Witam, mam pewien problem. Remontuje mieszkanie w bloku i wymieniem calkowicie instalacje elektryczna (byly jeszcze aluminiowe przewody). Chce rowniez wymienic cala rozdzielnie wraz licznikiem. Czy moge ja zamontowac we wspolnym kanale z licznikiem gazowym i pionami wodnymi?
niestety, NIE
nie jestem do końce pewien a nie mam czasu teraz sprawdzać więc pisze to co pamiętam:
O ile wiem to przepisy nie zabraniają takiego montażu. Odnosnie gazu to ważne jest żeby określić czy gaz jest cięższy od powietrza (wtedy idzie “w dół”) czy lżejszy i odpowiednio zamontować licznik i rozdzielnie. Na pewno musisz miec zgode Administracji.
Przepisy zabraniaja takiego montażu
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
par.167
Prowadzenie przewodów par.164 pkt 4 i 5
Andrzej
Uwaga jeżeli chcesz wymienić szafkę lub tablicę licznikową zgłoś ten fakt do Energetyki. Jeżeli tylko zaczniesz modernizować a masz licznik w mieszkaniu to musisz go wynieść na klatkę schodową, tego wymagają dzisiejsze przepisy.a potem są problemy z podłączeniem do w.l.z-tu gdyż Energetyka ma określone wymagania ( np. w Szczecinie ).
To zależy gdzie ma WLZ. Bo jesli tak jak u mnie czyli piony prowadzone są w kanałach w mieszkaniach to wyniesienie licznika na klatkę schodową jest moim zdaniem niewłaściwe
Kolego Michale
Podaj więcej infiormacji n.t obecnego miejsca licznika i pionu mieszkaniowego to doradzę by uniknąć kłopotów, gdyż samowolne modernizacje tablic licznikowych lub cokolwiek przed licznikiem naraża na konflikt z Energetyką.
Witam ponownie… Obecnie licznik i skrzynka bezpiecznikowa zamontowane sa w kanale (pionie) przez ktory dochodzi glowne zasilanie do wszystkich mieszkań w tym pionie (blok 10pietrowy) i jest to w pokoju
. Chciałbym teraz wszystko przeniesc do kuchni do kanału (pionu) w ktorym wisi licznik gazowy i biegna piony wodno kanalizacyjne.
do Grzegorza W
czy zechciałby kolega na podstawie ponizszych zapisów uzasadnić swoje negatywne stanowisko?
będę zobowiązany
Mój komentarz był do możliwości montażu licznika elektrycznego z licznikiem gazowym zgodnie z paragrafem 167.
A przy okazji zamieściłem numer paragrafu dotyczacego prowadzenia przewodów. Być może mam stary tekst rozporządzenia bo w moim jest to punkt 4,5
Może kolega zrozumiał to co napisałem jako zakaz montażu przewodów opisany w kolegi pierwszej odpowiedzi.