Czestotliwość pomiarów elektrycznych - silniki

Czy może ktoś mi podpowiedzieć na jaki okres ważności mozna wydać protokół z pomiarów elektrycznych, gdzie zainstalowane są urządzenia z napędem elek /silniki/.
Jakie przepisy mówią o tym wszystkim.

Z poważaniem.

Informacje na ten temat zostały zebrane w opracowaniu “Prace pomiarowo-kontrolne przy urządzeniach elektroenergetycznych o napięciu znamionowym do 1 kV” wydawnictwa COSiW SEP.
cytat: “pomiary eksploatacyjne należy wykonywać w terminach ustalonych w dokumentacji fabrycznej, lecz nie rzadziejn niż raz na dwa lata”

W chwili obecnej nie ma żadnych szczegółowych przepisów dotyczących terminów badań eksploatacyjnych; oprócz oczywiście ustawy Prawo Budowlane.
Zgodnie z Prawem Energetycznym i aktami wykonawczymi to właściciel zobowiązany jest opracowania instrukcji eksploatacji znanej sobie instalacji elektrycznej i tam powinien zawrzeć czasookres badania swoich urządzeń i instalacji elektrycznych.Oczywiście jest to tylko teoria, osobiście nie spotkałem zakładu, który by nawet wiedział, że coś takiego ich obowiązuje.
Ale jest jeden kruczek prawny, otóż Ustawa o zmianie ustawy Prawo Energetyczne (Dz. U. z dnia 14 czerwca 2000 r.) w art. 7 mówi, że:

“Przepisy wykonawcze wydane przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy na podstawie upoważnień zmienionych tą ustawą zachowują moc do czasu wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie upoważnień, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, o ile nie są sprzeczne z jej przepisami.”

Oczywiście, jest to trochę karkołomne, bo dotyczy tylko 3 aktów prawnych, ale
można, posługując się tym art. stosować wszystkie rozporządzenia w których zawarte są szczegółowe zasady eksploatacji poszczególnych urządzeń (MP z lat 87), ponieważ zostały one anulowane nie dlatego, że były złe, ale dlatego, że po upływie 6 miesięcy po wejściu w życie Prawa Energetycznego nie opracowano nowych.

Moi drodzy zgodnie z opracowaniem “Prace pomiarowo-kontrolne przy urządzeniach elektroenergetycznych o napięciu znamionowym do 1 kV” wydawnictwa COSiW SEP wykonywalem pomiary i opracowałem protokół
z ważnością na dwa lata. Do firmy w której wykonywałem pomiary przyjechała
inspekcja i ku mojemu zaskoczeniu oświadczyła, że okradam klienta, ponieważ protokół powinienem wystawić na 5lat /jak już pisałem były tam urządzenia o napędzie elektrycznym/.
Ciężko było przekonać inspektora o mojej słuszności, mimo przedkładanego tekstu z powyższego opracowania. Jak sie domyślacie straciłem klienta.
Co sądzicie o tym przypadku.
Z poważaniem.

Powinien Pan się cieszyć, że prawdopodobnie nie zdążył zrobić w okresie 5 letnim dwóch badań; bo sprawa mogłaby trafić do sądu z żądaniem zwrotu pieniędzy. (przy takim nastawieniu inspetora i inwestora)
Pana sprawa jest szkolnym przykładem, tego co próbowałem “przemycić” na forum przy okazji dyskusji na temat dostępności PN w internecie. a mianowicie:
w obecnych czasach wiedza kosztuje, a niewiedza potrafi kosztować znacznie więcej. (próba ta zakończyła się obelgami).

Nie można tam gdzie w grę wchodzą pieniądze opierać się na starych i odgrzewanych książkach, tylko należy śledzić na bieżąco stan prawny w danej dziedzinie.
A jaki jest stan prawny w zakresie terminów badań to przedstawiłem w wypowiedzi z dnia 29 09 - oprócz Prawa Budowlanego (okres 5 lat) to nie ma żadnego stanu prawnego.
Osobiście zabezpieczam się przed takimi przypadkiem, który spotkał Pana, informując klienta o sytuacji prawnej w tej dziedzinie i wspólnie ustalamy okresy następnych badań (często różnych dla różnych urządzeń).
Życzę przyjemniejszych klientów.

Odnośnie częstotliwości pomiarów sprawa wygląda następująco:
Ustawa Prawo budowlane mówi..że pomiary w obiektach budowlanych winny być wykonywane przynajmniej jeden raz na pięć lat…Co oznacza taki zapis prawny ?..oznacza on, że nie
ma naruszeń prawa..w przypadku…wykonywania pomiarów
na obiekcie częściej niż jeden raz…w okresie 5 lat…kiedyś
częstotliwość..wykonywania pomiarów częściej niż raz na 5 lat
regulowały ministerstwa rozporządzeniami czy przepisami
szczegółowymi. Była to cecha gospodarki nakazowej…sterowanej centralnie…Obecnie…o częstotliwości
pomiarów decyduje wyłącznie pomiarowiec…i jego opinia jest
nie do podważenia z punktu widzenia działania prawa…Jak
ja podchodzę do tematu ?..Mam nową instalację..nie mam
zastrzeżeń…daję…termin..następnych badań…za 5 lat…jeśli
mam..syf…trudno abym zrobił rewolucję…bo jestem zależny
od zleceniodawcy…daję..okres..np 3 m-ce..i daję zalecenie
. Nakazuję wykonać modernizację instalacji elektrycznej zgodnie
z obowiązującymi przepisami…Koniec kropka…
Moja decyzja jest nie do podważenia z punktu widzenia działania prawa…Podważanie częstotliwości wykonywania pomiarów przez jakikolwiek organ kontroli RP lub jego przedstawicieli świadczy wyłącznie o tym, że w wielu instytucjach tego wesołego kraju zwanego oficjalnie Rzeczpospolitą Polską..pracują tumany prawne..które zamiast uczyć się…
tylko ośmieszają..Proszę mnie informować o tego rodzaju przypadkach..wraz z podaniem nazw instytucji kontrolnych.

