Czemu nie tak też można

To jest poziom wykonastwa

Naprawde jestem pod wrażeniem

Jest to po prostu “wieczna prowizorka”, która w Polsce ma naprawdę długą żywotność.
Podrawiam

Instalacja - bez zarzutu. Mnie osobiście się podoba.Po co się czepiać? Kable w rurkach też są poskręcane, i nikt się tym nie przejmuje. To jest śliczne. I słychać i niebezpieczne, potrafi przyrżnąć w łapy niezdolnego do myślenia elektromontera, to zaiskrzy, to zatrzęsie, pobuczy, powyje, trzaśnie. Nic jak coś takiego, cieszy oko wykonawcy. Maszyneria pracuje. I to jest to! Nic nie rozumiesz! Stopień skomplikowania okablowania tablicy jest wprost proporcjonalny do stanu umysłu wykonującego tą pracę.

Reasumując: gość się zapętlił i już. :laughing:

…ale te sruby sa naprawdze nieeeesamowite

Witam
Całkiem przyzwoity montaż, jak na “późny Ludwik XVI”. I schemat nie potrzebny, a od razu “iskrowniki” mamy. Miód, malina, palce lizać.
Gdzie to robią? Ja też chcę mieć takie “coś”.

Witam
To moja słodka tajemnica jeszcze ktoś zrobi plagiat?
Mam z tego cuda więcej fotek,
dla ciekawych jest to fragment baterii kondesatorów.
Pomysł na wyrzucenie tego “gówna” upadł,
gł. księgowy firmy stwierdził że “póki działa to niech działa”
moje analizy-liczenie zysku i strat na nic się zdałały.

Witam
Proszę zwrócić uwagę na barwę przewodów.

Nieee! Niesamowity te dyrektor. Jemu powinien ten sam elektryk, poprawić instalację w samochodzie. Napewno ma ją do d… . Bo wszystko jest teraz w OK! Dyrektor jest napewno zatwardziałym dyrciem z lat 70-tych. Ma niezłe nawyki! Pozdrawiam go serdecznie i zalecam by świecił przykładem innym dyrektorom! Chwała mu! Chwała! Pozdrawiam i pytam czy jego fotel stoi pod oknem w jego gabinecie, i czy też jak zawsze trzeba czekać na audiencję minimum- 14 dni! Nie reformuj się mój Ty jedyny i kochany dyrektorze mojego kolegi po fachu. Pozostaw w stanie nienaruszonym swoje przyzwyczajenia, kultywuj tradycje minionej epoki, dbaj by czas który minął nie minął!

Jak zwykle reasumując: Pozdrówka dla dyrcia a dla kolegów elektryków - sugestia -nie należy się czepiać nowych - zasadnych przepisów, trzeba poprostu założyć ZMS i drogą partyjną załatwić te sprawy. (Może i zdjęcia wasze zawisną na tablicy ogłoszeń !(?))… :laughing:

witam Kolegów:)
Swoją drogą jestem ciekawy co napisał w protokole pomiarów elektryk z D. Instalacja nadaje się do eksploatacji??
Jeżeli tak napisał to należy go pogonić za poświadczenie nieprawdy !!

Witam wszystkich.
Nikt nie zwrócił uwagi na kolor przewodów jaki został użyty na ty zdjęciu. Cos mi sie zdaje że przwód żółto-zielony inaczej przwód ochronny NIE MOŻE BYĆ UŻYTY do “przesznurowania” np tablicy.
A na zdjęcu jest wprost przeciwnie, do wykonania połaczeń tak bym się bardzo nie czepiał.

Witam
Instalacja jest OK :smiley: - i jeszcze działa, a tak wogóle nie wiem czemu się czepiacie kolorku żółto-zielonego moim zdaniem lepszy niż brązowy, czy tam czarny - a w dodatku zawsze tego żółto-zielonego po montażu zostaje najwięcej - i gościu (monter) go wykorzystał (znaczy się dba o ekologię - i nie marnuje resztek)

Pozdrowienia
Zbigol

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

…gościu (monter) go wykorzystał (znaczy się dba o ekologię - i nie marnuje resztek)

Na dobry żart odpowiem również żartem

a może ów gościu (monter) dbając o ekologię będzie zjadał żółtozieloną trawę na trawnikach pod swoim blokiem

A tak na poważniej.
Po typach styczników (dwa od prawej ID-? a lewego typu już nie pamiętam) oraz szynie montażowej wnioskuję, że taki układ sterowania ma ponad 20 lat.
W żadnym wypadku nie bronię wykonawcy tego układu. Nie pamiętam czy 20-30 lat temu mieliśmy dostęp do przewodów żółtozielonych ale pamiętam takie czasy gdy robiło się takimi przewodami, jakie były w magazynie oraz to, że taśma izolacyjna była tylko czarna.
== a może inne pytanie ==
Jak widzę instalacja ta jest bardzo ładnie konserwowana, co widać po stykach i zaprasowanych końcówkach. Więc zapytam, kto to konserwuje i czy nie może założyć kolorowych koszulek termokurczliwych na główne przewody robocze oraz wymienić kilka metrów przewodów DY(LY) 1,5, zwłaszcza tego niebieskiego przy lewym styczniku.

Aby sprawić kolegom trochę radości
następna odsłona

Witam
Może teraz trochę poważniej i z mojego doświadczenia:

• elektyk miał zmontować instalację z tego co ma pod ręką i to zrobił (niekoniecznie instalacja ma 20-30 lat, tylko styczniki są z demontażu)
  • a to, że w zakładzie nie ma kompletnie nic (nawet wiertła) to zrobił tak jak zrobił
  • koszulki termokurczliwe, opaski może i ma (jak sobie prywatnie kupił)Pytanie jest tylko jedno, czy mamy się śmiać z elektryka (który zrobił jak zrobił), czy dyrektora takiego zakładu (jakby się coś stało to dyrektor niczemu nie jest winny).

W sumie spotkałem się z zakładem, gdzie, żeby zatwierdzić kupno papieru toaletowego słano e-maile do Turcji (to naprawdę nie jest żart).

Pozdrowienia
Zbigol