badanie modułów różnicowoprądowych

Prosze o podzielenie się wiedzą i spostrzeżeniami dotyczącymi badania modułów różnicowoprądowych dołączanych do wyłączników kompaktowych. Moduły posiadają możliwość ustawienia zwłoki czasowej i prądu zadziałania.
Wymagania dotyczące badania wyłączników zgodnie z PN - IEC 60364 arkusz 61 dotyczą oceny prądu zadziałania urządzenia różnicowoprądowego. Prosze o przeanalizowanie sytuacji np. przy nastawach wyłącznika 0,3 A i nastawionym czasie zwłoki 0,1 s otrzymujemy wyniki: prąd zadziałania 0,17 A oraz czas 0,234 s. Prąd zadziałania nie podlega dyskusji 0,17A, stwierdza się jego zgodność. Odnośnie czasu zadziałania: czas 0,234 s zgodny z ogólnymi wymaganiami stawianymi wyłącznikom, ale nie zgodny z nastawami na wyłączniku. Podobna sytuacja na wszystkich przebadanych wyłącznikach z wybranymi zakresami i czasami. Na zadane pytanie firmie produkującej wyłączniki, nie dostałem odpowiedzi (drugi tydzień). Prosze o podzielenie się opiniami.

że wyniki badań odnośnie dla poszczególnych nastaw wyłącznika. Wynik pomiaru zgodny z wymaganiami normy. Stwierdzono rozbieżności dla wybranych nastaw wyłącznika w stosunku do wartości pomierzonych.

Proponował bym skorzystać z innego miernika i porównać wyniki pomiarów.
Przeprowadzić pomiary czasu zadziałania wyłącznika dla różnych nastaw,
Jeżeli jest to wyłącznik czuły na prądy jednopołówkowe typ A to należy go wyzwalać odpowiednim prądem.
Dla wyłącznika selektywnego czasy zadziałania są dłuższe.
Czas podany przez Pana, do porównania z dopuszczalnym czasem zadziałania , musi być czasem pomierzonym przy zadanym prądzie znamionowym wyłącznika w tym przypadku 0,3A (wyzwalanie prądem 0,3A)-nie prądem narastającym.
Pozostaje kwestia dokładności nastaw czasu zadziałania wyłącznika podana w DTR oraz dokładność nastaw czasu zadziałania wyłącznika na samym wyłączniku-za pomocą potencjometru (mała), przełączników (duża).
A tak w ogóle nie należy tak bardzo się tym "przejmować", najważniejsze że wyłącznik zadziałał przy mniejszym prądzie i w krótszym czasie od dopuszczalnych.
Wyłączniki kompaktowe które sprawdzałem były przeważnie wył.głównymi szaf sterowniczych ,zasilały one obwody zabezpieczone często typowymi wyłącznikami różnicowoprądowymi dlatego czasy zadziałania modulów RCD powinny być dłuższe-selektywność,pewność zasilania.

Z powodu mojej dociekliwości, najbardziej zastaniawia mnie dokładność nastaw czasu zwłoki zadziałania wyłącznika na samych wyłącznikach? Czy laboratoria producentów mają jakieś zalecane sposoby badania wyłączników z możliwością nastaw prądów i czasów? Czy też do oceny sprawności używać - wiedzy technicznej i norm, a więc w w/w przypadku PN - IEC 60364 arkusz 61 pomiar prądu zadziałania i uzupełniając to wiedzą techniczną EN 61009.
Zadziałanie wyłączników przy mniejszych prądach i czasach od dopuszczalnych -zgodnie z EN 61009 świadczy o skuteczności ochrony. Zgadzam się z Panem że dla wył.głównych szaf sterowniczych czasy zadziałania modulów RCD powinny być dłuższe ze względu na selektywność i pewność zasilania urządzeń.
Zachęcam do dyskusji.

Co do producentów na pewno posiadają dział kontroli jakości gdzie testują wyprodukowane moduły.
Przy analizie zwłoki zadziałania wyłącznika różnicowoprądowego należy brać pod uwagę że podany czas zadziałania na module jest czasem zadziałania modułu nie zaś wyłącznika wyzwalanego przez moduł.
Podczas pomiarów mierzymy czas zadziałania całego zespołu, zwłoka ustawiona na module, zwłoka zadziałania przekaźnika, zwłoka zadziałania cewki podnapięciowej, zwłoka mechaniczna wyłącznika.
Przy małych nastawach czasów wyzwalania < 100ms, w/w zwłoki czasowe mogą mięć znaczenie.
Zwłokę czasową może wprowadzać wyłącznik główny, jeżeli posiada wyzwalacze elektroniczne można to sprawdzić za pomocą testera ( oczywiście dostępnego za dodatkową opłatą u producenta) porównać czas zadziałania rzeczywisty z nastawionym np. wyzwalacza zwarciowego.
Osobiście tego nie robiłem ,ciekaw jestem wyników.
Ale inny jest czas zwłoki wyzwolenia przez cewkę podnapięciową inny przez wyzwalacz elektroniczny. W niektórych wyłącznikach cewka podnapięciowa ma zwłokę czasową nawet do 500-800 ms !
Radze sprawdzić na wyłącznikach.
Wskazana by była wypowiedź przedstawicieli producentów co do kryteriów oceny sprawnośći bloków różnicowopradowych, np. LEGRAND-FAEL(moduły DPX )
Przy ocenie sprawności ochrony przeciwporażenowej należy posługiwać się normami –tak ma być,
wiedzą techniczną – tak jest-dlaczego tak jest, zdrowym rozsądkiem – czy może tak być.
Dociekliwość to jedna z podstawowych cech dobrego fachowca w każdej dziedzinie.
Zapraszam do dyskusji.

Dla dociekliwych w temacie polecam lekturę normy PN-IEC 755 + A1 + A2 :1996 “Wymagania ogólne dotyczące urządzeń ochronnych różnicowoprądowych”. Norma dość obszerna 63 strony i, przyznam się, nie studiowałem jej dokładnie. Dla przybliżenia jej zakresu podam spis tresci :
1.Postanowienia ogólne, 2.Określenia, 3.Podział, 4.Cechy urządzeń różnicowoprądowych, 5.Wartości zalecane, 6.Znakowanie, 7.Wymagania dotyczące konstrukcji i działania, 8.Próby, i tu metody sprawdzania kilkanastu różnych parametrów. W załącznikach A i B wyznaczanie współczynnika mocy obwodu zwarciowego oraz objaśnienie symboli.