Badania SZR-a - protokół

Witam Wszystkich!
Panowie, czy ktos z Was wykonywal badania poprawności działania SZR-a?
Pilnie poszukuje wzoru protokołu z badania SZR-a.
Licze na wsparcie z Waszej strony.
Pozdrawiam,
marcin

Witam kolegę " Marcin Nowicki" i wszystkich na FORUM.

Osobiście nie spotkałem się z takim protokołem.
Wielokrotnie nasi pracownicy wykonywali takie pomiary w następujący sposób:

1. jeżeli jest to układ SZR wysoko-prądowy z układem szyn to wykonujemy pomiar szynoprzewodów,
  2. następnie badanie styczników zasadniczych i pomocniczych,
  3. należy również nie zapomnieć o kontroli połączeń (śruby, towot, itp.),
  4. sprawdzamy wszystkie możliwości zaniku fazy.

Po czym wykonujemy protokół:
Ad.1. wyniki pomiarów.
Ad.2. wyniki pomiarów.
Ad.3. tu nie trzeba nic pisać.
Ad.4. na stronie opisowej wpisujemy “sprawdzone wszystkie możliwości zaniku fazy z wynikiem pozytywnym”.

Jeśli chodzi o wzory protokołów ad.1 i 2 to są opisane m.in. w książce
„POMIARY W ELEKTROENERGETYCE DO 1KV W ROKU 2000” dostępnej w ISE.PL.

Jeśli ktoś posiada jakieś wzory pomiarów SZR to również jestem tym zainteresowany.

Pozdrawiam Krystyn

Nie zalecałbym towotu lecz wazeline bezkwasową lub preparat dedykowany.

Adam

Witam kolegę “Adam Nalewalski” i wszystkich na FORUM.

Są dobrze wykonane złącza z układami SZR-ów w których śruby posmarowane
towotem 10 (20) lat temu nie skorodowały i nadal jest na nich towot.
Kolega wymienił " wazelinę bezkwasową lub preparat dedykowany".
I tak możemy sobie wymieniać kolejne nazwy, zależnie od firmy lub języka.
Dawniej było: “piwo jasne i ciemne”, “towot lub wazelina techniczna”.
A dzisiaj mamy tyle gatunków piwa że sam browar LECH zdobył by NOBLA gdyby je wszystkie wymienił.
Tak samo jest z towoto-wazelinami.
W mojej firmie pracują długoletni fachowcy którzy mówią do uczniów “synek przynieś towot” lub “synek skocz po browar”.
Jak się towot dziś zwie to mało kto wie, a browar to też pytanie.
Czy ktoś na budowie “podaj przecinak” - nie “daj majzel”. Bez “majzla” i młota to nie jest robota.
To był sobie taki żart.
Ps.
Kolego Adamie - a może jakaś pomoc w tym temacie ???

Pozdrawiam Krystyn

Oczywiścien chodzimi o wlaściwości higroskopijne i agresywne smaru ŁT czyli towotu.
Jak zwał tak zwał. Towot zawsze będzie towotem a nigdy niczym innym.

Pozdrawiam
Adam

Badanie układu SZR powinno być zakończone próbami fonkcjonalnymi i pomiarami czasów. Układy SZR można podzielić na dwa rodzaje:( poza tym że jawny lub utajony)

• na elementach dyskretnych - blokach działania,
  • całkowicie zintegrowany. elektroniczny.
    W pierwszym przypadku można badać każdy blok odzielnie:
  • kontrola napięcia podstawowego ( umownie Up),
  • kontrola napięcia rezerwowego ( Ur),
  • czas reakcji po zaniku Up
  • czas przerwy beznapięciowej,
  • czas powrotu na Up ( jeśli jest powrotny),
  • blokowanie przy ręcznym wyłączeniu ( tu ważne = żadna automatyka nie może kwestionować decyzji człowieka, która może wynikać z ratowania życia lub mienia)
  • blokowanie SZR przy działaniu zabezpieczeń itd.

Czesto SZR jes uzależniany od innych czynników np. przy rezerwie utajonej zachodzi potrzeba odciążenia szyn przed podaniem napięcia rezerwowego..
Z tego widać, że nie da się stworzyć uniwersalnego protokołu badania chyba,że uwzględniający wszystkie możliwości a potem kreślić lub pisać - nie dotyczy lub nie wystęouje, ale moim zdaniem jest to bez sensu.
Pomiarowiec, który zabiera się do badania SZR powinien zapoznać się ze schematem, ideą działania, poprzednimi protokołami, przemyśleć co i jak będzie badać

We Wrocławiu dla ZE daję się oświadczenie o SZR____nie są wymagane żadne protokoły.