Witam w archiwum tego forum.

PN-HD 60364-6

62.2 Częstotliwość sprawdzania okresowego

Częstotliwość sprawdzania okresowego instalacji powinna być ustalana z uwzględnieniem rodzaju instalacji i wyposażenia, jej zastosowania i działania, częstości i jakości konserwacji oraz wpływów zewnętrznych, na które jest narazona.

UWAGA 2
zaleca się, aby w protokole sprawdzenia okresowego był podany-dla osoby wykonującej sprawdzenie okresowe-przedział czasu do następnego sprawdzenia okresowego

polecam warto poczytać więcej
Ja kiedyś napisałem termin 6 miesięcy i zalecenia co trzeba zrobić bo instalacja stara i mogła się sypnąć szybciej niż za 5 lat.
Wiem, wielu negowało wpisywanie krótszego czasu do kolejnych pomiarów. Już mają się do czego odnieść.

STANCA

Witam!

Powodem negacji podawania terminu nastepnych badan bylo bledne przekonanie, ze kwestie te reguluje Instrukcja Eksploatacji Obiektu. Moim zdaniem taki sposob interpretacji byl i jest pojsciem na latwizne oraz udawaniem ze nie ma starych czy aluminiowych i niekonserwowanych instalacji. Nie ma on rowniez nic wspolnego z profesjonalizmem.
Osoby korzystajace z kursu przydotowawczego do egzaminu we wroclawskim SEP, ktore mialy szczescie trafic na dokktorow Osinskiego i Danielskiego wiedza dobrze, ze nieprzekraczalny termin nastepnych badan nalezy umieszczas w protokole. Niezaleznie od tego czy osoba sygnujaca dokument uznala ze nalezy go skrocic czy nie.

P.S.
Sorry za polskie znaki a raczej ich brak.

zastanawiam się co będzie gdy w trakcie ważności badania zmienią się przepisy ?

Witam kolegów na forum,

Jeśli zmianę terminów badań narzucą przepisy, to niestety trzeba zastosować krótszy termin, chyba że przepis mówił by o tym jak potraktować protokoły wystawione przed jego wejściem w życie. Z tego względu, że do przepisów muszą się stosować wszyscy i nikogo nie interesuje, czy się na nich znają (czytaj - są w danej dziedzinie specjalistami i w nich siedzą na co dzień). Tak więc zarządca/właściciel obiektu winien zapoznawać się z przepisami a tym samym wyłapać taką zmianę.
Zastanawiał bym się jak by sprawa wyglądała w przypadku skrócenia terminów pomiędzy badaniami wynikająca z norm.
Niby są do dowolnego stosowania, ale nie do końca…
Raczej stawiał bym, że nie można od zwykłego szaraczka KOWALSKIEGO wymagać, aby zapoznawał się również z normami, nawet jeśli zostaną przywołane w rozporządzeniu…
Ale to moje prywatne zdanie. A co na to koledzy?

Witam Forumowiczów
Dziękuję koledze Stanisławowi za podanie normy. Co do skracania okresów badań w przypadku występowania środowiska powodującego zwiększone zagrożenie - w starych książkach obiektu budowlanego były jedynie dwie kategorie: badania wykonywane corocznie i raz na pięć lat. I dlatego wielu administratorów nie uznawało jakichkolwiek “skrótów”. A tak na marginesie - w internecie jest wszystko, ale polskich norm nie uświadczysz. Zmieni się to kiedyś?
pozdrawiam
Henryk Z

Witam Szanownych Kolegów na Forum

Nie ma także angielskich, hiszpańskich, francuskich, niemieckich, włoskich że wymienię tylko te większe kraje i bardziej znane języki.

Jeżeli tam zaczną publikować normy w internecie oficjalnie, to i my poczytamy bo wszyscy mamy tę samą treść tylko w różnych językach.

Ale na moją znajomość tej sprawy - nie zmieni się to nigdy.

Pozdrawiam
Teodor

Nie ma sprawy. Pisałem o tej normie już od wczesnej wiosny. Przypomnę. Tu tez:

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=13123&hilit=Sprawdzanie+odbiorcze+6

Zmiana normy sprawdzeń (odbiorczych) PN-HD 60364-6:2008

Witam.
Odgrzeję temat.
Znalazłem w “INSTRUKCJA OBSŁUGI -SILNIKI INDUKCYJNE 3-FAZOWE KLATKOWE” firmy INDUKTA taki zapis:

Jeszcze tutaj jest trochę informacji na temat przeglądów silników elektrycznych.
Maszyny elektryczne – Bezel – Bezpieczeństwo Elektryczne … i-silnikow..

Kolego pickat raz podajesz za instrukcją indukty okresy zwyczajowe, a drugim razem podajesz te prawdziwe określone normami które mamy interpretować i przestrzegać i do czego twoje wywody prowadzą.