizacji są do

Witam Kolegów !

Zastanówmy się dlaczego polskie normy zgodnie z Ustawą o normalizacji są dobrowolne ?

Otóż moim zdaniem one muszą być dobrowolne, bo inaczej być

nie może. Dlaczego ?

Dlatego, że gdyby polski parlament dał upoważnienie Prezesowi PKN i jego instytucji aby ona decydowała, która norma jest obowiązkowa, wtedy PKN otrzymałby za dużą władzę i on ustawiałby mechanizmy gospodarcze kraju za premiera i członków rządu.
W demokratycznym państwie, j e d n a k decyzja o stosowaniu
polskich norm nie jest też w gestii Premiera oraz czlonków

rządu, ale została przekazana niżej do wykonawcy usług, producenta.

Wyobraźmy sobie koncern, który produkuje drzwi. Ten koncern
sam wie, bez nakazów, że musi produkować drzwi zgodnie z normą, dostosowane do konkretnych wymogów, spełniające
wymogi ochrony przeciwpożarowej itd.

Wyobraźmy sobie też polskiego stolarza, który z synem wykonuje drewniane drzwi wewnętrzne w ilości 30- 50 sztuk miesięcznie dla potrzeb ludności zamieszkałej w danej miejscowości i okolicach. Temu ostatniemu nie są potrzebne żadne normy. Robi drzwi i klienci je kupują !

Dlatego czy będziemy stosować polskie normy, to zależy od naszych aspiracji.

Jeżeli stolarz robi 30…50 drzwi miesięcznie (z natury rzeczy przeznaczonych do stosowania w budownictwie) to chyba podpada pod ustawę o certyfikacji?

A swoją drogą to czy ty nie masz się nad czym zastanawiać?

Wiesz Marcin, wypaczyłeś sens mojej wypowiedzi. Wyobraź sobie, że ja nie mam żadnych problemów.

Niemniej na forum były tu głosy, jak z normami, stosowac czy nie ?? Obowiązkowe czy nie ??? W tym sensie zabrałem głos.

Pewnie podlega pod Ustawę o certyfikacji, jak robi wyrób do obiektów publicznych. Prywatny inwestor nie pyta o certyfikat