Dlaczego drukarka z obudową z tworzywa jest zasilana przewod

Mili rozmówcy ! Dyskutujecie na temat czy do oprawy oswietleniowej ma być doprowadzony przewód PE. Mam obok siebie drukarkę laserową HP LaserJet 1000 series firmy Hewlett Packard. Obudowa jest z tworzywa. Nie grozi porażeniem prądem elektrycznym, mimo to producent zasila drukarkę przewodem trójżyłowym ..jest w nim L, N i PE. Czy można powiedzieć o twórcach drukarki i ich producencie, że są fachowcami? I pytanie następne. Przewód ochronny PE pełni okresloną funkcję w ochronie od porażeń ale nie jest to jedyna funkcja przewodu PE.
Zastanówcie się mili dyskutancji, jakie inne funkcje spełnia przewód PE ???

Zapytaj się Megabajt producenta drukarki nie nas

PE jest po to żeby można było się pytać po co on jest. Zgadłem ??

Ja wiem po co jest taki przewód. Drogi Andrzeju ! Liczę jednak na Ciebie, że Ty też zgadniesz, bo…jedna jaskółka…wiosna ny nie czyni…Liczę na Ciebie !!! Do wygrania napój o napięciu bezpiecznym 50 V !!!

Podstawowa rola przewodu PE w tej drukarce to istotny element ochrony przed dotykiem pośrednim.
Zakładam że pytanie jest z natury zaczepne i zna Pan odpowiedź, ale jeżeli nie to rzeczywiscie niech Pan się ograniczy do pytan zaczepnych i nie udziela na nie żadnych, ale to żadnych odpowiedzi.
Pozdrawiam
P.S. Jezeli to zart… prosze wybaczyc ostry ton…

PE wyrównuje potencjały i łączy masy drukarki i komputera. Inaczej robiłby to kabel sygnałowy, a nie taka jego rola.

Jeżeli jest możliwość to sprawdź co jest przyłączone do przewodu PE? Taki przeód jest potrzebny dla instalacji zakończonej zasilaczem. Po zasilaczu prawdopodobnie nie, chociaż może na elementach metalowych mechanizmów producent nie wyklucza pojawienia się napięcia niebezpiecznego. Spotkałem się z przypadkiem przyłączenia do przewodu PE tzw. masy układów elektronicznych. Swoją drogą jestem ciekawy co jest przyłaczone do przewodu PE. Jeżeli sprawdzisz to napisz. Pozdrawiam

Witam Kolegę “Megabajt” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Nie zabierałbym głosu w tym wątku ale sprowokowało mnie pytanie autora. Z tego pytania można wywnioskować iż Kolega “Megabajt” chce udowodnić iż wie dużo więcej niż pozostali Koledzy na FORUM.
Dlatego wyjaśnię co ja o tym myślę i zobaczymy jakie MEGA pomysły ma autor tego wątku.

=== wstęp ===
Może dla kogoś to być dziwne, ale podstawą tego problemu to są PIENIĄDZE a bezpieczeństwo jest na drugim miejscu.

Każde urządzenie spełniające wymogi zasilania 2-przewodowego (bez PE) musi mieć specjalne zatwierdzenia bezpieczeństwa. W tym przypadku koszty tych zatwierdzeń są proporcjonalne do wielkości wewnętrznych elementów zasilanych poprzez trafo.
Przykładem tego są drukarki z zewnętrznym zasilaczem 230/12V. Logiczne jest iż takie zasialcz kosztuje dużo więcej (dwa kabelki, obudowa itd.) niż samo takie trafo wewnątrz drukarki. Łatwiej raz uzyskać zatwierdzenie zasilacza, który będzie się używać do różnych typów drukarek niż każdą drukarkę poddawać zatwierdzeniu.

=== odnośnie powyższych wypowiedzi ===
Cytat Kolegi “Megabajt”: “Obudowa jest z tworzywa. Nie grozi porażeniem prądem elektrycznym”,
odpowiem: JEST TO BZDURA.
Czy gniazdo LPT lub USB jest z plastiku?
Czy podczas wymiany tuszów nie dotkniemy części metalowych?

