AutoCAD200

Witam kolegów elektryków ?
Mam małe pytanie jak plik autocad-owski zapisany z rozszerzeniem DWG. przekonwertować na plik z rozszerzeniem JPG. , GIF bąć na plik który czyta program np.ACROBAT. Chodzi mi również o to czy posiadając pliki AutoCAD-wskie mogę je oglądać nie mając zainstalowanego AutoCADA

Szymonie
Znajdziesz odpowiedzi na grupie: pl.comp.cad -niedawno był wałkowany ponownie.
Temat wg mnie zbyt obszerny na krótką odpowiedź na forum. Zresztą chyba NTG :slight_smile:
Pozdrawiam

Jednym ze sposobów uzyskania plików pdf (takich co czyta program Acrobat Reader) jest wykorzystanie pełnego programu Acrobat. Wraz z programem instalują się sterowniki, które “udają” drukarkę w systemie a w rzeczywistości wynikiem drukowania na niej jest plik pdf. Takie rozwiązanie pozawala uzyskiwać pdf z dowolnego programu.

Acrobat nie jest programem freewerowym ale działa całkiem nieźle. Szukając w zasobach, np. w zasobach tucows to na pewno coś się znajdzie.

Przy okazji testowania systemu hylafax, znalazłem kilka dobrych programów, które również są widziane jako drukarka a generują np. plik tiff.

Do przeglądania plików AutoCADa jest dostępna darmowa przeglądarka firmy AutoDesk - Volo View.

Dobrym rozwiązaniem jest również zakup programu IntelliCAD, pozwoli to, w stosunku do AutoCADa, na kilkukrotne zwiększenie liczby stanowisk za te same pieniądze.

Powodzenia.

Henry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam Szymon