Witam jestem poczatkujacym pomiarowcem choc jeszcze nie w praktyce. Jak “kasować” żeby nikogo nie oszukać za pomiary ochronne inst.
Jakie sa ceny za pomiary instalacji odgromowej czy za ogledziny też cos policzyć .
Proszę o możliwie szeroką odpowiedz najlepiej na przykładach
2
Czy jeżeli w budynku są np. gniazdka bez bolca i (ja uważam że jest to niedopuszczalne) to w protokole … no właśnie co mam napisać czy
a)
np. … dopuszczam instalacje do ekspl. po dokonaniu zmiany-zainstalowaniu gniazdek z uziemieniem ochronnym … i to wszystko czy :
b) po zmianie musze to sprawdzić
c) czy juz przy ogledzinach informuję że należy je zmienić i wykonuje pomiary póżniej (inwestor znjdzie wtedy innego pomiarowca któremu to zwisa)
jak sie zachować ?
dzięki choć to pewnie głupoty o co pytam
Witam
Odpowiem na pytanie nr 2.
Można napisać protokół i w ostatniej rubryce oceny wstawić ileś razy NIE. Tylko czy o to chodzi? Oczywiście nie. Moim zdaniem drobne usterki należy usunąć i nie robić problemu, przecież niekiedy jest to kwestia np. dokręcenia zacisku. Myślący zleceniodawca zrozumie że lepiej dopłacić parę groszy i mieć ok. niż wołać następnego fachowca.
Co do gniazd proponujesz wymianę i masz kolejne zlecenie.
Pytasz czy po zmianie sprawdzić oczywiście TAK - po to tam jesteś.
Pozdrawiam Paweł
Witam Kolegę “zółtodziób” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Odnośnie " Jak “kasować” żeby nikogo nie oszukać.."
proponuję zapoznać się z wątkiem: “Ile protokołów” na:
http://ise.pl/forum/read.php?f=2&i=1289&t=1238
Tam Kolega Megabajt podał przykład"
" Uczestniczyłem w przetargu…w spółdzielni…oferty były
od 2500 PLN plus VAT do 22 000 PLN plus VAT."
Pozdrawiam Krystyn
zapoznałem sie z wspomnianym wątkiem i nic z niego nie wynika poza naszą narodowa cechą - gadulstwem, krasomóstwem, skłonnościa do uprawiania polityki itd. sorki ale chyba sami sie tam zgóbiliście
Mam wykonać pomiar odbiorczy (czesto będę pytał o porady więc sie przygotujcie ten pomiar wykonamy razem chcę go zrobić dobrze spoko więc, mam głowe na karku) w sklepie typu “Biedronka” duzym z odgromówką właściciel wydzierżawia dużo takich sklepów więc czuję mozliwość zastrzyku finansowego co jakiś czas.
1 I tu juz moje pierwsze pytanie odgromówk - przewody odprowadzajace i zwody w jakiej odległości od od dachu drewnianego pokrytego papą i w jakiej odeległości od styropianu ocieplajacego : są dwie sprzeczne ze sobą normy
5003 i 61024 której mam się trzymać (pewnie tej ostrzejszej) co zrobić jeśli zwody sa zablisko - kazać zmieniać ?
2 Wracam w jaki sposób WY byście policzyli za taki sklep od punktu pomiarowego ( co to ?) dokładnie WY ot mi chodziło chcę mieć rozeznanie - pomożecie ?
w rozdzielni jest tam chyba 150 różnych obwodów
3 Jak w najprostrzy sposób odszukać normy które kiedys obowiazywały np budynek eksploatowany jest juz 10 lat a teraz mam zrobic pomiary - macie jakiś patent - napewno
Witam Kolegę " zółtodziób" i wszystkich Kolegów na FORUM.
Skoro Kolega (jak w nazwie autora) uważa:
A. “zapoznałem sie z wspomnianym wątkiem i nic z niego nie wynika poza naszą narodowa cechą - gadulstwem, krasomóstwem, skłonnościa do uprawiania polityki itd.”
B. " …czesto będę pytał o porady więc sie przygotujcie ten pomiar wykonamy razem…"
No to pomogę jak mogę odpowiadając na pytania:
Ad.1. Literatura na ISE.PL.
Ad.2. jw.
Ad.3. Nie wiem jak oszukiwać normy.
Ad.xx.
Może pasowałoby się coś poduczyć, nie z tylko z prawa Ohma?
Ps.
Jeśli chodzi o mnie to nie jestem przygotowany na tak skomplikowane pytania.
Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych
wszystkim Kolegom
życzy Krystyn.
Dziekuje święta fajnie… mam nadzieję że u was też pozdrawiam
Jedna uwaga :
za szybko czytacie
“…” zapytałem jak “odszukać” a nie “oszukać” ODSZUKAĆ a nie OSZUKAĆ normę starą, której już nikt nie drukuję, a w czytelni ukradli - jak ją zdobyć
SZukanie zdobycie przeczytanie przyswojenie odniesienie sie do niej
Faktycznie składnia tego pytania była dziwna Przepraszam