Koledzy Arkadiusz i “dino” przedstawili dobre odpowiedzi.

=== podsumowanie ===
Teoretycznie można by założyć iż każde urządzenie posiadające jakiekolwiek gniazdko (czyli łącze metalowe) powinno być chronione poprzez PE.
Ale takich urządzeń (bez PE) posiadających zatwierdzone klasy bezpieczeństwa jest miliony. Dla przykładu:

• telewizory posiadające gniazda antenowe, słuchawkowe czy eurozłącza,
  • w biurze mam radio PANASONIC RXCT900 z rożnymi gniazdkami,
  • itd. można by wymieniać.

=== end ===
Teraz z niecierpliwością czekamy na MEGA wyjaśnienie Kolegi “Megabajt”.
Ps.
Myślę że Kolega Andrzej Kukawski poprze moją propozycję:
Cyt.Kol.“Megabajt”: “Do wygrania napój o napięciu bezpiecznym 50 V !!!”
Proponuję ten napój zamienić na mleko i przesłać tą wygraną do najbliższego Domu Dziecka.

Pozdrawiam Krystyn

popieram p. Krystyna - chcem odpowiedzi

PS. Przewód PE jest po to żeby … podłączyć drukarkę do głównej szyny uziemiającej w budynku :smiley:

Oj chyba nie będzie MEGA odpowiedzi.

Nie zamierzam wyważać drzwi już dawno wyważonych Polecam publikację Alaina Charoya Kompatybilnosc elektromagnetyczna Zaklócenia w urządzeniach elektronicznych 4 czesci…tlumaczenie z francuskiego…nie mam czasu na głebdsze wywody…kupilem dzis nalepkę samoprzylepną o wymiarach 14 cm x 20 cm za 10 PLN…niby komuna obalona a w miescie 250 tysięcznym w hurtowniach nie ma tablic ostrzegawczych. Przy takich cenach, inwestor mnie pogoni…

a nie jest to spowodowane technologia drukowania drukarki laserowej?
z tego co wiem to jest tam elektroda podczas pracy pod wysokim napieciem, a PE sluzy do utrzymania odpowiedniego potencjalu bebna i odprowadzenia ladunkow

Krzysiek ! Odpowiedź Twoja jest ciekawa. Mam obok tez drukarkę igłową Star LC 15 PL i też jest zasilana kablem 3-żyłowym z wtyczką przystosowaną do gniazda ze stykiem ochronnym.
Drukarka ma obudowę z tworzywa. Jak ten niuans techniczny wytłumaczysz ?

Witam Kolegę “Megabajt” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Powaga Kolegi mnie rozbroiła!!!
=== żart wcale nie ciekawy ===
Je też może zadam nowe pytanie:
“Dlaczego 2+2<>4”. Następnie poczekam na odpowiedzi.
A na koniec odpowiem: Kupcie tłumaczenie HauDongJonga to się dowiecie.

=== może trochę powagi ===
Czy Kolega nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie zadane przez samego siebie?
Następnie jakieś temat o naklejkach. Kogo to w tym wątku obchodzi?
Na powyższe wyjaśnienia Kolega nie odpowiada z czego widać iż nie wie.
Na temat ost. wypowiedzi Kolegi Krzysztofa też cicho.

=== po co kolejne pytania? ===
Przecież Kolega MEGABAJT tylko pyta nic nie wyjaśniając.
Dlaczego są zasilacze zewnętrzne lub wewnętrzne to odpowiedzi nie mamy.
Przykład antycznej drukarki Star LC 15 nic nikomu nie mówi.
Wcześniej pisałem iż jest mnóstwo drukarek z zasilaczami na zewnątrz ale do Kolegi to nie dociera.

=== podsumowanie ===
Może Kolega wyjaśni nam jak wpływa “Kompatybilność elektromagnetyczna” z opracowania “Alaina Charoya” na przykładzie drukarek “Hewlett Packard”?
Proszę uwzględnić iż są drukarki HP z zasilaczami zewnętrznymi i nie ma PE.
Oraz telewizory i komputery przenośne bez PE.