Oświadczenie

Oświadczam że SZR 100 w budowany przy …
działa prawidłowo i jest sprawny.

Witam ponownie kolegę “Adam Nalewalski” i wszystkich na FORUM.

I znowu aby pisać o temacie to piszę o drobiazgach. Ale kolega mnie chyba do tego prowokuje.
Aby się nie rozpisywać – to krótko:

1. Do dziś można zobaczyć rozdzielnie, złącza czy układy SZR w których śruby są posmarowane towotem ŁT ponad 25 lat temu i jest wszystko w idealnym stanie.
  2. Cytat z roku 1998 “Smary plastyczne ŁT-4EP otrzymywane są przez zagęszczenie wysokorafinowanego oleju mineralnego mydłami litowymi kwasu 12-hydroksystearynowego, zawierają dodatki przeciwutleniające, inhibitory korozji oraz poprawiające wytrzymałość filmu smarowego”

Ps.
Zakończmy ten temat nie na temat.
Kolego Adamie - a może jakaś pomoc w temacie wątku ???

Pozdrawiam Krystyn

Witam kolegę “Kotek” i wszystkich na FORUM.

Wypowiedź kolegi bardzo pouczająca i nie mam nic do dodania.
Lecz bardziej to dotyczy układów w SN i WN.
Nie wiem o jakie układu SZR-ów pytał kolega “Marcin Nowicki”, czy do 1kV czy SN lub WN?
Jeśli chodzi o moje wypowiedzi to zawsze ograniczam się do układów do 1kV.
Na pomiary układów w SN i WN ma monopol ZE.

Proponuję założenie – typowy układ SZR do 500A w sieci NN.
Aby zawęzić pomiary z wypowiedzi kolegi “Kotek” ograniczę parę pozycji do podstawowych czynności:

1. Jak nazwa mówi jest to układ samoczynny i w tym przypadku zadziała sam i człowiek nic o tym nie będzie wiedział. Oczywiście układ taki może mieć dodatkową sygnalizację przełączenia lub wyłączniki p. poż. np.: na portierni obiektu.
  2. Kontrola napięć postawy i rezerwy jest zbyteczna (w układzie NN idzie to z jednej sieci SN gdzie napięcia powinny odpowiadać normą) ewentualnie takie pomiary można wykonać lecz to inna działka.
  3. Takie układy przeważnie nie zawierają układów elektronicznych sterowania przełączenia dlatego możemy pominąć pomiary czasów przełączania.
  4. Analiza schematu, idea działania, konserwacja itp. to oczywiście jest jasne.
  5. Sprawdzone wszystkich możliwości zaniku i powrotu fazy – podstawa.

Ps.
Tyle się napisałem iż niebawem powstanie taki protokół w naszym programie.
Jeżeli kolega “Kotek” i inni koledzy chcą w tym pomóc to bardzo proszę o komentaże.

Pozdrawiam Krystyn

Witam kolegę " ielk" i wszystkich na FORUM.

Dopiszę coś nie tylko z mojej praktyki, ale z wiedzy otrzymywanej z kilkuset emiali od użytkowników naszego programu.

Są max-protokoły i mikro-protokoły oraz oświadczania i zaświadczenia.

Mam różne protokoły np.: pomiar stacji trafo:

1. Wykonany przez ZE – jedna kartka A4 – opisy trafo, sieci itd.
    na koniec >> wniosek: WSZYSTKIE POMIARY WYKONANO – ST NADAJE SIĘ DO EKSPLOATACJI!!!
  2. Protokół który musiał wykonać inwestor w celu przekazania istniejącej stacji trawo do ZE zawierać musiał: pomiary uziemień, połączeń, próby oleju itd.

Proszę się zastanowić nad tym, na podstawie jakiej normy lub zarządzenia, oświadczenie dotyczące pomiarów, co wiąże się z zagrożeniem życia lub utratą mienia publicznego jest wystarczające i wystarczające.
Dobrze kolega wspomniał “We Wrocławiu dla ZE daję się oświadczenie”.
Nie mam nic do ZE – Wrocław, ale zastanówmy się czemu w jednym ZE są takie wymagania, a w innym odwrotne.
Osobiście myślę iż przepisy, ustawy i normy powinny każdego jednakowo obowiązywać.
A może ZE opublikuje swoje USTAWY o nazwie PN_ZE_A_CO.

Pozdrawiam Krystyn

Jeżeli zna Pan ustawy, normy i przepisy to proszę podać ja chciałem pomóc i podpowiedzieć. O protokołach dla ZSR - ów nie słyszałem. Myślałem, że dyskutujemy o SZR a nie o stacji transformatorowej.