Pozdrawiam Krystyn

Witam Krystyna i resztę Forum ! Czy ja mówię, że znam się na czymkolwiek, wprost przeciwnie mówię, że nie znam się na niczym. To pytanie odnosnie stosowania do oprawy przewodu ochronnego czy jego niestosowania, o celowosci przewodu PE w drukarce lub jego braku, niech pana zada np. Panu Andrzejowi Boczkowskiemu szefowi COBR ELektromontaż. Pan Andrzej jeździ po kraju i uzasadnia celowosc stosowania przewodu PE do oprawy ale także zaopiniował pozytywnie najnowsze wydanie książki Instalacje elektryczne w pytaniach i odpowiedziach i tam sa rysunki opraw …bez przewodu ochronnego.Odnosnie wywodu Kolegi Krystyna, że kupcie Państwo tłumaczenia HauDongHonga, informuję, że książkę Francuza Alaina Charoya została pozytywnie zaopiniowana przez prof.dr.hab.inż.Zdobysława Flisowskiego oraz dr-a inż-a Marka Łobodę.
Kolega Krystyn pyta się czemu, jedne firmy stosują przewód ochronny a inne nie do urządzeń elektronicznych. Odpowiem tak, odbywa się to na tej samej zasadzie jak w przypadku firm, które produkują monitory ekranowe, jedne z nich mają w kablu transmisji sygnałów ochronnik..jest to takie zgrubienie kształtu walca a inne nie mają go wcale. jaki działa tu mechanizm, trzeba się temu przyjrzeć !!! Mysłe, że te firmy które mialy być może problemy z klientami czy z wypłatą odszkodowan widzą więcej.
Kolego Krystyn ! Ja na tym serwerze jestem uczniem, a Pan Kolego jest nauczycielem /pisze Pan książki/ i proszę skontaktować się z Hewlett Packard odnosnie zasilania drukarki 3-przewodowym. Być może ta firma doceni Pana i zostanie sponsorem następnej Pana publikacji.

Słyszeliście już o PELV, SELV i FELV,

]To także zart.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Kolega “Megamajt” utworzył wątek myśląc iż wszystko wie. Okazało się po jego wypowiedziach iż aby się dowiedzieć to co on wie, to kupmy sobie jakieś książki lub zadzwonić do producenta drukarek.
Tak więc nikt z uczestników FORUM nie wie dlaczego są drukarki HP z przewodem PE a inne z zasilaczem zewnętrznym i wtedy nie ma PE.
Jedynie Kolega “Megamajt” wie i zachowa to dla siebie.

W tym wątku napisałem to co wiem i jakie jest moje zdanie.

Jest inny aspekt podobnego tematu. Dlatego utworzyłem nowy wątek:
URZĄDZENIA ELEKTR. I PRZEWÓD PE
do którego wszystkich zapraszam.

Pozdrawiam Krystyn

szczerze mowiac to nie wiem
ale calkiem mozliwe ze chodzi o to ze (nie wiem jak w Starach, ale na pewno w Oki) glowica drukujaca z jest metalowa - cos w stylu radiatora, a dostepna po odchyleniu “klapki”, nie wiem jakie jest tam napiecie (calkiem mozliwe ze niskie) i nie znam szczegolow w jaki sposob sie wymienia i reguluje te glowice, ale moze robi sie to przy zalaczonej drukarce i przy wymianie moze sie cos przedostac na radiator i popiescic serwisanta, lubo pania z ksiegowosci bo jej sie papier zacial, chciala wyjac, dotknela i … trach
a moze jest to wymog technologiczny i tu tez potrzeba odprowadzac ladunki

to tyle moich dewagacji
pora popracowac

pozdrawiam
Krzysiek

Część zasilaczy posiada na wejściu filtry z kondensatorami do masy zasilacza lub do przewodu PE.
trzeba te zakłocenia gdzieś odprowadzić.