Ma Pan oczywiście 100 % racji; tym bardziej że Pan Marcin nie sprecyzował napięcia przy jakim występuje SZR.
Muszą byc inne protokóły przy badaniu SZR na GPZ na napięcie wn przy całej “kupie zabezpieczeń i zależności” i inne przy badaniu SZR nn np. w wieżowcu.
Pozdrawiam

Chyba nie bardzo się rozumiemy. Jeśli panowie SZR-em nazywacie automatyczne przełączenie żarówki na drugie zasilanie to macie rację. Natomiast normalna automatyka SZR np. przełaczenia zasilania hali produkcyjnej, kotłowni miejskiej, stacji pomp itd nie zależy od wysokości napięcia znamionowego urządzeń.
Każdy poważny SZR musi mieć bloki:

• kontroli napięcia podstawowego - w Waszych SZR może nim być cewka stycznika - u mnie jest to układ kontroli trzech faz, ich asymetrii z ustawialnymi progami,
  • blok kotroli napiecia rezerwowego.
    itd jeśli trzeba mogę opisać całość.

Z reguły mało kogo stać na utrzymywanie w rezerwie całego żródła ( normalnie wyłączonego chyba, że agregat) więc rezerwa jest ukryta i po zadziałaniu SZR jedno żródło nie może przejąć wszystkich odbiorów, więc automatyka odciąża - wyłącza mniej ważne.
Po zaniku napięcia podawanie rezerwowego bez ustawianej zwłoki może się odbywać tylko w przypadku np. żarówek. W normalnych układach konieczna jest zwłoka aby urządzenia typu silniki mogły się zatrzymać chyba, że urządzenia tego nie wymagają, czasami chodzi wręcz o szybkość ( bezprzerwowość) np. UPS

Nagminnym błędem SZR-u typu - sam zrobię - jest brak blokady działania jeśli człowiek lub instalacja ochrony np. ppoż spowoduje zanik napięcia.

Obecnie wiele firm oferuje gotowe układy SZR oparte na sterownikach procesorowych zastępujących całą logikę przekażnikową jest to koszt około 700zł - według mnie w najbliższej przyszłości sterowniki przejmą wszystkie automatyki oparte na logice działania. Zalecam forum - EIB w ISE.

Witam kolegę “kotek” i wszystkich kolegów na FORUM.

Cytat kolegi “Chyba nie bardzo się rozumiemy”.
Wydaje się iż rozumiemy się bardzo dobrze ale z poprz. wypowiedzi kolegi zrozumiałem iż chodzi o poważne SZR-y.
Takie spotykamy, jak kolega wspomniał w u ważniejszych odbiorców energii gdzie brak zasilania podstawowego może spowodować zagrożenie życia lub stratę mienia.
Jest jasną sprawą iż SZR jest inaczej zbudowany w:

1. budynek mieszkalny, hydrofornia (2 – zasilania i tyle),
  2. hotel (2 – zasilania + ośw. ewak.),
  3. stołówka z chłodniami (2 – zasilania + ośw. ewak. + akumulatornia),
  4. komputery w PZU – tam wystarczą świeczki bo i tak nic nie działa,
  5. ministerstwa – SZR + 5 osób z rowerami i dynamo 12V też pomoże,
  6. itd.

Ad. 1..3 – poważnie, > 4 - żarty.

Kolego “kotek”, temat ten jest bardzo skomplikowany w przypadku układów SZR-ów w obiektach jw. wspomniałem. Myślę iż wielu kolegów na FORUM i ja również jesteśmy tym tematem zainteresowani, ale jakieś dane utworzenia protokołu jest bardzo skomplikowane.

Na razie proponuję kontynuowanie tego wątku w temacie (zwykły SZR).

Mam nadzieję iż rozwinięcie tematu “bardziej rozbudowane SZR-y” powstaną.

Pozdrawiam Krystyn

Witam wszystkich na FORUM.

Kolega “Marcin Nowicki” nadal nie sprecyzował pytania, dlatego pozwolę sobie
kontynuować ten temat i zadam pierwsze pytanie:

Co powinien zawierać protokół z badania SZR do 1kV zainstalowanego
w typowym obiekcie np.: akademik X-piętrowy, hotel, budynek mieszkalny, osiedlowa hydrofornia, sieć oświetlenia osiedlowego itp.
Każdy z ww. przykładów zawiera 2 styczniki prądowe i 2-3 pomocniczych.
Weźmy pod uwagę układ SAMOCZYNNEGO PRZEŁĄCZENIA ZASILANIA REZERWOWEGO gdzie nie ma żadnego stałego nadzoru.

Pozdrawiam Krystyn